Acasă Social Nepotisme de Medgidia

Nepotisme de Medgidia

9662
0
Imagine prelucrată cu scop ilustrativ
Imagine prelucrată cu scop ilustrativ

Manuel VLĂDUȚ

De la unchi pentru nepot, fără număr, să trăiască! – Așa s-ar defini alambicata relație pesedisto-penelistă a primarului liberal Valentin Vrabie de Medgidia, cu presupusul său “adversar” politic, Mevlit Genc – consilier cap de listă și actualmente președinte al organizației locale a PSD (Partidul Stroe Dumitrache) Medgidia, dar în același timp și nepot al edilului urbei dobrogene.

Dedat la ilegalități “administrative”, precum falsul intelectual pentru care a fost condamnat definitiv la 1 an și 7 luni de închisoare cu suspendare, Valentin Vrabie nu a ezitat să jongleze cu legea nici în cazul acordării unor terenuri – cu titlu de folosință gratuită – mizând pe buna credință a unor membri ai Consiliului Local Municipal Medgidia, precum în cazul despre care vom vorbi mai departe.

sursa: focuspress.ro
sursa: focuspress.ro

În data de 13.05.2019 prin adresa înregistrată nr. 4073 la Direcția de Gestionare a Domeniului Public și Privat  (DGDPP) al Municipiului Medgidia, Asociația ZEKAT  (Pomană) – Asociația cultului musulman din Medgidia, prin Mevlit Genc, in calitate de președinte, a solicitat Primăriei Medgidia punerea la dispoziție a unui teren pe raza localității pentru înființarea unui centru de servicii sociale. “Complexul social va fi amenajat ca o bază de agrement și recreere oferind comunității multiple posibilități de petrecere a timpului liber și va avea următoarele componente: grădiniță, cantină socială, clădire afterschool, spații amenajate ca grădini, parc, teren de sport și loc de joacă pentru copii” – se arăta în cerere.

Genc Mevlit. Sursa foto: ziuadeconstanta.ro

În sprijinul cererii, asociația a depus “Memoriul Justificativ-Arhitectură” realizat de S.C. Integra Proiect Design SRL document care evidenția faptul că pe un teren în suprafață totală de 7880 mp, situat în Medgidia, strada Peșterii nr.60, urma să fie edificat complexul social alcătuit din: grădiniță, clădire care, potrivit documentului urma să aibă “patru cupole de dimensiuni diferite, una peste sala de activități și alte trei peste etajul parțial aferent grădiniței”, cantină socială – cu un singur nivel și afterschool – cu parter și două etaje. Acest ansamblu urma să fie completat de alei pietonale, parcări, spații verzi, două terenuri de sport (pentru minifotbal și baschet) și locuri de joacă pentru copii.

Geamia din Medgidia

În ședința Consiliului Local Municipal (CLM) din27.06.2019, este aprobat proiectul de hotărâre inițiat de Primarul Valentin Vrabie pentru “constituirea unui drept de superficie asupra terenului în suprafață de 7448 mp situat în municipiul Medgidia, strada Peșterii nr.60, județul Constanța, identificat cadastral sub numărul 109040”.

Potrivit acestui document, unchiul Vrabie, zis și “Abe Vrabia” în cartierul musulman,îi făcea danie nepotului Genc, prin Asociația ZEKAT (Pomană) – autointitulată ilegal asociație a cultului musulman din Medgidia, oferindu-i gratuit în folosință, pe 49 de ani terenul respectiv (aproximativ 2/3 ha) în intravilanul municipiului Medgidia, cu obligația, înscrisă la articolul 2 al HCL nr.63 din 27 iunie 2019, de începerea edificării complexului de servicii sociale în termenul prevăzut de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

De remarcat că nu există nici o mențiune referitoare la activități religioase și nici nu este prevăzută construcția unui lăcaș de cult musulman. Intenția de a construi moscheea este evidențiată de referințala soluția arhitectonică cu cele 4 cupole pentru acoperișul grădiniței și care-i dau acum aspectul unei medrese sau mai degrabă moschei cu medresă.

