Acasă Sentinela-EU Finlanda tace și face în războiul hibrid al rușilor contra Occidentului

Finlanda tace și face în războiul hibrid al rușilor contra Occidentului

7976
0
Sursa: Linkedin.com

Manuel VLĂDUȚ ■

Sabotarea cablului subacvatic electric de alimentare ce leagă Finlanda de Estonia, care a avut loc în data de 25 decembrie 2024, este deja de notorietate. Însă modul de acțiune al autorităților finlandeze, ca răspuns la acțiunea subversivă tipică războiului hibrid purtat de Rusia împotriva occidentului, este demn de remarcat și amintește de felul în care a reacționat Moscova în iunie 2022 când Lituania a închis rușilor efectiv, orice rută de transport rutier și feroviar spre enclava Kaliningrad. Adică, zero! Nici o reacție, în afară de amenințări deșarte…

Comisarul Poliției Naționale, Ilkka Koskimäk , exemplifică modul de comunicare finlandez direct în acțiune. Sigur pe sine, liniștit, scurt, simplu și puternic, răspunde strict la întrebare fără să dezvolte. De ce să complici lucrurile când două cuvinte sunt suficiente? Clar, concis și eficient, fără scuze. Comunicarea sa este o capodoperă. Observați calmul său, în timp ce transmite acest mesaj puternic

Sursa: linkedin.com

Autentic, onest, de încredere!

Finlanda a gestionat acest incident trimițând forțe speciale pentru a prelua controlul navei suspectate prin forță, cerând ancore (ambele ancore lipsesc) și acum, se pare că au găsit echipament de spionaj rusesc la bord. Pur și simplu au acționat profesionist ca într-un antrenament de rutină ceeace arată că finlandezii sunt gata oricând pentru o confruntare fățișă și toată lumea trebuie să tragă învățăminte.

Finlanda a fost singura țară din Europa care nu a abolit niciodată serviciul militar obligatoriu după la cel de-al Doilea Război Mondial dintr-un motiv lesne de înțeles, acum.

Presa:  “Ați contactat Rusia?”
Koskimäki: “Nu.”
Presa: “Când o veți face?”
Koskimäki: “Nu o vom face.”

Pe scurt, acesta este modelul de acțiune al oricărui stat membru UE sau NATO, ca răspuns la orice atac hibrid la adresa securității naționale. Scurt, hotărât, concis și fulgerător! Fără a da timp agresorului, de repliere!

Sursa: Associated Press

Potrivit Associated Press, Finlanda oprește o navă legată de Rusia din cauza cablului de alimentare subacvatic deteriorat din Marea Baltică

FRANKFURT, Germania (AP) — Autoritățile finlandeze au reținut o navă ce pare că are legături directe cu Rusia vecină, în timp ce investighează dacă a deteriorat un cablu de alimentare din Marea Baltică și mai multe cabluri de date, a declarat poliția, în cel mai recent incident care a implicat întreruperea infrastructurii cheie din regiune.

Poliția finlandeză și polițiștii de frontieră au urcat la bordul navei, Eagle S, joi devreme și au preluat puntea de comandă, a declarat șeful poliției din Helsinki, Jari Liukku, într-o conferință de presă. Nava se afla în apele teritoriale finlandeze, a spus poliția.

Petrolierul “EagleS” navigă sub pavilion Insulele Cook, dar a fost descris de oficialii vamali finlandezi și de comisia executivă a Uniunii Europene ca parte a flotei din umbră” de tancuri petroliere rusești. Acestea sunt nave vechi, cu acte incerte de proprietate, achiziționate pentru a se sustrage de la sancțiunile occidentale în timpul războiului din Ucraina și care funcționează fără asigurări reglementate de Occident. Utilizarea navelor de către Rusia a ridicat îngrijorări cu privire la accidente de mediu, având în vedere vechimea lor și acoperirea incertă de asigurare.

Sursa: Associated Press

Se suspectează că ancora lui “Eagle S” a provocat deteriorarea cablului, a raportat televiziunea Yle, bazându-se pe declarațiile poliției.

