Acasă EDITORIAL Victor Orban ne-a demonstrat că suveranismul trece prin stomac

Victor Orban ne-a demonstrat că suveranismul trece prin stomac

3797
1
Foto: Facebook Victor Orban
Foto: Facebook Victor Orban

Călin MARINESCU ■

Joi seară, la finalul Summitului Consiliului European, din declarația Președintelui Iohannis privind adoptarea hotărârii de începere a negocierilor pentru aderarea Republica Moldova și Ucraina la Comunitatea Europeană, am aflat cum suveranistul Victor Orban i-a transmis ultra-suveranistului Vladimir Vladimirovici Putin mesajul cifrat: “Frate, frate dar cașcavalul e pe bani”.  

Ce-i drept, vestea a cam surprins, cunoscută fiind opoziția declarată de prim-ministrului maghiar, Victor Orban, pe acest subiect și inflexibilitatea sa dovedită în e a se opune necondiționat continuării procesului de aderare pentru cele două state desprinse din sfera de influență a Rusiei.

Cu toate presiunile Comisiei Europene asupra Ungariei privind aceptarea începerii negocierilor cu Republica Moldova și Ucraiana, Orban și-a arată opoziția constant, fără a prezenta motive întemeiate sau pertinente.

Impresia tuturor a fost că Victor Orban promovează politică prietenului și partenerului său comercial favorit, Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit de mai multe ori în ultima perioadă.

Pentru Federația Rusă, aderarea la Comunitatea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei, foste state membre ale Uniunii Sovietice, îndepărtează realizarea visului țarului Putin de refacere a defunctului Imperiu Comunist, a cărui destrămare constituțională și statală a fost considerată, de ruși, drept cel mai dezastruos eveniment al secolului trecut.

Și totuși, la Summitul de joi 14 decembrie 2023, Ungaria s-a abținut la vot dând posibilitatea adoptării hotărârii de începere a negocierilor, poziție care a constituit o mare surpriză căci ucraineni  nu aveau mari speranța de la acest eveniment european, la vârf.

Evident se pune întrebarea, ce resorturi ascunse au avut Comisia Europeană și  Președinta Ursula von der Leyen, pentru a-l ” înmuia” în câteva ore pe Victor Orban, suficient cât să-și schimbe decizia fermă a se opune acestei hotărâri.

Dar eu cred că o știre transmisă tot ieri, de la Bruxelles ne lămurește în privința zahărului cu care i-a îndulcit Ursula lui Orban, cafeaua amară.

Din cauza atitudinii dictatoriale a lui Victor Orban și a partidului sau, Fides, Comisia Europeană a blocat plata unei tranșe de 22 de miliarde de euro, parte din sumele care reveneau Ungariei din Planul național de restructurare și reziliența (PNRR).

Dacă ne gândim ce înseamnă pentru România miliardele de euro pe care sperăm să le primim prin PNRR, speranța revenirii economiei românești la o situație mai normală, putem realiza ce însemna și pentru maghiari blocarea sumelor alocate prin PNRR. Ungaria care are o economie care suferă, mai ales din cauza politicii național- extremiste, așa zis suveraniste, a partidului de guvernământ, Fides.

La cererea Ungariei, Comisia Europeană a analizat situația aceste țări la zi și a constatat că Justiția Maghiară a făcut pași importanți pe drumul restructurării și astfel a propus eliberarea a 10,5 miliarde de euro, pentru realizarea obiectivelor din PNRR.

Nu cred să fie pur întâmplătoare ci mai degrabă conjuncturală deblocarea de către Comisia Europeană a tranșei de 10,5 miliarde de euro din PNRR, sumă importantă pentru economia Ungariei, în contextul abținerii lui Victor Orban de la votul decisiv și astfel acordării permisiunii de adoptare a hotărârii pentru începere negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Pentru o personalitate proeminentă că cea a lui Victor Orban, permanent în  opoziție cu politică Comisiei Europene, faptul că a cedat, împotriva declarațiilor sale categorice din ultima perioadă, în deplin acord cu indicațiile moscovite, de opoziție la începerea negocierilor cu cele două state, ne duce la vechile proverbe românești că: “Dragostea trece prin stomac” sau “ Frate, frate dar brânza-i pe bani”.

Adoptarea acestei hotărâri este, evident, o mare lovitură pentru Vladimir Putin, în plină campanie electorală pentru perpetua-i succesiune la Președinția Federației Ruse, poziție din care face declarații din ce în mai belicoase la adresa Ucrainei precum că operațiunea sa specială se apropie de realizarea obiectivelor propuse.

Din punctul nostru de vedere, începerea negocierilor cu Republica Moldova, hotărâre la care a pus umărul serios diplomația română, constitue un pas important în aducerea Basarabiei împreună cu România în Comunitatea Europeană.

Iar pentru Republica Moldova, este foarte important faptul că toate documentele de aderare sunt deja traduse în limba română, folosită de când s-a renunțat la limba moldovenească.

1 COMENTARIU

  1. Poate trag învățaminte și șosocarii și aureii nostri „suveranisti”, la ce se poate aștepta România din partea UE, dacă ajung majoritari la anul și se screm contra vântului…
    Cât despre Putin, Moș Crăciun se pare că i-a retras cadoul mult dorit… Și daca mai face, la anul îi mai taie și renii de la troică! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.