Manuel VLĂDUȚ ■
Jocul de-a războiul al marilor puteri ale lumii continuă nu doar la nivel declarativ, după ce China ripostează dur la amenințările recente mai mult sau mai puțin voalate lansate de președintele ales al SUA, Donald Trump.
Având controlul asupra exporturilor de minerale rare și critice pentru înalta tehnologie, autoritățile chineze au lansat recent un buletin prin care anunță că vor controla strict exportul de galiu, germaniu, antimoniu, materiale superdure, grafit și alte articole conexe în SUA și că vor interzice exportul acestor două articole către utilizatorii militari americani sau pentru uz militar. Într-un articol semnat pe Linkedin, dr. Junhua Zhang – Senior Associate la Institutul European de Studii Asiatice, GIS-Expert pe China și regiunea Eurasiatică, lansează știrea că Govini, companie americană de software pentru apărare, a publicat recent un raport în care semnalează că interdicția Chinei asupra exportului de minerale cheie va afecta producția de arme pentru toate ramurile armatei americane, implicând peste 1.000 de sisteme de arme și 20.000 de componente, inclusiv programul de rachete nucleare ce se bazează pe aceste minerale cheie.
În raport, Govini a spus că antimoniul, galiul și alumina sunt esențiale pentru fabricarea unei game de produse militare și civile, inclusiv gloanțe, cabluri, tehnologie în infraroșu și baterii pentru vehicule electrice. Peste 20.000 de componente separate utilizate de Departamentul Apărării al SUA sunt afectate de regulament, care afectează peste 1.000 de sisteme de arme din toate ramurile militare americane.
Dintre serviciile militare americane, Marina este cea mai probabil afectată, cu distrugătoarele sale din clasa Arleigh Burke, navele de asalt amfibii din clasa SUA și portavioanele din clasa Nimitz, toate bazându-se pe aceste minerale critice pentru sistemele lor de arme, se arată în raport.
Raportul mai arată că 87% (10.829) din cele 12.486 de lanțuri de aprovizionare pentru peste 1.000 de sisteme de arme americane care folosesc galiu, germaniu și antimoniu se bazează într-un fel pe furnizorii chinezi.
Govini își încheie raportul cu un memo ce indică faptul că, în ciuda stocurilor cunoscute, SUA trebuie să-și asigure cu mare atenție, pe termen lung, pregătirea și susținerea sistemelor de arme care se bazează pe aceste minerale . Este esențial ca Departamentul Apărării să aibă capacitatea de a cartografia aprovizionarea cu sisteme de arme specifice și de a prognoza cererea pentru a atenua în mod eficient riscurile prezentate de controalele exporturilor de minerale critice.
Potrivit raportului, China este o sursă majoră de minerale cheie din SUA, cum ar fi galiul și indiul, New York Times notând că China a furnizat 54% din indiul american și 53% din galiul american. Statele Unite nu au mai extras galiu pentru semiconductori din 1987. În prezent, 26% din galiul importat în SUA provine din Japonia, 21% din China și 19% din Germania, pe lângă câțiva furnizori mai mici.
Stephen Roach, un cunoscut economist american și cercetător senior la Universitatea Yale, a publicat recent un articol în care subliniază că contraatacurile Chinei asupra industriilor cheie din SUA au provocat o “lovitură chirurgicală”; dacă SUA continuă să-și escaladeze disputele comerciale, represaliile chineze ar putea fi, de asemenea, extinse, deoarece China are încă o mulțime de “atuuri” în mână.
Rămâne de văzut cum se vor materializa în viitor aceste măsuri impuse de China pe plan internațional, dar și modul în care vor reacționa în perspectivă autoritățile americane, dincolo de declarațiile belicoase și evident ostentative ale noului președinte american, Donald Trump!