Șefa pentru politică externă a UE, Kaja Kallas, a declarat într-o declarație că incidentul a fost „cel mai recent dintr-o serie de atacuri suspectate asupra infrastructurii critice” și a felicitat autoritățile finlandeze „pentru acțiunea rapidă de a urca la bordul suspectului navă”.

Nava „face parte din flota umbră a Rusiei, care amenință securitatea și mediul, în timp ce finanțează bugetul de război al Rusiei”, a spus Kallas, un fost prim-ministru estonian. „Vom propune măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni, pentru a viza această flotă.”

Cablul de alimentare Estlink-2, care aduce energie electrică din Finlanda în Estonia peste Marea Baltică, a căzut miercuri. Incidentul a avut loc în urma deteriorării a două cabluri de date și a conductelor de gaz Nord Stream, ambele situații fiind definite drept acte de sabotaj.

Guvernul estonian s-a întâlnit în sesiune de urgență în legătură cu incidentul. Tancurile din umbră „ajută Rusia să câștige fonduri care vor ajuta atacurile hibride rusești”, a declarat prim-ministrul Kristen Michal într-o conferință de presă. „Trebuie să îmbunătățim monitorizarea și protecția infrastructurii critice atât pe uscat, cât și pe mare.” El a spus că reparațiile la cablu ar putea dura până la șapte luni.

Sursa: Associated Press

„Daunele repetate aduse infrastructurii Mării Baltice semnalează o amenințare sistemică, nu simple accidente”, a spus președintele Estoniei, Alar Karis, pe platforma X. „Estonia va lua măsuri pentru a contracara această amenințare, împreună cu Finlanda și alți aliați NATO”.

Două cabluri de date – unul care circulă între Finlanda și Germania și celălalt între Lituania și Suedia – au fost întrerupte în noiembrie. Ministrul german al apărării a spus că oficialii trebuie să presupună că incidentul a fost „sabotaj”, dar el nu a furnizat dovezi și nu a spus cine ar fi putut fi responsabil. Remarca a venit în timpul unui discurs în care a discutat despre amenințările de război hibride din Rusia.

Conductele Nord Stream care aduceau cândva gaze naturale din Rusia în Germania au fost avariate de explozii subacvatice în septembrie 2022. Autoritățile au acuzat sabotajul și au demarat anchete penale.

Operatorul de rețea eston Elering spune că există suficientă capacitate de rezervă pentru a satisface nevoile de energie din partea Estoniei, a declarat radiodifuzorul public ERR pe site-ul său.

De altfel, recentul raport de 10 pagini, din septembrie 2024 al Comisiei de la Helsinki , cu privire la Războiul din umbră al Rusiei împotriva NATO (“Spotlight on theShadow War: Inside Russia’s Attacks on NATO Territory”), întăresc concluziile Comisiei de Securitate și Cooperare în Europa.

Sursa: linkedin.com

În timpul audierii Comisiei de la Helsinki, experții au depus mărturie despre eforturile pe scară largă și calculate pe care Moscova le desfășoară pentru a-și destabiliza adversarii democratici de peste Atlantic.

Acest document este o propunere a personalului Comisiei de la Helsinki pentru a vizualiza amploarea eforturilor Kremlinului. Se vorbește despre aproape 150 de operațiuni hibride, executate pe teritoriul NATO, care au avut loc de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, fiind atribuite sau suspectate a fi fost derulate sau coordonate de Rusia.
Sunt identificate 4 categorii de operațiuni hibride: atacuri asupra infrastructurii critice, campanii de violență, migrație militară și campanii de informare și interferență electorală.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, campaniile sale calculate de sabotaj și măsuri active s-au intensificat în America de Nord și Europa și îmbracă o paletă diversă, de la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice la migrație și campanii de dezinformare. Aceste eforturi calculate urmăresc să destabilizeze NATO, să submineze unitatea transatlantică și să descurajeze sprijinul pentru Ucraina.
Operațiunile hibride, de la interferențe electorale la comploturi teroriste, ilustrează modul în care războiul din umbră al Rusiei a devenit o amenințare sistematică la adresa NATO și guvernelor democratice.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.