Acasă Eveniment Omagiu eroilor de la Muratan – 1916

Omagiu eroilor de la Muratan – 1916

6194
0

Manuel VLĂDUȚ

“Pe morți nu-i căutați în mormânt, ci în inima voastră!” – Nicolae IORGA.

Pe 15 octombrie 2024 a avut loc o vibrantă comemorare a eroilor căzuți în luptele de pe dealul Muratan, în apropierea localității Biruința din județul Constanța, în octombrie 1916 pe timpul Marele Război din 1916-1918 în urma căruia țara a ieșit întregită și împlinită în frontierele ei de drept ce-i cuprindea pe toți românii.

La inițiativa comandantului Batalionului 341 Infanterie din Topraoisar, lt. col. Marian Stoica, în cooperare cu Asociația Cultul Eroilor “Regina Maria” filiala Constanța, Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații și Primăria Topraisar, a fost posibilă și în acest an evocarea și comemorarea crâncenelor lupte de la Muratan, spre aducere aminte și pomenirea eroilor plugari căzuți la datorie, cărora le datorăm azi existența noastră ca români și ca oameni liberi. La eveniment au participat și numeroși tineri, școlari și preșcolarii grădiniței unității militare din Topraisar, care au depus ofrande de flori… Te Deumul a fost oficiat de un sobor de preoți conduși de părintele Dragoș Ciobanu, capelan militar, el însuși veteran al teatrelor de operații externe și de exarhul Eparhiei Tomisului, Andrei, stareț al Mănăstirii Dervent.

Acolo, în zona Dealului Muratan, în acel crâncen an de început de război – 1916, între 6 – 8 octombrie s-au confruntat într-o încleștare sângeroasă, trupele germano-bulgare conduse de feldmareșalul german Anton Ludwig August von Makensen și unitățile armatei române din compunerea Brigăzii 17 Infanterie – Regimentul 9 Vânători și Regimentul 40 Infanterie, comandate de colonelul Stan Poetaș, fiu de plugar, la fel ca și ostașii pe care i-a condus în acele lupte.

În acele zile, pe dealurile sterpe de la Muratan, ostașii-plugari au înfruntat și au ținut piept cu eroism experimentatelor trupe germane care au înălțat cu trupurile lor, mormane de cadavre în fața liniilor de apărare românești, care însuflețite de Drapelul de Luptă adus în tranșee de colonelul Poetaș, au luptat până la moarte sub sunetul muzicilor militare ale fanfarei.

Colonelul Stan Poetaș, comandantul Brigăzii 17 Infanterie în luptele de la Muratan.

Regimentul 40 Infanterie – care a primit onorific numele de „Călugăreni” în urma victoriei de la Mărăști – Mărășești – Oituz din 1917, nu s-a retras din fața inamicului decât la ordin, și asta doar pentru a nu cădea în încercuire… Trei sferturi din efectivele românilor au murit la datorie în acea crâncenă bătălie. Din întreaga brigadă condusă cu eroism în luptă de comandantul Stan Poetaș, ce avea să cadă ucis mișelește în Basarabia de bolșevici, pe 8 ianuarie 1919 la Atachi, au mai rămas în viață aproximativ 200 de ostași.

Pe dealul Muratan a fost ridicat un monument simbol, prin grija Regimentului 34 Infanterie din Topraisar și a autorităților locale, abia în anul 1985, în timp ce Mackensen a ordonat ridicarea unei cruci de piatră în onoarea germanilor căzuți în luptă, pe o movilă situată pe un deal alăturat, imediat după luptele din 1916…

Monumentul se află acum aproape în paragină; doar grija militarilor și comemorările sporadice îl mai scoate când și când din bălării, căci terenul este greu accesibil iar cultul românilor și a autorităților pentru cinstirea eroilor, nu este la înălțimea așteptărilor. Poate că după febra alegerilor care urmează, noul președinte al Consiliului Județean – Florin Mitroi va onora și va susține astfel de inițiative…

Este demn de menționat că în luna aprilie a acestui an, tot la inițiativa inimosului comandant, Marian Stoica și cu sprijinul multor altor militari activi și rezerviști, a asociațiilor de militari și a câtorva societăți comerciale precum și a autorităților locale, a fost restaurat și repus în valoare, Monumentul Eroilor Regimentului 34 Infanterie din localitatea Topraisar, județul Constanța.

Astfel de gesturi de suflet, pentru cinstirea și pomenirea eroilor neamului și promovarea cultului eroilor în rândurile tinerelor generații, sunt acțiuni rare și cu atât mai prețioase, cu cât trăim cu toți într-o viteză perpetuă, înconjurați din ce în ce mai mult de false valori, într-o lume din ce în ce mai materialistă și preocupată doar de confortul zilnic, fără eforturi prea mari sau sacrificii considerate inutile…

Glorie eternă eroilor căzuți la Muratan, glorie eternă eroilor națiunii române, fără sacrificiul cărora România noastră nu ar fi ceea ce este astăzi!

Foto: Manuel Vlăduț, Wikipedia.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.