Superficia este definită de lege ca dreptul de a avea sau de a edifica o construcţie pe terenul altuia, deasupra ori în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul dobândeşte un drept de folosinţă.

Deși este evident că Asociația ZEKAT (“Pomană” – tradus din limba turcă) – Asociația cultului musulman din Medgidia nu a respectat obligațiile impuse în sarcina acesteia prin articolul 2 al HCL 63/2019 și pe terenul dobândit cu titlu gratuit nu a edificat construcțiile specifice centrului de servicii sociale, la data de 07.06.2023, prin același Mevlit Genc, în calitate de președinte și nepot prin alianță urmare a căsătoriei cu nepoata primarului Vrabie Valentin, asociația a formulat o nouă cerere prin care solicită autorității locale “darea în folosință gratuită a imobilului teren în suprafață de 12180 mp, situat în Medgidia, strada Salcâmilor, nr. 22, număr cadastral 110953, înregistrat în cartea funciară nr.110953 a UAT Medgidia, pentru o perioada de 25 de ani în vederea construirii unui campus social, în conformitate cu prevederile art. 362 alin.2 din Codul Administrativ”.

Atașat cererii a fost depus un nou “Memoriu Justificativ – arhitectură”, elaborate de aceeași S.C. Integra Proiect Design SRL, în care se arată că asociția ZEKAT urmează să construiască pe terenul ce-l deține, un campus social compus din spații de cazare pentru persoanele nevoiașe, spații servicii publice realizate din containere metalice, spații care vor fi prevăzute cu  magazin alimentar, dispensar uman dotat cu farmacie proprie și o baie comunală. În completarea proiectului vor fi realizate, potrivit aceluiași document, spații verzi, zone de recreere și un teren de sport multifuncțional pentru minifotbal (la fel ca și in cazul primului memoriu justificativ!) și handbal.

Slujba religioasă la geamia ZEKAT. Sursa: ziarulamprenta.ro

OBSERVAȚII:

  • deși avea obligația legală prevăzută în Codul Administrativ, să monitorizeze modul în care se derula proiectul și în mod implicit dacă ZEKAT a respectat contractul, primarul Valentin Vrabie – prin primăria pe care o conduce, nu a făcut nimic în acest sens și nu dispus rezilierea contractului ca urmare a nerealizării obiectului acestuia;
  • același primar, a inițiat și a aprobat cedarea folosinței gratuite a încă unui lot de teren, alipit primului, fără a exista o justificare solidă a necesității de acordare a unei asemenea suprafețe către asociația ZEKAT pentru că nicăieri în documentația depusă de asociație nu reiese suprafața necesară acestor noi “facilități”, unele dintre ele deja prevăzute în primul memoriu.
  • În primul memoriu justificativ suprafața totală construită era de 997 mp, la care se adaugau încă 577 mp pentru locurile de joacă, aprox 70 mp pentru cele două terenuri de sport, 1.786 mp de spațiu verde și  2.435 mp de alei pietonale și parcare. Ca urmare suprafața totală ocupată era de aproximativ 5.860 mp din cei 7.448 mp acordați.
  • Art. 362 Cod Administrativ: Modalităţile de exercitare a dreptului de proprietate privată.

(1)Bunurile proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date în administrare, concesionate ori închiriate.

(2)Bunurile proprietate privată a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date în folosinţă gratuită, pe termen limitat, după caz, instituţiilor publice, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică, ori serviciilor publice.”

  • Asociația ZEKAT nu are statut de utilitate publică, conform ultimei liste publice aflate pe site-ul Ministerului Justiției iar legea prevede că terenurile pot fi puse la dispoziția gratuit celor care au statut de utilitate publică la momentul cererii, nu ulterior.

