Acasă Social Premieră sindicală: prima grevă din istoria de 135 de ani ai AGERPRES

Premieră sindicală: prima grevă din istoria de 135 de ani ai AGERPRES

22157
0
Imagine prelucrată în scop ilustrativ
Imagine prelucrată în scop ilustrativ

Dan MIHĂESCU

Disprețul și aroganța guvernanților față de presă provoacă prima grevă a salariaților din istoria celor 135 de ani de funcționare neîntreruptă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES, se arată ntr-un comunicat de presă transmis de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, organizație membră a Federației Europene a Jurnaliștilor și afiliată la Federației Internațională a Jurnaliștilor (FIJ).

Nepăsarea Guvernului față de situația socială și salarială critică a lucrătorilor din mass-media au generat unul dintre cele mai ample proteste ale acestei bresle de la Revoluție încoace. După grevele de avertisment din Societatea Română de Radiodifuziune din 1 octombrie 2024 și Societatea Română de Televiziune – 9 octombrie 2024, a venit și rândul colegilor din cea mai mare agenție națională de presă a statului român, Agenția Națională de Presă AGERPRES, să organizeze acțiuni greviste, informează sursa citată.

Greva de avertisment a fost organizată marți, 15 octombrie 2024, între orele 13,00-15,00, în conformitate cu prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, fără întreruperea fluxului redacțional. Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu membrul afiliat, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, au organizat acțiunea de protest la sediul central din București. Urmează ca și corespondenți teritoriali să depună, la sediul prefecturilor, Notificarea Federației adresată primului ministru Marcel Ciolacu privind motivele declanșării grevei.

La sediul central al agenției din Casa Presei au fost prezenți liderii Federației FAIR- MediaSind – Leonard Octavian Pădureț, președinte, și Cristi Godinac, președinte executiv, care au explicat colegilor situația gravă în care se află instituția din cauza subfinanțării cronice alocate de Guvern, ceea ce pune în pericol exercitarea misiunii publice.

Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristi Godinac, a atras atenția că refuzul coaliției guvernamentale de a modifica Legea de organizare și funcționare a ANP AGERPRES pentru ca angajații să fie salarizați în același regim juridic – prin negociere CCM – ca și angajații de la SRR și SRTV, coroborat cu pierderea procesului privind aplicarea măsurii Curții de Conturi pentru trecerea pe anexa salarială din Cultură, va provoca micșorări substanțiale și dramatice ale salariilor personalului redacțional din instituție. Totodată, acesta a subliniat că restricțiile prin tot felul de acte normative aplicate personalului din instituțiile bugetare creează mari probleme în asigurarea misiunii publice a AGERPRES: în aproximativ 10 județe nu există corespondenți, Serviciul de noapte pentru Redacția Știri Externe nu mai poate funcționa, iar angajații trebuie să suplinească munca altor colegi, în condițiile unei salarizări aflate la limita subzistenței. De asemenea, aplicarea măsurilor guvernamentale a impus o reorganizare a instituției prin care jurnaliștii sunt transformați, practic, în funcționari cu palma la vipușcă.

Liderii sindicali au atras atenția despre intenția unui grup de interese politic-financiare de a unifica după modelul Orban din Ungaria, Societatea Română de Televiziune cu Societatea Română de Radiodifuziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES și Societatea Română de Radiocomunicații în Compania Națională de Media, ceea ce va provoca disponibilizări masive și încălcarea flagrantă a directivelor europene privind obligativitatea asigurării independenței editoriale și a funcționării sustenabile a instituțiilor publice de mass-media – Media ACT.

S-a discutat despre lipsa protecției muncii jurnalistice, protecției surselor, excluderea organizațiilor sindicale din procesul de dialog social în cazul lucrătorilor independenți – freelanceri, precum și despre refuzul clasei politice de a considera Jurnalismul un bun public și pe cei care activează în mass-media – lucrători esențiali.

Greviștii au purtat tricouri negre în semn de doliu pentru libertatea de exprimare, inscripționate cu Mesajul RESPECT PENTRU CULTURĂ ȘI MASS-MEDIA. Aceștia au avut afișe cu mesaje adresate atacatorilor breslei mass-media: RESPECT PENTRU AGERPRES, NU DISTRUGEȚI AGERPRES, VREM SALARII DECENTE, JURNALISMUL ESTE BUN PUBLIC; JURNALIȘTII – LUCRĂTORI ESENȚIALI, VREM SĂ PUTEM SĂ NE NEGOCIAM SALARIILE etc.

În finalul protestului, reprezentanții Federației FAIR-MediaSind au anunțat că în perioada următoare vor avea loc și alte acțiuni greviste:

În perioada 21 – 25 octombrie 2024 – urmează acțiuni de protest în fața instituțiilor europene iar în intervalul 28 octombrie 2024 – 1 noiembrie mitinguri și marșuri de protest

După data de 1 noiembrie 2024 este preconizată organizarea unei greve generale, împreună cu colegii din Societatea Română de Radiodifuziune, AGERPRES, Societatea Română de Televiziune și jurnaliști freelanceri.

Totodată, se iau în calcul și acțiuni-surpriză de boicotare a campaniilor electorale ale unor candidați care și-au arătat disprețul față de lucrătorii din mass-media, așa cum s-a întâmplat cu premierul Marcel Ciolacu aflat în vizită la Cluj-Napoca.

În funcție de stadiul colectării semnăturilor pentru declanșarea grevei în instituțiile din Cultură va fi stabilit și programul acțiunilor greviste din acest sector.



Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.