Acasă Gabier Din puţul gândirii moscovite!

Din puţul gândirii moscovite!

7237
1
Sursa:www.avaz.ba
Sursa:www.avaz.ba

Călin MARINESCU ■

Motto: „Dacă dai nas lui Ivan, el se suie pe divan“ Ion Creangă

Ne informează Facebook via Twitter, despre interviul debitat pe canalul oficial de televiziune Russia a unui fost membru al Dumei de Stat, colonel în retragere, istoric și specialist în combaterea terorismului, Semen Bagdasarov.

În spiritul imperialismului rus, moștenit și întărit de Petru cel Mare, acesta apreciază că este momentul ca Mă-sa Rusia să acționeze pentru  recucerirea unor teritorii ce le dorea de secole, chiar dacă unele dintre aceste ţinte geografice n-au fost niciodată posesiunile imperiului.

Ținta de dată această nu este Europa Centrală, ci, nu-mi vine a crede, Turcia!

În mintea lui tulbure, polkovnikul propagandist zice că Rusia ar trebui să profite de avantajul  crizei generale din Turcia, creată de teribila serie de cutremure şi să distrugă mitul popoarelor turcice prin ocuparea părții asiatice a ţării, inclusiv a fostei capitale bizantine – Constantinopol, să readucă Catedrala Sfânta Sofia, din Istanbul, la menirea inițială de biserica creștină și evident să controleze traficul prin Bosfor.

Sursa:libcat.ru

Spre stupoarea totală, conchide: “Mulțumim lui Dumnezeu că au această criză!”

Faptul că un politician exaltat debitează asemenea inepții, s-a mai văzut, dar să fie prezent într-o emisiune a televiziunii de stat moscovite, controlată total de Kremlin, ne duce la gândul că există unele intenții sau cel puțin fisuri în relațiile bipartite dintre Rusia și Turcia, până în prezent aparent cordiale!

 Ar fi de comentat câteva aspecte legate interviul lui Basgdasarov:

În primul rând Turcia, care este membru de bază al NATO, deține a două armată din cadrul alianței, foarte bine echipată și antrenată, o nucă prea tare pentru Rusia, care în prezent are armata decimată de ucraineni – înregistrând zilnic pierderi uriaşe de echipament, materiale şi efective, şi cu industria grav afectată de diverse embargouri.

Ne mai vorbind de posibilitatea activării Articolului 5 din Tratatul Alianţei Nord Atlantice, ocazie cu care generalii ruși și-ar vedea visul (sau coșmarul?) de a intra în război direct cu NATO.

Apoi, dacă depănăm puțină istorie, Constantinopolul a fost cucerit de turci de la bizantini și nu a fost niciodată, sub nici o formă, sub influența rusească. Dimpotrivă Imperiul Otoman a stăpânit, mai multe secole, teritorii care astăzi sunt înglobate în Federaţia Rusă mai mult sau mai puțin pe drept, cum ar fi de exemplu, Crimea.

Populațiile din Caucaz, numite de Bagdasarov, yakuţii, kîrghizii, kazahii, chiar dacă nu au origini comune cu turcii, au avut de-a lungul secolelor relații permanente cu Imperiul Otoman, cu o istorie frământată, este adevărat, până când au fost înglobate în Imperiul Ţarist (Rus) sau în Uniunea Sovietică, în ultimele două secole.

Cu toate eforturile autorităților centrale de rusificare, și nu numai, aceste popoare au păstrat aceleași relații de bune cu Turcia, consfiinţite de istoria comună, poate și ca o contrapondere a vecinului hrăpăreț.

Un asemenea interviu completează cumva intenția declarată a lui Putin de a recâștiga influență asupra fostelor state membre ale Tratatului de la Varșovia, o dată cu refacerea Marii Uniuni Sovietice.

1 COMENTARIU

  1. De ce ne mirăm? Insuşi marele Dostoievski propovăduia ceva asemănător (adevărat, în secolul al 19-lea). Citiţi/recitiţi Jurnalul de scriitor! Ei se consideră adevăraţii moştenitori ai Bizanţului, ocrotitorii Ortodoxiei! Trebuie să luăm aminte şi să ţinem minte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.