Acasă Cronica Istorii ale monumentelor tomitane

Istorii ale monumentelor tomitane

3857
0
Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

        Luigi FRIGIOIU ■

Un eveniment editorial de casă cu “casa închisă” s-a petrecut vineri 20 septembrie, de la ora 15.00,  la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) fiind practic ultima manifestare înainte de intrarea clădirii în reparație capitală.

Asociația “Dobrogea de Patrimoniu” (președinte Auris Luca) a organizat un eveniment dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie (MINAC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria”. În Sala pictată a muzeului a fost lansat volumul „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, semnat de istoricul dr. Cristian Cealera și jurnalista Auris Luca.

Se subliniază o parte din moștenirea primită de la strămoșii noștri: monumente de patrimoniu ce trebuie cunoscute, protejate și promovate. Cartea – oferită gratuit numerosului public din încăpătoarea aulă – a fost tipărită în 500 bucăți. Exemplarele vor fi împărțite liceenilor constănțeni spre cunoașterea clădirilor de patrimoniu din oraș și pentru conștientizarea importanței lor.  Asociația “Dobrogea de Patrimoniu” a ales, ca dată de lansare, Zilele Patrimoniului European, iar ca loc de desfășurare, o clădire istorică.

Sursa: Facebook

În lucrare e prezentată, pe scurt, istoria cetății Tomis și 25 monumente de patrimoniu din Constanța, cu poveștile lor. Desenele sunt realizate de elevii Răzvan Voicu, Ștefania Botezatu, Patric Cojocaru, Amanda Checiu, David Pătrașcu, Alesia Cobasnian, de la clasa de Arhitectură a Colegiului Național de Arte „Regina Maria” și de Eliza Boranda de la Liceul Traian. Micii artiști au fost coordonați de prof. Andrei Beșcucă. Ilustrațiile cărții s-au expus într-o expoziție de grafică, admirată de participanți pe holul Sălii Pictate a MINAC.

Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

Prezentarea a realizat-o arhitect Radu Cornescu, autorul introducerii lucrării. Bun cunoscător al patrimoniului constănțean, el a precizat că e o carte‑manifest adresată instituţiilor de cultură şi autorităţilor locale. Acestea au obligația să facă demersurile necesare pentru ca bijuteriile arhitecturale ale urbei să fie introduse pe Lista Monumentelor Istorice, având valori memorialistice deosebite.

În continuare, au vorbit Răzvan Pantilimon (director interimar MINAC) și cei doi autori – Cristian Cealera și Auris Luca – care au dat autogafe pe cărțile oferite celor prezenți.

Surpriza lansării de carte a constituit-o prezența lui Vergil Chițac. Semn că primarul vrea să afle legendele din trecutul urbei. Poveștile marinărești despre prezent le spune el în diverse interviuri și se văd, de altfel, cu ochiul liber.

Am fost martorii unei manifestări culturale speciale de unde toți am plecat mai bogați sufletește. În plus, în bibliotecile personale am adăugat o carte interesantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.