Acasă Cronica Operă-rock în premieră absolută pe scena Teatrului Oleg Danovski                                                                           

Operă-rock în premieră absolută pe scena Teatrului Oleg Danovski                                                                           

9302
3
Foto: Alexandru BADEA
Foto: Alexandru BADEA

Luigi FRIGIOIU ■ 

“Contrast” în armonie – concert rock-simfonic Luca la Teatrul Danovski

Mai întâi a fost un zvon, apoi un început de proiect, acum e o certitudine. Muzicieni de excepție s-au reunit și repetă asiduu pentru lucrarea de rock simfonic ”LUCA”.  Concertul va prezinta, la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, compozițiile pianistului și compozitorului constănțean Dorian Pîrvu.

Foto: Alexandru BADEA

În 1991, el a înființat, în Constanța, trupa “Sound & Vision”. A susținut concerte și a compus piese de succes în stil rock simfonic. Trupa a evoluat cu Direcția 5, Holograf, Iris, a avut contracte în Occident și Indonezia. Dar, în muzică, ora exactă se dădea de la București iar pentru tinerii muzicieni constănțeni a fost mai greu să se afirme. A plecat în Grecia, și-a dus cariera mai departe și a înființat trupa Y.K Group. Are nenumărate apariții în concerte, predă pian și e pianist la un teatrul de balet.

În 2015, revine în România şi începe colaborarea cu Mike Godoroja & Blue Spirit. În trupă, claviaturistul-compozitor Dorian Pîrvu se ocupă și de aranjamentul orchestral al pieselor. Alături de Godoroja participă la evenimente naționale și internaționale, la emisiuni radio-TV, etc.

Dorian Pîrvu privește pianul tandru, cu drag, ca pe o persoană iubită. De multe ori, pare că vrăjește claviatura, într-un ritual magic. De altfel, mărturisește că nu el a ales pianul, ci pianul l-a ales pe el. Când cântă, pianistul și instrumentul formează un tot unitar, o singură ființă ce vibrează în ritmul muzicii. În 2023, se decide să-și urmeze visul de o viață: construcția propriului proiect muzical, ce-i permite să-și ducă viziunea artistică la un alt standard.

Foto: Alexandru BADEA

“Opera e dedicată unei persoane foarte dragi, alintată de familie, Luca, în copilărie. Acest nume de alint i-a rămas de-a lungul vieții. Alegerea are o semnificație profundă: Luca evocă nu doar amintiri, ci și ideea de vindecare. În tradiția creștină, Sfântul Luca, cunoscut ca doctor, e asociat cu tămăduirea. La fel și muzica are puterea de a vindeca sufletul. De aici provine numele proiectului – “Operă Rock Luca”, celebrare a iubirii, a muzicii și a capacității artei de a produce emoții. E o colaborare unică, ce pune în lumină puterea transformatoare a artei și a relațiilor autentice.” – spune Dorian Pîrvu. Compozitorul a reunit muzicieni remarcabili, de mare rafinament scenic sub bagheta dirijorală a maestrului Tănase GARCIU:

– Eugen Mihăescu – chitarist cu tehnică impecabilă și creativitate. A primit cadou prima chitară la 8 ani şi a visat să devină un muzician. Visul a devenit realitate: a fost pe scenă cu monştrii sacri ai rock-ului: Uriah Heep, Nazareth, Ian Gillan, Jan Akkerman, Paul Rodgers. În 1982, a fondat trupa Krypton, cu care a înregistrat 7 albume şi a editat un album fusion cu Axa Project. “Guitaromania”, primul său proiect solo e la confluenţa genurilor Heavy Metal și Prog Rock. În 2018, înregistrează un nou album solo, intitulat “Guitaromania Part Two”.
Tibi Duțu – basistul trupei, adaugă o profunzime ritmică pieselor. De-a lungul anilor, constănțeanul nostru, acum la Iris-Nelu Dumitrescu, a evoluat la Mike Godoroja & Blue Spirit, Maddriven, Magica, Corneliu Stroe Bluejazz Band, Euxin, Creston, Stress.
Ștefan Darie – percuționistul ce asigură pulsul concertului, cu energie debordantă și tehnică impresionantă, a “bătut toba” la Talisman, Moise, Kempes, Magica.
Constantin Sandu – vocea formației, plină de intensitate și expresivitate. Cunoscut drept Costi „Damigeană” e considerat unul dintre cei mai buni vocaliști de heavy metal și hard rock din România. Solistul al trupei Iris-Nelu Dumitrescu a mai activat la Voltaj, Quartz, Krypton, Transilvania, Metrock, Harap-Alb, Tribut, Direcția 5.
Ana Mladinovici – mezzosoprană la Teatrul Danovski, vocal Magica.
Alături de corifeii ce s-au alăturat acestui proiect artistic alternativ, evoluează talentații tineri Răzvan Ştefan Paraschiv de la Colegiul Național de Arte “Regina Maria” și David Matei de la Colegiul National Mircea cel Batrân.

Foto: Alexandru BADEA

Precizăm că muzicienii s-au reunit în această formulă, denumită “Contrast”, pentru proiectul rock-simfonic “Luca”. Însă, toți își vor continua activitatea la formațiile unde activează în prezent. Pe 21 februarie, pe scena de la “Danovski”, rock-ul întâlnește muzica simfonică. Alături de trupa Contrast evoluează Orchestra Simfonică a teatrului dirijată de seniorul Tănase Garciu. Va fi o fuziune spectaculoasă între energia rock-ului și eleganța simfonică clasică. Piesele lui Dorian Pîrvu vor căpăta viață prin aranjamentele muzicale complexe, gândite să surprindă emoții puternice și să captiveze publicul.

Evenimentul aduce pe scenă o formă inedită de îmbinare între sonorități electrizante rock și orchestrația simfonică rafinată. Repetițiile intense și entuziasmul artiștilor anunță un spectacol de excepție, o experiență muzicală memorabilă. Dorian, echipa de supermuzicieni Contrast și orchestra simfonică sub bagheta lui nea Tase promit să ridice standardele rock-ului simfonic din România la nivel înalt. E o întâlnire unică dintre genuri, o încercare de redefinire a granițelor muzicii contemporane.

                                      

Potcovaria lui Dan

3 COMENTARII

  1. Am avut ocazia să vizionez un concert cu muzică rock și simfonică, întrun aranjament muzical extraordinar de bine integrat la Benevento, un oraș de munte din regiunea Campania (pe lângă Napoli)/ Italia în anul 2006. Am beneficiat de invitația primviolonistei de la Filarmonica Operei din Napoli, Mariana Ionescu, o româncă plecată legal în Italia prin 1986, în urma câștigării unui concurs de ocupare a unei poziții de violonist la Opera din Roma. Recunosc faptul că inițial am fost cam sceptic asupra experienței ce urma să o am, dar la sfârșit am fost entuziasmat. Abia aștept și experiența cu opera rock românească!

  2. Scepticismul este numele meu mic. Însă, după ce am văzut componența fabuloasă a acestui proiect, trebuie sa recunosc că este posibil sa fie un “Game changer” in zona muzicală de profil.

  3. Sala de la O. Danovschi are o acustică aparte, cu totul specială. Cine a fost vreodată acolo cunoaște acset lucru. Cu siguranță un concert rock simfonic cu peste 30 de instrumentiști (rock plus orchestra simfonică) va suna extraordinar. De abia aștept!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.