Acasă Eveniment Cum și-au dat sirienii cu tesla iraniană în…

Cum și-au dat sirienii cu tesla iraniană în…

7610
0

Dan MIHĂESCU

Mai țineți minte știrea de presă potrivit căreia Israelul ar fi lansat rachete în cursul nopții de miercuri 3 octombrie, spre joi, asupra unei ținte din Siria, lovind aproape de o bază aeriană rusă despre care se crede că adăpostește arme pentru Iran.

Observatorii au opinat că Israelul ar fi lovit un depozit de arme iraniene și siriene  căci pe cer se puteau vedea rachetele care se aprindeau și zburau haotic, în orașul Jableh, lângă Hmeimim, principala bază militară rusă din Siria. Baza în sine nu a fost atinsă, conform relatărilor rusești, iar rușii au încercat să doboare rachete israeliene – dar au eșuat. Atacul, cu aproximativ 30 de rachete, a avut loc la o oră după sosirea unui avion iranian aparținând companiei aeriene „Qeshm”, care transporta probabil arme destinate depozitului care se presupune că ar fi fost plin cu muniții, având în vedere exploziile secundare. Apărarea rusă a încercat și nu a reușit să doboare rachetele trase dinspre Israel.

După cum se știe, Siria a fost un focar permanent pentru grupările terestre teroriste precum Hezbollah, iar sprijinul și înarmarea de către Rusia a regimului Assad nu a făcut decât să complice lucrurile.

Atacul israelian nu a vizat infrastructura militară și de transport, pistele sau turnurile de control de la baza aeriană Hmeimim ori aeroportul civil din Latakia, ci în mod chirurgical un depozit care probabil conținea arme, având în vedere dimensiunea exploziei.

Și iată cu după mai bine de 24 de ore de la insolitul atac, o informație de presă furnizată de un site de știri saudit, aparent fără legătură cu evenimentul respectiv, pare să descrie o legătură cauzală. Șeful Potrivit unor surse citate de serviciul de știri Al Hadath al televiziunii saudite Al-Arabiya, Șeful Statului Major al Armatei Siriene, generalul Abdul Karim Mahmoud Ibrahim, a efectuat o vizită secretă în Iran în cursul acestei veri, în cadrul căreia a aprobat desfășurarea operațiunilor împotriva Israelului de pe teritoriul sirian fără știrea președintelui Bashar Al-Assad. Ibrahim a menţinut ulterior contacte confidențiale cu regimul iranian „pentru a consolida relaţiile cu Teheranul” şi pentru a aproba activitatea militară dar pe cont propriu, “sub radar”, după cum s-au exprimat gazetarii saudiți. Generalul sirian a aprobat încă de la jumătatea lunii iulie lansarea dronelor iraniene către ținte din Israel. folosind ca bază Siria. Sursele susțin, de asemenea, că în cazul de față se poate trage concluzia că deciziile generalului Ibrahim au condus la efectuarea raidurilor israeliene asupra siturilor siriene, nu asupra iranienilor.

„Şeful Statului Major Sirian ia decizii care perpetuează subordonarea faţă de Iran”, au citat sursele folosite de Al Hadath News Service.

Sursele au mai adăugat că este probabil ca generalul Ibrahim să fi aprobat, de asemenea, transferul de echipament de luptă de la armată la Hezbollah. „Şeful Statului Major Sirian reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii din Siria şi dăunează facilităţilor sale vitale de apărare”, au declarat sursele citate de ziariștii saudiți.

Și o informație de ultimă oră readuce în atenție înverșunarea cu care IDF (Armata Israeliană) poartă lupta pentru destrămarea Hezbollah, după ce dușmanul din casă, Hamas, se pare că a fost anihilat în cea mai mare parte. Forțele Aeriene Israeliene tocmai l-au vizat pe Hashem Safieddine, sucesorul lui Nasrallah la șefia Hezbollah, într-un raid de ultimă oră în capitala Libanului, Beirut, folosind bombe de tip buncăr.

Pentru anihilarea noului lider al Hezbollah, Israelul ar fi lansat 11 atacuri consecutive în suburbiile sudice ale Beirutului, bombardamentul intens generând un vacarm insuportabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.