Acasă EDITORIAL Secrete militare britanice servite pe tavă spionajului rusesc

Secrete militare britanice servite pe tavă spionajului rusesc

4140
0
sursa: cadranpolitic.ro

Manuel VLĂDUȚ

Mâna lungă a spionajului rusesc lucrează nestingherită se pare, stârnind scandal și îngrijorarea occidentului decretat inamic de către Țarul Vladimir cel Groaznic de la Kremlin.

În timp ce guvernul britanic examinează posibilul rol jucat de Rusia în propagarea dezinformării online ce a alimentat protestele și violențele de stradă izbucnite împotriva migranților, o altă știre recentă năucitoare ne atrage atenția despre posibile scurgeri de informații secrete esențiale pentru securitatea celor mai performante unități navale ale Marinei Regale Britanice. Și asta spune totul despre complexitatea și pericolul războiului hibrid purtat de Moscova pe toate fronturile.

Un articol al cotidianului britanic The Telegraph  , dezvăluie că inginerii submarinelor nucleare ale Marinei Regale folosesc software care a fost conceput în Rusia și Belarus, încălcând regulile de securitate ale Ministerului Apărării.

Software-ul ar fi trebuit să fie creat de personalul din Marea Britanie cu autorizație de securitate, dar designul său a fost parțial externalizat dezvoltatorilor din Siberia – Rusia și Minsk, capitala Belarusului.

Există temeri că softul conceput de dezvoltatorii din Rusia și Belarus ar putea fi exploatat pentru a localiza submarinele Marii Britanii.

The Telegraph înțelege că Ministerul Apărării Britanic (MOD) a considerat încălcarea securității o amenințare gravă la adresa apărării Marii Britanii și a lansat o investigație.

Ancheta a descoperit că firma care a externalizat serviciile – pe un intranet pentru personalul inginerilor de submarine nucleare – în Rusia și Belarus a ținut inițial secretul și a discutat dacă ar putea ascunde locul în care se aflau specialiștii IT ruși și belaruși, dându-le nume false ale unor britanici morți.

Submarinul britanic HMS Astute. Sursa: wikipedia
Pe lângă flota de submarine a Marii Britanii, există temeri că alte capacități de apărare ar fi putut fi compromise, deoarece s-a constatat că un proiect anterior a fost externalizat și dezvoltatorilor din Minsk.
Ben Wallace, fostul secretar al apărării, a spus că încălcarea „ne-a lăsat potențial vulnerabili la posilbila subminarea securității noastre naționale”. El a adăugat: „Încă o dată, țări precum China și Rusia au vizat lanțurile de aprovizionare ale contractorilor noștri de apărare. Acesta nu este un fenomen nou.”
James Cartlidge, secretar al apărării, a spus că este o „necesitate absolută” pentru a se asigura că „programele noastre cele mai sensibile de apărare au rezistență și securitate totală”.

Rolls-Royce Submarines, care conduce flota de submarine nucleare a Marii Britanii în numele Royal Navy, a vrut să-și îmbunătățească intranetul destinat personalului și a subcontractat lucrările către WM Reply, o firmă de consultanță digitală.
WM Reply a folosit dezvoltatori cu sediul în Belarus – mai aproape de Rusia – dintre care unul lucra de fapt de acasă, în Tomsk, Siberia, conform documentelor transmise anchetei Ministerului Apararii.
Sistemul intranet a inclus detalii personale ale tuturor angajaților Rolls-Royce Submarines, precum și structura organizatorică a celor care lucrează pe flota de submarine a Regatului Unit.

În vara anului 2020, personalul de la WM Reply a început să tragă alarma cu privire la aceste implicații de securitate ale utilizării personalului din Belarus pentru proiect și a sugerat ca Rolls-Royce să fie informat.
Până în noiembrie, o întâlnire a echipei – a cărei listă a fost furnizată anchetatorilor Ministerului de Apărării – a dezvăluit preocupările serioase ale unor membri ai personalului. Dar superiorilor li s-a spus că nu trebuie să se „panicheze” și că Rolls-Royce nu ar trebui informat, deoarece există riscul să anuleze proiectul dacă ar afla.
Submarinul britanic HMS Vanguard. Sursa: wikipedia
 Abia în primăvara lui 2021, când au fost raportate îngrijorări direct către Rolls-Royce, a fost lansată o anchetă. Chestiunea a fost ulterior adusă Ministerului de Justiție în vara anului 2022, declanșând o investigație ulterioară care s-a încheiat în februarie anul trecut.
Dr. Marion Messmer, cercetător senior la think-tank-ul ChathamHouse, a declarat că permiterea dezvoltatorilor bieloruși și ruși să lucreze la acest tip de proiect a constituit un „risc de securitate națională” foarte clar. Orice contractor care obține acces la datele personale ale celor care lucrează pe flota de submarine a Marii Britanii prezintă un risc de „șantaj sau un atac-țintă”, a spus ea.

„Din perspectivă strategică, marele avantaj cu privire la submarine, este că sunt foarte greu de detectat și foarte mobile. Dacă cineva ar avea acces la un sistem de urmărire care arată unde sunt submarinele în orice moment, asta i-ar oferi un avantaj strategic uriaș – dacă planifică un atac asupra Regatului Unit, ar putea viza mai întâi submarinele nucleare și ar putea dezactiva Trident.”

Iată cum o astfel de anchetă scoate la iveală lacune majore de securitate ale sistemului de apărare ale unei mari puteri militare occidentale, ce poate deveni extrem de vulnerabilă în fața spionajului rusesc, inamic declarat al Occidentului colectiv.Victoriile temporare ale Ucrainei susținute de Occident în fața Rusiei agresoare, nu pot și nu trebuie să slăbească atenția statelor europene implicate chiar și indirect în războiul ruso-ucrainean.Un astfel de incident de securitate poate aduce daune majore irecuperabile sistemului defensiv occidental și al NATO, în condițiile în care Moscova folosește metode diversificate și deosebit de eficiente de spionaj și război hibrid, rodate și experimentate de zeci de ani la vechea școală a fostului KGB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.