Acasă EDITORIAL Alegeri în America, alegeri în România

Alegeri în America, alegeri în România

7688
0
Sursa: Facebook/Muzej karikature
Sursa: Facebook/Muzej karikature

Călin MARINESCU ■

De peste zece zile asistăm la o luptă surdă între liberaili și pesediști pentru a restabili data alegerilor prezidențiale. Liberali, care au acceptat initial data 15 septembrie, susțin că în urma alegerilor pentru Parlamentul Europei s-au schimbat conditiile care au stat la baza înțelegerii între cele doua partide.

De fapt se pare că liberalii și-au făcut temele și au ajuns la concluzia că în cazul turului întâi în septembrie 2024 candidatul lor la funcția de Președinte al României, Nicolae Ionel Ciucă, nu prea are șanse să intre în turul doi ceea ce ar avea o influentă negativă asupra rezultatelor alegerilor parlamentare ce vor urma.

PSD-iștii, care se consideră avantajați dacă turul întâi va avea loc în septembrie, susțin cu tărie menținerea înțelegerii din primavară, Marcel Ciolacu aruncând cuvinte grele la adresa aliatului său, Ionel Ciucă.

Într-un final, prim-ministrul Marcel Ciolacu a hotărât să convoace liderii tuturor partidelor parlamentare pentru a se hotărî de comun acord data turului întâi al alegerilor prezidențiale, o mișcare politică dibace în opinia mea.

Dacă socialiștii acceptau solicitarea liberalilor dădeau dovadă de slăbiciune în fața membrilor și susținătorilor de partid iar dacă nu o acceptau era pusă în pericol coaliția guvernamentală, cu efecte cât se poate de negative pentru PSD, în cazul retragerii de la guvernare a PNL.

O hotărâre a tuturor partidelor parlamentare sună a mișcare profund democratică, cei doi aliați din arcul guvernamental fiind practic obligați să accepte data alegerilor astfel stabilită.

Este normal să ne preocupe, cu prioritate, democrația dâmbovițeană dar de fapt alegerile din SUA sunt mult mai importante căci politica mondială practicată de “Marele Licurici”, determinată de viitorul Președinte american, vă afecta Europa si mai ales România în anii ce vor veni.

Prima dezbatere dintre Președintele în exercițiu, Joe Biden și fostul Președinte, Donald Trump, organizată de CNN în Alabama, afost urmărită de peste 42 de milioane de telespectaori, conform sondajului CNN.

Sursa: Facebook/Muzej karikature

Majoritatea comentatorilor și analiștilor consideră că dezbarea a fost câștigată de Donald Trump, mai ales la impresia artistică, aspect foarte important pentru alegătorul american.

Desi a susținut în general mai multe neadevăruri, declarații politicianiste fără un suport real, Donald Trump, cu trei ani mai tânăr decât competitorul său a fost într-o forma mult mai bună, ceea ce a creat impresia unui lider gata să facă din nou “America Mare”

Mulți analiști critică dur promisiunile fără acoperire făcute de Donald Trump, în special în cazul unor subiecte sensibile ca imigrația, economia și șomajul, războiul din Ucraina și Războiul din Fâșia Gaza.

A revenit cu idea că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria securitate și nu să se bazeze doar pe forță militară a SUA, țară care cheltuiește foarte mult pentru susținerea forțelor armate, în timp ce statele dezvoltate de pe bătrânul continent nu își îndeplinesc obligațiile financiare agreate cu NATO.

Deci, își propune o reducere a cheltuielilor pentru apărare, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru partenerii europeni.

Despre războiul din Ucraina susține că el are pârghiile necesare pentru a pune capăt luptelor și să inițieze declanșarea negocierilor de pace dar, dacă ucrainenii nu vor accepta să negocieze cu Rusia le va opri suportul militar, ceea ce așa cum s-a văzut în primăvara acestui an când Congresul american a blocat timp de mai multe luni ajutoarele financiare către Kiev, are efect dezastruos pentru armata ucraineană.

Iar dacă Rusia nu vă dori începerea negicierile, Trump zice că îl va amenința pe Putin cu majorarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Evident, candidatul republican tratează simplist situția generată de invazia Rusiei în Ucraina. Donald Trump susține că dacă el era Președinte, avâd în vedere relația bună pe care o are cu Putin, l-ar fi convins pe acesta să nu atace Ucraina!

Astfel de de declarații spuse cu tupeu și necombătute de Joe Biden, care a fost cam pierdut, pentru o bună prioadă de timp în cursul dezbaterii electorale, a făcut ca Donald Trump să fie considetrat câștigător, deși declarațiile Președintelui în exerciu au au fost mai la obiect și mult mai aproape de realitate.

Normal că vor mai urma și alte dezbateri, iar zvonul că democrații au început să se gândescă la retragerea actualului lor candidat, poate fi o strategie a echipei de campanie a lui Donald Trup sau poate  chiar realitatea momentului, având în vedere gafele publice ale Președintelui Biden din ultima perioadă.

Mă tem că este puțim cam târziu pentru lansarea unui nou candidat, mai ales că sondajul CNN arată că o majoritate importantă dintre cei care au urmărit dezbaterea, deși îl dau pe Donald Trump câștigător la impresia artistică, nu revin asupra intenției de vot.

Pentru noi europenii și mai ales pentru noi românii reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă este posibil să creeze probleme de Securitate căci, în conformitate cu politica sa, vă milita pentru reducerea numaruilui de militari americani din Europa și va cere țarilor europene să se înarmeze suficient pentru a descuraja imperialismul rus dacă au impresia că sunt amenințate de Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.