Acasă PAMFLET Zodia Elenelor: doamna, duduia, tovarășa, coana și Las’coana

Zodia Elenelor: doamna, duduia, tovarășa, coana și Las’coana

9291
0

Luigi FRIGIOIU ■

Recent, pe 24 ianuarie, am sărbătorit Mica Unire înfăptuită în 1859. De atunci, de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, istoria noastră a fost marcată de o galerie de personaje principale feminine purtând numele Elena.                                     

Prima Doamnă

Elena Cuza s-a născut la Iași, pe 17 iunie 1825. Era fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescu (1796-1846) și a Ecaterinei Rosetti-Solescu. Copilăria și-a petrecut-o la moșia părinților de la Solești – ținutul Vasluiului, unde primește o educație aleasă. La 15 ani, Elena a fost introdusă în înalta societate din Iași. Îl cunoaște pe Alexandru Ioan Cuza cu care se va căsători în 1844. Avea o fire opusă soțului: retrasă, timidă, lipsită de încredere, cu complexe de inferioritate. Deși căsătoria cu nestatoricul Cuza n-a fost izbutită, între ei au păstrat relații de respect.

După Unirea din 1859, Elena Cuza a devenit Înalta Doamnă a țării. Cu modestie și demnitate, a contribuit la reformele Domnului Unirii. A inspirat legea instrucțiunii publice și a susținut reforma agrară. Și-a dedicat viața și averea acțiunilor caritabile. A început opera de binefacere cu Azilul “Elena Doamna” de la Cotroceni (destinat orfanelor) și a încununat-o la spitalul „Caritatea”- Iași unde a lucrat voluntar ca infirmieră. A adoptat fii nelegitimi, Alexandru și Dimitrie, pe care Al. I. Cuza îi avea cu prințesa Maria Obrenovici, ocupându-se de creșterea lor. 

Elena Cuza a împărtășit exilul soțului detronat și, după moartea lui la 16 mai 1873, i-a păstrat memoria cu devotament. Cunoscuse slăbiciunile domnitorului, le îngăduise și le iertase. Și-a petrecut ultimii ani ai vieții la Piatra Neamț. S-a stins pe 2 aprilie 1909, fiind înmormântată la Solești.

De la lupoaica la Lupeasca

Elena Lupescu a fost fiica lui Nahum Grünberg (evreu botezat ortodox) și a Elizei Falk (evreică, botezată catolic). Data nașterii: 3/15 septembrie 1899, Iași. Tatăl și-a schimbat numele în Nicholas Wolff, apoi în Nicolae Lupescu. În februarie 1919, Elena Lupescu s-a căsătorit cu Ion Tâmpeanu (căpitan de artilerie) dar divorțează în scurt timp. I-a avut nașii de cununie pe Elena și Eremia Grigorescu, general erou. În 1925, a devenit amanta prințului Carol, încoronat rege în 1930. Se spune că Elena Lupescu a fost singura parteneră ce-i venea de hac priaprismului regal.

Supranumită Duduia, a construit “camarila regală”, cercul de afaceriști din jurul regelui Carol al II-lea ce au căpușat politica, economia și mass-media în a doua parte a perioadei interbelice. Măcinată de corupție, prinsă între Germania hitleristă și Uniunea Sovietică stalinistă, România Mare s-a pulverizat. Am pierdut Ardealul, Basarabia, Bucovina de nord, Cadrilaterul…

După ce a distrus țara, Carol al II-lea a abdicat și-a dat bir cu fugiții. Elena Lupescu l-a urmat în exil. Pe 8 septembrie 1940, cei doi fugari au ajuns cu propriul tren la Lugano – Elveția. Au petrecut exilul în Mexic, Brazilia și Portugalia. Ulterior căsătoriei din Brazilia (1947), s-au mutat la Estoril, Portugalia. După moartea soțului (1953), Lupeasca a trăit, în continuare, la Estoril, până când s-a stins din viață, pe 29 iunie 1977. Coșciugul i s-a depus la Capela Regilor Portugaliei din Lisabona, alături de cel al lui Carol al II-lea. În 2003, sicriele celor doi terminatori ai României interbelice, Elena Lupescu și Carol al II-lea, au fost aduse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Cu onoruri militare!