Iată cum, fără să mai conteze preferințele electorale ale oamenilor pentru partidele pe care le reprezintă, ascunzându-se în spatele unor forțe politice aparent rivale și adverse, sfidând normele de drept și călcând în picioare interesele urbei și ale cetățenilor săi, nepotismul și legea bunului plac al unui primar și al grupului său de interese, ies pentru moment câștigătoare!

Credem însă cu tărie, că Justiția își va spune într-o zi cuvântul iar brațul lung al legii va face ca dreptatea să învingă! Căci să nu uităm: SED LEX DURA LEX! Legea e aspră, dar e lege!

P. S. Contactat telefonic de redacția Sentinela, Șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf ,a confirmat că – Asociația ZEKAT (Pomană) nu poate să avea inclus în denumire titulatura – Asociația cultului musulman din Medgidia, fără a încălca prevederile legale. Este ca și cum o instanță judecătorească ar aproba înființarea unei asociații religioase cu denumirea Biserica Ortodoxă Română, ne-a explicat Muftiul. Tot el a mai declarat pentru Sentinela că președintele Genc Mevlit, l-a anunțat că dorește să doneze către Muftiat geamia construită la Medgidia, în cadrul complexului de servicii sociale al Asociației Zekat. De asemenea, Șeful Cultului Musulman din România a mai adăugat, în legătură cu folosirea abuzivă și ilegală a titulaturii de Cult Musulman în denumirea unor terțe entități înființate prin hotărâri nule de drept, ale instanțelor din România, că a mai existat un caz similar de impostură într-un județ din vestul țării pentru care a fost obținută hotărâre judecătorească de interzicere a utilizării în denumire a acestei nominări.

P. P. S. Acum, o dată pus în fața evidenței, să aflăm și noi ce va prevala pentru Muftiul Muurat Iusuf, “pomana” promisă de Genc Mevlit că o va face Cultului Musulman din România sau onorabilitatea și verticalitatea de a nu permite nimănui să se legitimeze cu identitatea sa? Pare o soluție “gordiană” dar să-l vedem pe cel instaurat prin decret Prezidențial drept Șef al Cultului Musulman din România, ce va decide! Și dacă ne ducem mai departe cu gândul nu ne rămâne decât să ne imaginăm ce ar putea să se întâmple cu tot eșafodajul pe care s-a clădit miraculoasa poveste a ”pomenii” medgidiene oferită nepotului „famigliei”, de unchiul Primar. Bine, nu mai vorbim și despre clasele de rudenie și afinitate stabilite prin Codul Civil și cazurile de încălcare a clauzelor legale privind deliberarea sau exercitarea mandatului de autoritate publică în spețe privind rudele sau afinii…

„Art. 405 Cod Civil: (1) Rudenia firească este legătura bazată pe descendenţa (n.b. nașterea) unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent (rudă, autor) comun.(2) Rudenia civilă este legătura rezultată din adopţia încheiată în condiţiile prevăzute de lege.

Art. 406 Cod Civil: rudenia în linie dreaptă sau colaterală. (1) Rudenia este în linie dreaptă în cazul descendenţei unei persoane dintr-o altă persoană şi poate fi ascendentă sau descendentă.(2) Rudenia este în linie colaterală atunci când rezultă din faptul că mai multe persoane au un ascendent comun.

Art. 407 Cod Civil:(1) Afinitatea este legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ.(2) Rudele soţului sunt, în aceeaşi linie şi acelaşi grad, afinii celuilalt soţ.

P.P.P.S. Așteptăm să vedem care autoritate publică a statului sau corp de control al administrației publice, se va sesiza mai întâi în legătură cu nulitatea de drept a actelor de concesionare de către Consiliul Local Municipal Medgidia a terenului către Asociația ZECAT (așa zisă) a Cultului Musulman din Medgidia – în situația de față în care beneficiarul terenului acordat de primărie în folosință gratuită pentru construirea unui campus social, a schimbat destinația bunului imobil, construind o geamie. De asemenea trebuie văzut cine-și asumă răspunderea acordării avizelor de funcționare pentru lăcașul de cult edificat fără autorizație de construire explicită acest scop?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.