Mirela DOICESCU ■
Să vorbim iarăși despre haosul provocat în viața constănțenilor de HCL 412/2024, cu taxa de 200 de lei an/autovehicul, pentru ocuparea domeniului public sau privat și motivul pentru care de abia acum cerem suspendarea acestei prevederi nenorocite!
Echipa juridică alcătuită din avocații Eduard-Nicolae NIȚĂ, Mirela Violeta DOICESCU, Emil-Mihail TATU, Silvia ANDRONACHE şi Laura Cristina ANDREI ce a introdus acțiunea de anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local (HCL) Constanța nr.412/30.09.2024, mai exact a dispozițiilor prin care se instituie “Taxa privind utilizarea curentă a domeniului public sau privat al Municipiului Constanța”, în contradictoriu cu Consiliul Local Municipal Constanța, a formulat o cerere de suspendare a executării HCL Constanța nr.412/30.09.2024, în privința prevederilor de aplicare a taxei pentru utilizarea curentă a domeniului public sau privat al Municipiului Constanța, în cuantum de 200 lei pe an/autoturism.
Primul termen de judecată al dosarului a fost fixat la data de 7.03.2025, când este posibil ca instanţa de judecată, să judece cererea de suspendare și să dispună suspendarea executării dispoziţiilor ce obligă la plata taxei de 200 lei.
Chiar dacă acţiunea a fost introdusă doar de cei cinci avocaţi, în cazul admiterii suspendării, niciun constăntean nu mai datorează taxa până la data de 31.03.2025, urmând să se stabilească de instanțe, ulterior, dacă taxa va fi anulată sau nu.
Am ales să promovăm în nume personal această acțiune pentru că fiind de avocați, conform Legii și Statului profesiei „Avocatul promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului” iar noi ne-am benevol, ca cetățeni ai acestui oraș în interes comunitar, conform acestor deziderate.
Așa cum am procedat și în cazul regulamentului zonei peninsulare, această acțiune este realizată fără niciun cost pentru concetățeni.
Avocații implicați în aceste demersuri, nu sunt implicaţi politic şi au ales să apere drepturile și interesele comunității fără a solicita onorarii, pentru a proteja cetățenii de implicarea în procese sau de riscul de a fi obligați la cheltuieli de judecată, inclusiv onorarii pentru avocații Consiliului Local Municipal.
Această acțiune face parte din angajamentul nostru constant de a lupta pentru dreptate și pentru un cadru legislativ și deliberativ corect și echitabil, în interesul tuturor semenilor.
O intrebare firească, aflată pe buzele celor care urmăresc demersul a fost: De ce nu am introdus acțiune în suspendarea Hotărârii de Consiliu Local 412/2024 până în prezent?
Decizia de a nu introduce, cererea de suspendare odată cu acţiunea, a fost adoptată în consens de echipa noastră având la bază, la vremea respectivă, faptul că în opinia noastră nu existau indicii suficiente să cuantificăm, dimensiunile haosului ce urma a se crea prin insuficiența textului legal. Era previzibil că textul HCL va determina grave dificultăţi la punerea în aplicare dar nu puteam anticipa marimea prejudiciului la nivelul comunităţii, iar împrejurările de fapt și de drept, ce fac admisibilă acțiunea și cererea de suspendare, s-au conturat cu precizie în ultima lună.
În acest moment, din evidentele SPIT Constanta, care a emis un comunicat la data de 9 ianuarie 2025, rezultă că 10.099 de persoane achită taxa de 200 de lei/an pe autoturism, deoarece nu s-a realizat automat excluderea acestora de la plata acestei taxe, deși achită deja o taxă de rezervare pentru locul de parcare.
Am considerat necesar să așteptăm conturarea unor premise mai clare și mai ferme care să ne furnizeze temeiuri solide pentru suspendarea actului administrativ. Această amânare benevolă ce ne-am impus-o ne permite o strategie juridică bine fundamentată și un rezultat mai favorabil în instanță.
Prin urmare, decizia de a nu iniția suspendarea HCL 412 până în acest moment a fost una responsabilă, luând în calcul protejarea intereselor comunității și evitarea complicațiilor administrative.
A existat un interes mare din partea foarte multor constănțeni care deşi s-au oferit să ne sprijine în demersurile noastre, noi am apreciat inutil să punem presiune pe instanţă printr-un număr mare de reclamanţi sau intervenienţi, căci avem încredere în justiţie şi nu dorim tergiversarea nejustificată a cauzei.