Tovarășa CODOI

Elena Ceaușescu (Lenuța Petrescu) a venit pe lume la 7 ianuarie 1916 în Petrești, Dâmbovița. I se spunea “Leana lui Briceag”, provenea dintr-o familie săracă, a absolvit doar 4 clase primare. S-a mutat cu fratele său, Gheorghe Petrescu, în București iar, în 1947, se căsătorește cu Nicolae Ceaușescu. Odată cu ascensiunea lui Ceaușescu, a devenit subiect al cultului personalității. A fost prezentată ca academician-doctor-inginer (ADI) dar i se spunea Codoi pentru că așa citea “savanta de renume mondial” formula dioxidului de carbon (CO2). Între 1968-1989, a primit, nemeritat, distincții din partea a zeci de state, i-au fost acordate zeci de titluri și premii de către instituții științifice importante ale lumii.

”Tovarășa” primului tovarăș al țării a devenit membră a Biroului Permanent CPEx al Comitetului Central PCR și prim-viceprim-ministru al guvernului. Din 1979, Elena Ceaușescu e asociată „Cabinetului nr. 2”, devenind a doua persoană în stat. Datorită influenței negative în luarea deciziilor, “boborul” a considerat-o principala cauză a căderii lui Nicolae Ceaușescu.

În decembrie 89, și-a însoțit soțul-președinte în elicopterul decolat de pe Comitetul Central. Au fost arestați de noile autorități, judecați sumar și condamnați la moarte. “Odiosul dictator și sinistra lui soție” – cum s-a spus în comunicatul oficial – au fost executați prin sentința unui Tribunal Militar Excepțional înființat prin decret CFSN.

Ciocănitoarea Woodrea

Născută pe 26 decembrie 1973, Elena Gabriela Udrea a copilărit în comuna Pleșcoi-Buzău, loc de origine al celebrilor cârnați. Dedulcită de mică la respectivul produs culinar, i s-a spus “nimfa din Pleșcoi”. Ajunsă la București, s-a căsătorit cu afaceristul dubios Dorin Cocoș. Coana Nuți nu s-a mulțumit cu rolul de “găină – soață de cocoș”. După ce l-a cunoscut pe Traian Băsescu, a avut o ascensiune politică fulminantă. Calitatea cvasioficială de “amantă prezidențială” a ajutat-o să obțină funcțiile de consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru turismului și ministru al dezvoltării regionale și turismului. A fost membră PNL, PDL și al Partidului Mișcarea Populară (din partea PMP a candidat, fără succes, la președinția României).

Pe Elena Udrea au contestat-o puternic atât oponenții, cât și susținătorii lui Traian Băsescu. A fost implicată în multe dosare penale celebre: Microsoft, Gala Bute, Hidroelectrica. În 2018, a fugit din România în Costa Rica. După divorțul de Cocoș, a început o relație cu Adrian Alexandrov. A născut o fetiță la 20 septembrie 2018 în Costa Rica. A fost arestată în Bulgaria, iar pe 11 iunie 2022, a fost încarcerată în penitenciarul Târgșor pentru 6 ani.

Sorcova-vesela! 

Pe 20 aprilie 1972, în Hațeg – Hunedoara, s-a născut Elena Valerica Lăsconi. Devenită Elena Lasconi, a avut o carieră diversificată. Și-a început activitatea în mass-media la radiouri din județul Hunedoara. Primul loc de muncă: Radio T5ABC din Hațeg. Ulterior, a continuat la posturi locale din Deva și Petroșani, afiliate Radio 21 (actualmente Virgin Radio). Din 1995, timp de 25 ani, și-a construit reputația ca prezentatoare, reporter și corespondent PRO TV.

Din 2020, e primarul municipiului Câmpulung, județul Argeș, funcție câștigată ca reprezentantă USR. Ulterior, a obținut un nou mandat în alegerile din 2024. La 26 iunie 2024, a devenit președinta Uniunii Salvați România (USR), după ce a câștigat alegerile cu 68,14%.           Candidată USR la prezidențialele din 2024, a dat peste cap toate pronosticurile, intrând în finală. După cum se știe, o hotărâre ciudată, neexplicată clar nici până azi, a anulat alegerile. Cu toate acestea, politiciana atipică – cu aspect haios de precupeață zarzavagioaică – a “rămas în cărți”. Naturală și colorată, în ținută și comportament, Elena Lasconi are șansa ei la viitorul scrutin pentru funcția de președinte al României.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.