Acasă Cronica Caravana campionilor Dance Sea-mhony -10 showuri de 10

Caravana campionilor Dance Sea-mhony -10 showuri de 10

5924
0
Sursa: Arhiva Petronela Serea Iordache (PSI)
Sursa: Arhiva Petronela Serea Iordache (PSI)

Luigi FRIGIOIU ■

În 2022, Ansamblul constănțean “Dance Sea-mphony” (instructor-coregraf Petronela Serea Iordache) a câștigat Marele Premiu la cel mai important festival de folclor, World Folklore Festival Côte d’Azur: San Remo-Diano Marina-Cannes. Sunt Campionii Europei!

În iulie 2023, în „Caravana Dansului Popular”, publicul a putut urmări un show coregrafic de clasă în: Negru Vodă, Mangalia, Neptun, Techirghiol, Năvodari, Vulturul, Pantelimon, Medgidia, Peștera și M. Kogălniceanu. Proiectul, organizat de „Rusu Georgiana PFA”, a însemnat 10 spectacole, între 21-30 iulie. Dansatorii au evoluat pe melodii populare autohtone și pe muzica etniilor dobrogene: turco-tătară, aromână și greacă.  
-Simbolic, parcă, turneul campionilor a început în Negru-Vodă, poartă de intrare a Dobrogei. Conform legendei, Negru-Vodă e fondatorul și primul domn al Țării Românești. Cântat de Phoenix în balada „Negru Vodă și-a lui ceată, toți voinici cu fruntea lată”, Voievodul-haiduc a purtat noroc: întreg turneul s-a desfășurat sub semnul succesului.

Sursa: Arhiva Petronela Serea Iordache (PSI)

– „Mangalia cu străluciri de stea, tu ne ești sufletul și inima” fredona, pe vremuri, Ilona Moțica, solista Teatrului Fantasio. Într-adevăr, Mangalia a vibrat, cu sufletul și inima, în jurul Ansamblului Dance Sea-mphony. În spectacolul de pe platoul Casei de Cultură, plin de privitori entuziasmați, s-a pozat, s-a filmat, s-a chiuit, s-a dansat.
-Neptun, zeul mării, „a botezat” fosta reședință estivală pentru „zeii” PCR-iști și „Dumnezeul” lor, Nicolae Ceaușescu. Astăzi, stațiunea încearcă să revină în top, iar prezența pe traseul folcloriștilor-campioni confirmă intenția.
Dar, Nea Nicu și-a schimbat domiciliul: din decembrie 89, are alt loc de odihnă unde nu-i durere și întristare. La Neptun, s-ar fi prins într-o „oltenească” de Scornicești, alături de componenții Dance Sea-mhony. La final, le-ar fi zis: „Dragi tovarăși și pretini, felicitări tutulor! Vă urez să sporiți producția de hore și sârbe în munca de construire a societății socialiste multilateral dezvoltate!”

Sursa: Arhiva Petronela Serea Iordache (PSI)

   – În Techirghiol, „Dance sea-mphony” a umplut centrul localității de curioși. Aici, turiștii ce-și tratează ciolanele la Sanatoriul de Recuperare au ținut morțiș să ajungă, șontâc-șontâc, la spectacol. Cu bastoane și cârje. După câteva hore, au uitat de reumatism sau osteoporoză. Înfierbântați de ritmuri, și-au aruncat bastoanele în lacul Techirghiol și au țopăit cot la cot cu dansatorii. Cel mai apreciat a fost “sirtaki”, dansul grecesc final, îndelung ovaționat. Până și măgărușul lui Techir, statuia-simbol a orașului, a început să necheze, dorind să se prindă în joc.  
Vindecați miraculos, pacienții au zburdat înapoi în saloane, cu chef de viață și mișcare. De acum, medicii Sanatoriului, pe lângă soluțiile kineto-terapeutice clasice, vor folosi recuperarea Ansamblului Dance Sea-mphony – „terapia Sirtaki”! 
-Năvodari e special, pentru „Dance sea-mphony”: locul ultimei reprezentații a verii 2022. Atunci, a fost emoționant și s-a lăsat cu lacrimi. Acum, năvodărenii și-au întâmpinat artiștii ca pe oaspeți de seamă: „Bine ați venit! Ne-a fost dor de voi!”. Poate, ospitalitatea gazdelor e secretul Năvodariului ce surclasează Mamaia, ca destinație turistică…

Sursa: Arhiva Petronela Serea Iordache (PSI)

-Pentru Vulturul și Pantelimon, localități izolate ale județului, reprezentația a însemnat un moment memorabil. În ambele locuri, oamenii satelor s-au strâns, cu mic cu mare, în frunte cu primarul și consilierii. Unii săteni au crezut că sunt alegeri și se dă „ceva”. S-a dat folclor și distracție ca la petrecere.
Semn divin: la Pantelimon, spectacolul s-a nimerit, în Căminul Cultural, de ziua Sfântului Pantelimon, doctorul fără arginți din Biblie. Lumea a plecat fericită, dezamăgiți fiind, doar, câțiva glumeți, gen Celentano din Las Ferbinți. „Băieții veseli” au ciordit damigeana folosită de folcloriști ca decor, crezând că e plină cu vin Niculițel (cum spunea cântecul: „Să ne veselim nițel, cu vin de Niculițel!”). Au turnat-o pe gât, apoi au început să strige: „Ne-ați otrăvit cu apă!”  
-La Medgidia-Peștera, în Paradisul Vrăbiilor!  
În Medgidia, e primar Valentin Vrabie; iar în comuna Peștera, soția sa Nicoleta Vrabie. Nimic de comentat, oameni gospodari votați de popor. Ei și-au zis: „Muncă, muncă dar, merge și-o distracție”. Fiind în familie, au adresat o invitație comună Ansamblului Dance Sea-mphony. Ca la nuntă. La Medgidia, s-a dansat în fața Casei de Cultură, iar la Peștera, pe iarba din fața Căminului Cultural. Foarte apreciate au fost dansurile comunității musulmane, bine reprezentate în zonă. Nu numai vrăbiile, ci și multe alte păsări cu triluri minunate s-au alăturat sărbătorii.                 

Sursa: Arhiva Petronela Serea Iordache (PSI)


-Alo, baza Mihail Kogălniceanu! Delta Force=Dance Sea-mphony!
Spectacolul final s-a desfășurat într-un decor feeric, pe scena din parcul localității M.Kogălniceanu, peste drum de baza militară NATO. Evoluția Ansamblului Dance Sea-mphony a fost ca o acțiune de comando Delta Force: profesionistă și eficientă. Pentru o oră, locuitorii au lăsat grijile și au dănțuit pe pajiștea din fața scenei. Li s-au alăturat și militarii americani, dornici să învețe dansuri tradiționale locale. Dacă ar fi fost prezentă, nici armata Wagner nu opunea rezistență: mercenarii lui Putin dezertau, din nou, doar ca să se prindă în joc alături de frumoasele noastre țărăncuțe.  
Și uite așa, s-a reconfirmat că atunci când muzica (chiar și, populară) cântă, armele războiului tac.                                                                                                                                                                                                                                 

     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.