Acasă EDITORIAL Cum arată Statul de drept în Ungaria sau Austria

Cum arată Statul de drept în Ungaria sau Austria

11329
0

Dan MIHĂESCU

Cu ocazia comemorării Revoluţiei Ungare, premierul Viktor Orban i-a îndemnat miercuri, 23 octombrie, pe compatrioții săi să opună rezistenţă Bruxellesului la fel cum au făcut în 1956, împotriva armatei sovietice, cu ocazia unui nou atac împotriva Uniunii Europene, informează AFP.

„Trebuie să cedăm voinţei unei puteri străine, de data aceasta a Bruxellesului, sau trebuie să-i rezistăm? Aceasta este decizia grea care aşteaptă acum Ungaria: eu propun ca răspunsul nostru să fie la fel de clar şi fără echivoc ca cel din 1956”, a declarat Viktor Orban în faţa a mii de persoane reunite într-un parc din Budapesta.

De la revenirea sa la conducerea Ungariei în 2010, Viktor Orban şi-a extins puterea subordonându-şi celelalte puteri în stat, o derivă autoritară condamnată de mai multe ori de Comisia Europeană şi sancţionată de justiţie.

Tensiunile s-au accentuat în ultimele luni, după o „misiune de pace” în Rusia decisă fără consultare cu alte ţări europene, în condiţiile în care chiar Ungaria exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE.

Potrivit liderului suveranist, Bruxellesul vrea să facă din ţara sa „un stat-marionetă, un vasal”. Însă, dacă „eroii din 1956” nu au putut reuşi, victime ale reprimării în sânge de către Uniunea Sovietică, „noi vom câştiga” astăzi, a insistat el.

„Ştim că ei vor să ne forţeze să intrăm în război. Ştim că ei vor să ne impună migranţii lor. Ştim să ei vor să încredinţeze copiii noştri unor ideologii de gen”, a continuat Viktor Orban, denunţând „o presiune din ce în ce mai puternică”.

Viktor Orban, singurul lider din UE care menţine legături apropiate cu Kremlinul, critică în mod regulat sprijinul occidental pentru vecinul său ucrainean. El a mers şi mai departe miercuri, agitând spectrul unei ofensive ucrainene pe teritoriul ungar.

Criticând aspru „planul pentru victorie” prezentat săptămâna trecută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Ungariei a atenţionat: „Noi, ungurii, ne vom trezi într-o dimineaţă cu soldaţi slavi în estul teritoriului nostru”.

În context, amintim știrea publicată recent de ziaristul Erik Szilárd Boros pe site-ul The European Correspondent sub titlul: “Transparency International se confruntă cu controlul guvernamental în Ungaria”.

Filiala maghiară a organizaţiei internaţionale neguvernamentale Transparency International (TI), care monitorizează corupţia şi transparenţa în sferele publice a devenit recent prima entitate juridică inspectată de Oficiul pentru Protecția Suveranității (SPO).

SPO este un organism de investigație înființat anul trecut de guvernul Fidesz, al lui Viktor Orbán, pentru monitorizarea ONG care primesc finanțare străină substanțială.

În raportul publicat urmare a controlului, SPO acuză Transparency International – de lipsa de transparență la finanțarea activității incriminând-o ca “instrument politic în mâinile SUA”. Astfel, se presupune că Washingtonul folosește TI pentru a influența publicul maghiar și pentru a stigmatiza Ungaria pe scena internațională. ONG-ul budapestan nu a emis încă un răspuns, deoarece nu au fost contactați cu privire la raport înainte de a fi publicat, spre deosebire de presa pro-guvernamentală, căreia i-a fost scurs documentul cu două zile înainte.

Anul trecut, Ungaria s-a clasat drept cea mai coruptă ţară din UE, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei stabilit în raportul anual al Transparency International.

Continuând tendința de a elimina toate organizațiile care exprimă opinii critice la adresa guvernului maghiar, TI ar putea deveni primul ONG alungat dintr-un stat membru al UE, ceea ce va crea un precedent periculos.

Comisia Europeană a trimis deja Ungaria în instanță pentru înființarea SPO, dar ar putea dura până la doi ani până când juriul va emite un verdict în acest caz.

Jurnalista Claudia Tschabuschnig ne anunță însă că nici Austria nu stă mai bine la capitolul propagandă naționalistă, spălarea creierului tinerilor fiind principala preocupare a dreptei politice.

Sub titlul: “Știi ce cărți citesc copiii tăi la școală?”, ziarista vieneză publică scrie pentru “The European Correspondent” că la începutul lunii octombrie 2024, în școlile din Austria, au fost găsite mai multe copii ale cărților pentru copii editate de Partidului Libertății Austriece (FPON), după cum au raportat profesorii.

Întâmplările din cărți sunt plasate alegoric și simbolic în lumea păsărilor dar propagă remarci batjocoritoare și jignitoare despre oponenţii politici ai FPON. Folosind nume deghizate, povestirile îi înfățișează pe politicienii din Partidul Verzilor și Partidul Social Democrat (SPONO) ca pe niște viermi hoți și rațe supraponderale. De asemenea, în cărți sunt incluse aluzii xenofobe, tipice retoricii dreptei radicale, precum: „vulturii deșertului” din străinătate sunt blamați pentru lipsa de hrană pentru „păsările native”, sugerând migrația, unul dintre subiectele cele mai ‘favorite’ ale FPORE.

Deşi nu este clar cum au ajuns cărţile în şcoli, organizația de tineret FPON Youth a explicat că le-a oferit ca material de propagandă doar în campaniile electorale dar nu şi pentru a promovate în şcoli.

În Austria, Legea Educației Școlare interzice distribuirea de materiale publicitare politice în școli tocmai pentru că se cunoaște că literatura pentru copii este un instrument puternic în modelarea modului în care tinerii își percep țara, pe ei înșiși și pe alții.

Prin urmare, unele forțe politice și guverne încearcă să insufle narațiunile ce se potrivesc scopurilor lor politice iar exemple de astfel de practici se întâlnesc în întreaga Europă, mai ales în Ungaria, Polonia sau în părți din Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.