Acasă Caplimpede Furia Galbenă “bis” pentru incompetență de la FIJ și FEJ

Furia Galbenă “bis” pentru incompetență de la FIJ și FEJ

8151
0
FIJ
FIJ

Dan MIHĂESCU ■

Federația Internațională a Jurnaliștilor(FIJ)  și Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ) a cerut marți, 3 septembrie, într-o scrisoare de protest adresată autorităților competente să intervină de urgență pentru a soluționa criza în care se află lucrătorii români din instituțiile din cultură și mass-media. Mesajul de protest vine la doar o zi după ce, într-un gest similar, Alianța Europeană a Artelor și Divertismentului (EAEA).

Tot haloimăsul internațional a pornit din prostia, neștiința, nepăsarea ori toate la un loc, ale Furiei Galbene, pe care apropiații o alintă Harpia de Ceară, după ultimele reșapări eșuate cu îmbălsămătorii de la Mausoleul lui Lenin, care s-a solidarizat cu Ciolacu la proiectul de comasarea prin desființare, nu prin fuzionare, a Operei Naționale București cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română. Zic ei pentru reducerea cheltuielilor administrative dar în realitate este vorba despre desființarea unor posturi de artiști pentru a le salva pe cele de conțopiști guvernamentali.

Ei bine mizeria asta a încins spiritele nu doar în România ci și mai ales peste hotare, de zici că Harpia de Ceară a lucrat după caietul de conspecte din studenția ei moscovită la Institutul de limbă rusă A. S. Pușkin (Государственный институт русского языка имени А. С. Пушкина).

Așa deci, putem zice Dacă e marți, e FEJ, ca să parodiem titlul celebrei comedii americane If it’s Tuesday, this must be Belgium din 1969, regizată lui Mel Stuart și să vedem cât de galben trandafirie percep confrații gazetari de peste hotare situația drepturilor ziariștilor și ale lucrătorilor din domeniul cultural, din România…  

EFJ-IFJ susțin acțiunile de protest greviste care vor fi organizate de afiliatul nostru din România – Federația FAIR-MediaSind împotriva politicilor anti-culturale și anti-europene aplicate de guvernul actual împotriva drepturilor fundamentale ale lucrătorilor din instituțiile media și culturale din România!

Cele mai mari organizații mondiale și europene ale jurnaliștilor – Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor au transmis ieri, 2 septembrie 2024, o scrisoare comună Președintelui României, Primului-ministru, Ministrului Culturii, Președinților Senatului și a Camerei Deputaților, precum și președinților celor două Comisii de Cultură și Mass-Media din Parlamentul României solicitând insistent intervenția de urgență a autorităților din România pentru a soluționa criza și situația dramatică în care se află lucrătorii din toate instituțiile media și din Cultură, precum și a freelancerilor.

Principalele semnale de alarmă trase de  FIJ și FEJ sunt:

Criza de lungă durată din media publică, împreună cu condițiile deplorabile pentru lucrătorii din sectorul public și cei din mass-media freelance, a atins un punct critic.

Forța de muncă a Societății Române de Radiodifuziune (SRR) se confruntă cu salarii abia peste salariul minim, pe fondul unei creșteri majore a inflației.

Refuzul de a modifica legislația care reglementează cea mai mare agenție de știri de stat, AGERPRES, a obligat, de asemenea, personalul, să fie nevoit să  supraviețuiască cu o remunerație insuficientă, ceea ce ridică și preocupări legate de sustenabilitatea media.

La Societatea Română de Televiziune (SRTV), drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă al instituției, negociat de SRJ MediaSind, nu sunt pe deplin respectate, lăsând angajații fără altă alternativă decât să caute reparații în instanță.

Lipsa protecției legale pentru freelanceri rămâne o altă problemă majoră care trebuie abordată cu seriozitatea pe care o merită. Autoritățile trebuie să le ofere urgent condiții de muncă decente, inclusiv tarife minime. De asemenea, freelancerii ar trebui să aibă dreptul de a-și negocia salariile, așa cum sugerează liniile directoare ale Comisiei Europene pentru lucrătorii independenți, inclusiv freelanceri, publicate în 2022.

În plus, Legea Lucrătorilor Culturali, care nu permite freelancerilor să fie reprezentați de sindicate atunci când negociază cu angajatorii sau cu organismele statului, trebuie modificată de urgență pentru a le respecta drepturile fundamentale, în conformitate cu standardele legale europene.

De asemenea, solicităm sprijin public pentru industria de media  în condiții de tratament egale față de cele controlate de grupuri politice. Jurnalismul este un bun public.

Susținem cererea colegilor noștri de a solicita Ministerului Culturii să reconsidere decizia de a închide Opera Națională  București.

În finalul scrisorii, cele două organizații internaționale ale jurnaliștilor anunță că vor susține acțiunile greviste care vor fi organizate de afiliatul lor din România, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind:EFJ-IFJ  susțin acțiunile de protest greviste care vor fi organizate de afiliatul nostru din România – Federația FAIR-MediaSind împotriva politicilor anti-culturale și anti-europene aplicate de guvernul actual împotriva drepturilor fundamentale ale lucrătorilor din instituțiile media și culturale din România!

Totodată, cea mai mare confederație sindicală din România – Confederația CNSLR-Frăția, și-a exprimat ieri, 2 septembrie 2024, în cadrul lucrărilor Consiliului Național, sprijinul pentru Federația FAIR-MediaSind în vederea soluționării conflictelor deschise  în Opera Națională București și Societatea Română de Radiodifuziune.

