Acasă VREM O ŢARĂ CA AFARĂ ! Spre Europa fără PAS de cazacioc!

Spre Europa fără PAS de cazacioc!

11944
0
Sursa: Wikipedia
Sursa: Wikipedia

Nastasia BUTUC ■

Context

La data de 20 octombrie 2024, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Simultan este organizat și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, iniţiat de președintele în exercițiu, Maia Sandu. Constituţia urmează să fie completată cu un nou capitol, intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”, care ar urma să stipuleze integrarea europeană drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Ultimele sondaje de opinie reflectă că doamna Sandu va câștiga scrutinul din octombrie; rămâne în discuție scrutinul parlamentar ce va avea loc anul viitor, cel mai probabil în luna iunie, la doi ani după ce republica a primit statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șansele ca partidul doamnei Sandu, Acțiune și Solidaritate (PAS) să repete scorul din 2021, când a obținut 63 de mandate par a fi mici caz în care o alianță cu socialiștii lui Dodon, pro-rus, n-ar mai mira pe nimeni. Unde-a mers leul, merge și paraua.

Angajament

Un cetătean loial al intereselor Republicii Moldova, la prezidențiale/parlamentare va vota pentru Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate pe care doamna președinte l-a format și care o susține în continuare.

Maia Sandu merită votul, precum și pe al eventualilor cititori cu drept de vot în alegerile despre care am scris mai sus. Și asta din mai multe considerente, pe care le punctez mai jos.

Motivație

Înainte de toate, o temă foarte dragă mie: apartenența Republicii Moldova la Comunitatea Statelor Independente (CSI) dependente de Moscova. Ceilalți membri ai CSI sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Și Ucraina. Da, ați citit bine, Ucraina este încă, formal, membră a CSI căci, nu-i așa, nu se știe cum se termină și ce sens are să mai intre o dată? După agresiunea rusă asupra Ucrainei, Chișinăul a denunțat câteva acorduri CSI. 29 în 2023 și alte câteva în 2024. La începutul anului 2023, Registrul de Stat deținut de Ministerul de Externe de la Chișinău avea înregistrate 282 de tratate internaționale în cadrul CSI. Ritmul nu e bun, e ca o cutie de viteze de Volga în trei trepte: înșet, înșetișor și pi loc.

În pofida retragerilor succesive din acordurile CSI, Președinta Republicii a declarat într-o emisiune a postului Jurnal TV, în februarie 2024, că își dorește relații bune cu Rusia, dar cu o Rusie „pașnică și democratică”. „Noi nu avem nimic împotriva ruşilor, ci împotriva tancurilor ruseşti”, a spus Maia Sandu. Sigur, aici doamna președinte a omis tancurile rusești care tronează și azi pe socluri, cu țevile îndreptate simbolic, spre România. Pesemne că fiind golite de simbolismul inițial carele de luptă decorative au intrat în peisaj precum formele de relief iar azi, aceste veritabile potemkiniade de epocă sovietică, șapte la număr, au rămas rătăcite în puncte strategice, pe Prut.

Echitație

Se cade acum să justific și decizia de a vota PAS, partidul prezidențial, în scrutinul din 2025. Dau aici un singur exemplu și cu voia dumneavoastră rămân în aria monumentelor istorice, doar că trecem de la tancuri, la cai. La cal, mai bine zis, că e unul singur, dar e calul lui Kotovschi- alias Grișa Gorski, mare “iubitor de români” care a aplicat  pe teren proiectul diversionist sovietic al Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești la 12 octombrie 1924, peste Nistru. Formată  în cadrul Ucrainei, RASS Moldovenească, cuprindea raioanele transnistrene de astăzi ale Republicii Moldova, plus raioanele Ananiev, Balta, Bârzula, Codâma, Cruteni, Ocna Roșie și Pesceana din actuala regiune Odesa. Conform politicii sovietice, noua “republică duplicat” trebuia să propage comunismul în Basarabia vecină unită cu România, în vederea exportarii  revoluției comuniste în România și mai departe în Balcani. Probabil că din rațiuni politice de moment, din prudență pentru menținerea stabilității statale și evitarea diversiunilor anarhice ale celor antrenați și angrenați în iscarea tulburărilor sociale, demolarea mitului fals al tîlharului sovietic, nu a părut oportună în pragul acestor epocale alegeri, de care ne pregătim.

Poate că buna și prea blânda noastră Președintă, Maia Sandu, ar trebui să zică “PAS” într-un gest de renegare a zurgălăului său, Sergiu Prodan, aflat vremelnic în impostura de ministru al Culturii, după jurământul de credință făcut de acest pe soclul tâlharului de la Chișinău: „Pentru noi, acesta este un monument de neprețuit, având în vedere măcar faptul că în fiecare capitală europeană ar trebui să existe un monument ecvestru, iar Kotovski este singurul monument ecvestru din țară. De aceea, este inacceptabil să vorbim despre demolarea sau chiar mutarea lui (…) Trebuie să cunoaștem adevărul, dar moștenirea arhitecturală sovietică nu trebuie demolată, deoarece face deja parte din cultura și realitatea noastră”.

Memento

Kotovschi a fost un criminal recidivist condamnat la moarte și eliberat sub condiția de a se alătura trupelor bolșevice care au atacat armata română în 1917. El și-a creat o unitate care a trecut prin foc și pară satele românești din jurul Chișinăului.

Pastorala

A fluierat Maia Sandu în biserică?

Liturghia catolică, cea ortodoxă și serviciul divin luteran începe cu celebrul salut antic Pax vobiscum (lat.) adică „Pace vouă!” – volosit după cum se pomenește în Evanghelia lui Luca (cap. XXIV, versetul 36), de către Mântuitorul Isus, reîntors la Ierusalim, când s-a adresat apostolilor săi în prima zi de Paști.

Eu zic că în aceași cheie pioasă, de pace tuturor creștinilor, indiferent dacă biserica voastră estre finanțată de Patriarhia Rusă sau de Mitropoia Basarabiei, trebuie să interpretăm și mesajul adresat recent de  Președinta mea, drept credincioșilor ortodocși din Republica Moldova: ”Nu există niciun pericol pentru niciuna dintre Mitropolii. Dimpotrivă, în acești patru ani, noi am făcut mai mult decât oricine pentru a promova pacea și buna înțelegere între aceste mitropolii. Avem relații și cu una, și cu alta. De fiecare dată, când mai întâlnesc și cu Mitropolia Moldovei și cu Mitropolia Basarabiei, le transmit acest mesaj, că avem nevoie de unitate și pace de dragul cetățenilor din R. Moldova (…) Declarațiile deputatului (n.r.Vasile Șoimaru-PAS) nu au nimic cu realitatea. Noi am promovat și vom promova în continuare pacea și morala creștină”.

Scherzo

Ciclurile electorale ce vin sunt esențiale pentru viitorul acestui petic de pământ românesc din dreapta Prutului jerfit de ruși pe altarul comunismului sovietic iar referendumul pentru aderare și alegerile prezidențiale și parlamentare ce se prefigurează au semnificație și valoare existențială pentru pentru destinul nostru căci Basarabia în afara UE și a spațiului românesc nu are viață!

Iată de ce opinez să se voteze pentru Maia Sandu, din pragmatism nu din apreciere – alternativă nu există!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.