Acasă Frontul de Est Glorioasa aviație rusă a bombardat localitățile eliberate de generalul Alaudinov

Glorioasa aviație rusă a bombardat localitățile eliberate de generalul Alaudinov

10234
0

Mihai COSTACHE

Kursk 12 octombrie 2024. Rușii au lansat o ofensivă dinspre vest spre est și au (re)cucerit trei sate și jumătate. Pe hartă, ”punga” creată de ucraineni în Kursk s-a redus cam cu 30%, după cum indică inormațiile transmise public încă de vineri seară.

Ce nu îmi place e că rușii au atacat dinspre încercuirea pe care ucrainenii au încercat să o facă între frontieră, râul Seim și teritoriul luat rușilor. Asta înseamnă că rușii au fost capabili să introducă unități proaspete în ”încercuire” ori, din momentul ăla, încercuirea nu a mai fost încercuire.

Actualizările de ieri de pe “deepstate” arată că rușii au atacat și dinspre nord-est, încercând, la rândul lor să facă joncțiunea astfel încât să izoleze ucrainenii din avanpostul de la Olgovka, de la ieșirea din Korenovo.

Până la urmă, Korenov a fost o nuca prea tare pentru ucraineni. Nereușind să ajungă la râu în zona orașului, au lăsat un culoar prin care rușii au introdus trupe spre vest. Cu pierderi, pentru că era un culoar nesigur și expus loviturilor din flanc dar, na, ultima dată când rușii și-au făcut griji pentru pierderi a fost în mai 2022, la Kiev, Cernigău și Sumî.

Generalul Sîrski spunea că rușii au adus în Kursk 50.000 de oameni (sau ce-or fi ei) din care 2/3 au fost scoși de pe fronturile din Ucraina – Herson și Zaporojie, în primul rând.

Partea bună e că rușii ăștia nu au ajuns la Pokrovsk, Vuhledar sau Ceasiv Iar.

Pe de o parte, ofensiva asta nu ar fi trebuit să fie surprinzătoare. Au tot circulat știri despre ultimatumul dat de Putin alor lui, să-i scoată pe ucraineni din Kursk până la 1 septembrie, până la 1 octombrie și după aia  până la 15 octombrie. Era logic că rușii să forțeze.

Pe de alta, se bat în cap niște chestii: rușii nu au anunțat nimic oficial că ar fi făcut vreo brânză în Kursk.

Ministerul nu, televiziunea nu. Belousov e în vizită la Murmansk, inspectează Flota Nordului. Adică, ar fi trebuit, cred, să livreze ceva triumfalist. Încă nu au făcut-o. Practic, actualizările de ieri de pe “deepstate” au fost făcute în temeiul unor filmulețe cu ruși sfârtecați, „geolocalizate”.

Mai era știrea cu cei 1.500 de ucraineni încercuiți lângă Korenovo. A venit pe filiera “milbloggerilor”. O iau cu solnița în brațe, mai ales din cauza detaliului care a zburat pe Telegram, că ucrainenii ar fi fost atât de speriați încât ar fi început să dea cu drone în propriile blindate.

Ceva mai multă încredere (dar nu totală) am în ce a circulat în partea ucraineană a internetului – mesaje de la soldații din Kursk, care au spus că rușii au intrat într-o capcană și cam atât. Asta adâncește misterul…

Cel puțin deocamdată, și rușii și ucrainenii sunt foarte zgârciți cu detaliile – iar asta e semn că situația e cât se poate de serioasă.

Cu mențiunea că morcovul cu filet e la ruși căci la ei a urlat isteric Putin să rezolve problema Kursk, nu la ucraineni.

Ce rămâne e comunicatul de front de ieri dat de ruși, care spune că glorioasa lor aviație a bombardat pozițiile ucrainene din localitățile pe care clovnul kadîrovit de Apti Alaudinov zicea că le-a eliberat.

În esență, dacă partea politică a operațiunii Kursk este de a crea o problema suplimentară pentru Putin, partea militară nu a fost pentru a le lua rușilor pământul ci viața cui nu s-a predat pentru a fi schimbat cu ucraineni luați prizonieri, unii chiar din februarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.