Vă prezentăm în continuare scrisoarea semnată de către Renate Schroeder, Director al Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ) și Anthony Bellanger, Secretar General al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ).

București, 3 septembrie 2024

Către Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Prim Ministru – Marcel Ciolacu

Ministerului Culturii – Raluca Turcan

Președintelui Senatului – Nicolae-Ionel Ciucă

Președintelui-Comisiei de Cultură și Mass-Media din Senat – Mircea-Vlad Pufu

Președintelui Comisiei de Cultură și Mass Media din Camera Deputaților, Iulian Bulai

Subiect: Situația alarmantă din serviciile publice de media trebuie abordată urgent

Federațiile Europene și Internaționale ale Jurnaliștilor (EFJ-IFJ), împreună cu afiliatul lor român, Federația FAIR MediaSind, își exprimă gravele preocupări cu privire la situația alarmantă a lucrătorilor din instituțiile culturale și media din România, în special în media de serviciu public. Criza de lungă durată din media publică, împreună cu condițiile deplorabile pentru lucrătorii din sectorul public și cei din media freelance, a atins un punct critic.

Reprezentanții Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, împreună cu cele două sindicate afiliate – Uniunea Națională a Culturii FAIR și Uniunea Jurnaliștilor din România MediaSind – au dezbătut timp de mai multe luni Acordul Colectiv de Muncă al Societății Române de Radiodifuziune. Decizia Societății Române de Radiodifuziune de a înlocui Acordul Colectiv de Muncă cu un Regulament Intern adoptat de angajator nu respectă standardele naționale și europene pentru dialogul social și drepturile lucrătorilor.

Forța de muncă a Societății Române de Radiodifuziune (SRR) se confruntă cu salarii abia peste salariul minim, pe fondul unei creșteri majore a inflației. Refuzul de a modifica legislația care reglementează cea mai mare agenție de știri de stat, AGERPRES, a obligat, de asemenea, personalul fiind nevoit să supraviețuiască cu o remunerație insuficientă, ceea ce ridică și preocupări legate de sustenabilitatea media. La Societatea Română de Televiziune (SRTV), drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă al instituției, negociat de SRJ MediaSind, nu sunt pe deplin respectate, lăsând angajații fără altă alternativă decât să caute reparații în instanță.

Lipsa protecției legale pentru freelanceri rămâne o altă problemă majoră care trebuie abordată cu seriozitatea pe care o merită. Autoritățile trebuie să le ofere urgent condiții de muncă decente, inclusiv tarife minime. De asemenea, freelancerii ar trebui să aibă dreptul de a-și negocia salariile, așa cum sugerează liniile directoare ale Comisiei Europene pentru lucrătorii independenți, inclusiv freelanceri, publicate în 2022.

În plus, Legea Lucrătorilor Culturali, care nu permite freelancerilor să fie reprezentați de sindicate atunci când negociază cu angajatorii sau cu organismele statului, trebuie modificată de urgență pentru a le respecta drepturile fundamentale, în conformitate cu standardele legale europene.

În plus, în lumina propunerii recente a guvernului de a închide Opera Națională  București fără consultarea prealabilă a părților interesate relevante, îngrijorările noastre cu privire la disponibilitatea autorităților de a fuziona instituțiile culturale publice au fost reaprinse.

Misiunea de constatare a faptelor organizată de Media Freedom Rapid Response la București, în iunie anul trecut, la care a participat și EFJ, a fost martora unei subfinanțări cronice și a unei lipse de independență politică și bugetară a instituțiilor media publice. Reglementatorul media de asemenea, nu dispune de suficiente resurse și independență politică pentru a acționa eficient în menținerea standardelor de difuzare și asigurarea pluralismului media și a independenței editoriale. Luând o decizie radicală pentru sectorul cultural, posibila fuziune a instituțiilor publice ar fi dramatică pentru peisajul media. Un astfel de act ar constitui o încălcare a standardelor europene privind pluralismul media și transparența aduse de recent adoptatul Act European pentru Libertatea Media (EMFA), iar regulile articolului 5 „privind garanțiile pentru funcționarea independentă a furnizorilor de servicii media publice” se vor aplica integral în august 2025.

De asemenea, solicităm sprijin public pentru industria de media  în condiții de tratament egale față de cele controlate de grupuri politice. Jurnalismul este un bun public.

Susținem cererea colegilor noștri de a solicita Ministerului Culturii să reconsidere decizia de a închide Opera Națională București.

Îndemnăm autoritățile să se angajeze într-o consultare deschisă și într-o discuție cu societatea civilă și sindicatele jurnaliștilor, care au fost excluse în mod nedrept din dialogurile recente, și să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale lucrătorilor din media, precum și sustenabilitatea sectoarelor media, piatra de temelie a unei societăți democratice.

EFJ-IFJ  susțin acțiunile de protest greviste care vor fi organizate de afiliatul nostru din România – Federația FAIR-MediaSind împotriva politicilor anti-culturale și anti-europene aplicate de guvernul actual împotriva drepturilor fundamentale ale lucrătorilor din instituțiile media și culturale din România.

Vă mulțumim pentru atenție. Rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru orice informații sau asistență suplimentară.

Renate Schroeder, Director al Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ)

Anthony Bellanger, Secretar General al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.