Acasă PAMFLET La Techirghiol, când Primaru’ arde gazu’ alegătorii zic dă Doamne!

La Techirghiol, când Primaru’ arde gazu’ alegătorii zic dă Doamne!

11893
1

Dan MIHĂESCU  ■

Potcovăria lu' Dan
Potcovăria lu’ Dan

Când mi-a fost prezentat pentru prima dată am avut o tresărire lăuntrică crezând că viaţa îmi joacă un renghi şi-mi aduce în faţă ipostazierea ciudatei metafore politice “Şobolan rozaliu”, lansată de Băsescu pe 8 mai 2007, cu referire la Viorel Hrebenciuc. Iulian Soceanu, consilier local PNL, fusese preşedintele comisiei de licitaţie pentru închirierea terenului de la Primăria Techirghiol pe care am construit baza sportivă a Clubului Nautic Român. Ce întâmplare bizară, să întâlnesc, probabil, unicul spelb cu cuperoză, de pe pământul ăsta, cu ochi sticloşi albaştru-spălăciţi, care să poarte şi numele-poreclă (teleormănean-dobrogean-gălăţean) Soceanu, adică şobolan/ „siçan” în turcă. Aşa îşi zicea şi interlopul constănţean Ismail Iaşar – Săceanu, varianta fonetică a poreclei turceşti Şobolan. Şi iată cum aveam în faţă un Siçanu exact aşa cum îl caricaturizase Băsescu pe Hrebenciuc.

Timpul mi-a dovedit că „siçanul” nostru, un veritabil garide opărit de pe litoral, chiar avea câte ceva din apucăturile caricaturizate de Băsescu la nărăvitul politician socialist.

Sursa: Colaj cu scop ilustrativ

Dar să exemolifică, dacă vreţi, cu povestea asta pentru care mulţi oameni din localitate fierb, se perpelesc; se consumă energii, mii de nervi şi regrete, racordarea la reţeaua de gaze… Un drept natural al fiecărui cetăţean care deţine o locuinţă în Techirghiol doar că acest drept e drămuit de un terţ care a primit plocon în concesiune operarea serviciului public de distribuţie a gazelor din oraş – Megacostruct S. A. Siçanu nu-şi bate capul cu încurcătura în care se află lumea şi în faţa frăsuieli colective o dă după corcoduşii grădinii botanice lăsându-şi concetăţenii care l-au votat la cheremul concesionarului care ştie o singură poezie: Cine vrea gaze, pune banii jos. Astfel, implacabil, techirghiolenii sunt racordaţi la reţeaua de distribuţie doar pe cheltuiala lor, deşi, prin lege şi prin contractul de concesionare semnat cu Primăria, Megaconstruct trebuie să suporte din propriul buget 2125 lei pentru fiecare branșament, din totalul devizului.

De ochii lumii, firma scoate la licitație lucrările de execuţie a branşamentelor individuale la imobile dar, ca un făcut, că nu pot eu să cred că este aranjament, instalatorii autorizați nu vor să câştige bani munciţi. Sau poate n-au încredere că-şi primesc, de la Megaconstruct, plata pe prestaţie? Astfel nu mai rămâne decât soluţia ca cetățenii să ia pe seama lor angajarea unor instalatori autorizaţi cărora le plătesc din buzunar, integral, branșarea la reţea iar Megaconstruct se angajează să restituie cei 2125 lei în…5 ani, decontând banii din consumul de gaze. O fi golăneală, n-o fi, eu nu mă pronunţ, doar zic ce se întâmplă în Techirghiol.

Uite aşa, cu chiu cu vai, în doi ani de zile au fost realizate doar 300 de branșamente, la care se adaugă alte 200 de lucrări de branşare nefinalizate plus 700 de cereri de branșamente lăsate în asteptare…

Şi când te gândeşti că a existat posibilitatea ca Oraşul Techirghiol să primească bani de la Guvern pentru a-şi finanţa integral întreaga reţea din oraş şi a-şi constitui propria distribuţie de gaze naturale fără un prestator intermediar precum concesionarul pricinos.  

Nu trebuia decât ca Primaru să rezilieze contractul cu Megaconstruct SA, care oricum a întârziat la punerea în execuţie, şi să depună proiect prin Programul “Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”, în perioada 17 august-17 decembrie 2020, conform prevederilor OMFE nr. 1097/16.09.2020, la Ministerul Fodurilor Europene pentru finanţare prin POIM.

Uite aşa, într-un dulce farniente Siçanu rozaliu se îndreaptă către deplina maturitate a celui ce-al doilea mandat de priamr al oraşului unde nu se-ntâmplă mai nimic şi dacă nu cumva vreo nefăcută îi va perturba aranjamentele, o să-şi continue traiul în buclă mult şi bine.

Dar nu, Siçanu a preferat să nu intervină în calea lucrurilor aşa cum le-a aşezat natura, fie şi natura umană, având exemplul nămolului din lac căruia îi trebuie zeci şi chiar sute de ani ca să se dospească. Minunile doar nu se înfăptuiesc într-o zi sau două… Aici a avut drepte, ce să zic, căci într-o oarecare perioadă de timp minunile au început să se înfăptuiască şi la Techirghiol răsărind branşamentele tehnologice, pe de-a bodeaproste, pe cheltuiala concesionarului. În primul rând s-au înşurubat branşamente tehnologice pe la porţile consilierilor locali orăşeneşti ca şi la poliţie, la primărie, biserică, şcoală, pe unde mai era nevoie… Ah, era să uit, şi la PUB-ul din sat – Peştera Comorilor lui Ali Baba. Atât, şi ce-o mai fi să fie primit, zic! 

1 COMENTARIU

  1. În Techirghiol, Mehaconstruct SĂ taie și spânzurătoare. Deși legea ANRE spune clar că orice firmă autorizată poate executa branșamente și lucrări de gaz, aici lucrurile stau cu totul altfel. Dacă dorești să te branșezi la gaz cu orice altă firmă autorizată conform legii, Mehaconstruct nu îți va da avizele necesare decât dacă faci cu o firmă satelit a lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.