Acasă Cronica De Ziua NU toți au zis DA jazz-ului

De Ziua NU toți au zis DA jazz-ului

5951
0
Foto: Geta Frigioiu
Foto: Geta Frigioiu

Moto: Și Gheorghe și Ali, toți culeg Afuzali! (folclor dobrogean)          

Luigi FRIGIOIU ■

Dobrogea, tărâm binecuvântat dintre Dunăre și Marea Neagră, a reprezentat “pământul făgăduinței” pentru oamenii din toate colțurile lumii. Astfel, aici trăiesc, în pace și bună înțelegere, nenumărate etnii: turci, tătari, arabi, aromâni, evrei, lipoveni, greci, armeni, italieni, albanezi, bulgari și câți or mai fi. Ne-am convins, încă o dată de acest adevăr duminică, 27 octombrie, când grecii constănțeni în frunte cu Tony Antoniadis au serbat Ziua Demnităţii – Marele NU! (eveniment omagial socotit ca o a doua zi națională a elenilor prin care sunt comemorați eroii antifasciști.

În 1940, ambasadorul Italiei la Atena i-a înmânat generalului Metaxas un mesaj de la Mussolini care cerea “permisiunea” de trecere a trupelor italiene prin Grecia către “punctele strategice” (practic alăturarea la fascism). Premierul a refuzat cu un NU categoric, marcând intrarea Greciei în al II-lea război Mondial. Deviza a fost “Libertate sau moarte”, cu combativitate extraordinară și patriotism adevărat. Churchill urmărind desfășurarea luptelor a spus: „nu grecii luptă ca eroii, ci eroii luptă ca grecii”.    

Foto: Geta Frigioiu

Pentru Grecia, ziua de 28 octombrie are însemnătatea istorică și importanță morală: aminteşte valorile elene în special, demnitatea. Ca urmare, duminică, 27 octombrie, ora 12, la Biserica Greacă Metamorphosis din Constanța a avut loc pomenirea eroilor martiri cu participarea oficialităților. Iar, de la ora 18.30, Comunitatea Elenă Elpis împreună cu Uniunea Armenilor-Constanța si Uniunea Elenă-România a oferit o seară magică de Jazz la Teatrul Elpis.

Oficiile de gazdă le-a realizat actorul Dan Cojocaru. Spectatorii au umplut la refuz cocheta sală a Teatrului “Căluțul de mare”. Show-ul l-a deschis “Romy G Band”, trupă tot mai prezentă în programele noastre de divertisment. În ultima vreme, băieții conduși de Romeo Kirkorian-Ispas (Claudiu Radu, Timo Achimov, Ciprian Căpitan) au evoluat la Complexul Vega, club Phoenix, pe faleza Cazinoului, în parcul Teatrului Danovski etc. Sunt din ce în ce mai buni, au tot mai mulți fani. Au încântat publicul cu muzică de calitate: jazz, country etc.

Punctul culminant al serii l-a reprezentat recitalul trio-ului “Mircea Tiberian”. Profesionist de excepție, Tiberian (n. 4 mai 1955) e pianist și compozitor jazz. A debutat în 1974 la Festivalul Sibiu. A lucrat pianist și orchestrator. Din 1984, pe rând, a condus cvartetul Mircea Tiberian, grup “Opus 4”, trio ”Labirint” și “Romanian All Stars”. A fost membru “Romanian Big Ban”și co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz. A participat la proiectele multi-media: Incursiuni (1996), Liniada (1999), Agnus Dei (2000) și a condus grupuri de jazz sub propriul nume. 

Foto: Geta Frigioiu

A avut turnee în SUA, Franța, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Grecia, Rusia. A cântat cu Larry Coryell, Tom Stanko, H Robertson, Ed Shuller, N. Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Th. Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel. Are experiență în domeniul academic: lector la Universitatea de Muzică București, secția jazz (pe care a înființat-o în 1990). E fondatorul și coordonatorul Departamentului Jazz din București și Cluj. E autorul Curriculumului de Jazz pentru licee de muzică. A conferințiat despre istoria jazz-ului la Students Union Hall, Muzeului Țăranului Român, Universitatea de Muzică Cluj.

Mircea Tiberian a obținut premiile Muzicianul Român al Anului (1987), Premiul Uniunii Compozitorilor – jazz (1990, 1996, 2000), Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică (Asociația de jazz Napocensis, 2001). Discografia sa cuprinde: Magic Bird, Never Ending Story, Working Underground, Alone in Heaven, Hotel of Three Beginnings, Back to My Angel, Eleven, Viața lumii și Trei lumini. Se adaugă 4 discuri împreună cu grup Interzone. Recent, Mircea Tiberian a scos Cartea de muzică, albumele Ulysses și November.

La Teatrul Elpis din Constanța, trioul Mircea Tiberian (clape), Vlad Popescu (percuție)și Ionuț Baranga (contrabas) au desfătat auditoriul cu Jazz de cea mai înaltă calitate. Recitalul a avut parte de o primire entuziasmantă din partea celor prezenți. Liderii – Tony Antoniadis (Comunitatea Elenă Elpis) și dr. Liviu Merdenian (Uniunea Armenilor-Constanța) – au promis că vor mai organiza astfel de evenimente cultural-artistice de excepție.

.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.