Luigi FRIGIOIU ■
Recent, pe 24 ianuarie, am sărbătorit Mica Unire înfăptuită în 1859. De atunci, de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, istoria noastră a fost marcată de o galerie de personaje principale feminine purtând numele Elena.
Prima Doamnă

Elena Cuza s-a născut la Iași, pe 17 iunie 1825. Era fiica postelnicului Iordache Rosetti-Solescu (1796-1846) și a Ecaterinei Rosetti-Solescu. Copilăria și-a petrecut-o la moșia părinților de la Solești – ținutul Vasluiului, unde primește o educație aleasă. La 15 ani, Elena a fost introdusă în înalta societate din Iași. Îl cunoaște pe Alexandru Ioan Cuza cu care se va căsători în 1844. Avea o fire opusă soțului: retrasă, timidă, lipsită de încredere, cu complexe de inferioritate. Deși căsătoria cu nestatoricul Cuza n-a fost izbutită, între ei au păstrat relații de respect.
După Unirea din 1859, Elena Cuza a devenit Înalta Doamnă a țării. Cu modestie și demnitate, a contribuit la reformele Domnului Unirii. A inspirat legea instrucțiunii publice și a susținut reforma agrară. Și-a dedicat viața și averea acțiunilor caritabile. A început opera de binefacere cu Azilul “Elena Doamna” de la Cotroceni (destinat orfanelor) și a încununat-o la spitalul „Caritatea”- Iași unde a lucrat voluntar ca infirmieră. A adoptat fii nelegitimi, Alexandru și Dimitrie, pe care Al. I. Cuza îi avea cu prințesa Maria Obrenovici, ocupându-se de creșterea lor.
Elena Cuza a împărtășit exilul soțului detronat și, după moartea lui la 16 mai 1873, i-a păstrat memoria cu devotament. Cunoscuse slăbiciunile domnitorului, le îngăduise și le iertase. Și-a petrecut ultimii ani ai vieții la Piatra Neamț. S-a stins pe 2 aprilie 1909, fiind înmormântată la Solești.
De la lupoaica la Lupeasca
Elena Lupescu a fost fiica lui Nahum Grünberg (evreu botezat ortodox) și a Elizei Falk (evreică, botezată catolic). Data nașterii: 3/15 septembrie 1899, Iași. Tatăl și-a schimbat numele în Nicholas Wolff, apoi în Nicolae Lupescu. În februarie 1919, Elena Lupescu s-a căsătorit cu Ion Tâmpeanu (căpitan de artilerie) dar divorțează în scurt timp. I-a avut nașii de cununie pe Elena și Eremia Grigorescu, general erou. În 1925, a devenit amanta prințului Carol, încoronat rege în 1930. Se spune că Elena Lupescu a fost singura parteneră ce-i venea de hac priaprismului regal.
Supranumită Duduia, a construit “camarila regală”, cercul de afaceriști din jurul regelui Carol al II-lea ce au căpușat politica, economia și mass-media în a doua parte a perioadei interbelice. Măcinată de corupție, prinsă între Germania hitleristă și Uniunea Sovietică stalinistă, România Mare s-a pulverizat. Am pierdut Ardealul, Basarabia, Bucovina de nord, Cadrilaterul…
După ce a distrus țara, Carol al II-lea a abdicat și-a dat bir cu fugiții. Elena Lupescu l-a urmat în exil. Pe 8 septembrie 1940, cei doi fugari au ajuns cu propriul tren la Lugano – Elveția. Au petrecut exilul în Mexic, Brazilia și Portugalia. Ulterior căsătoriei din Brazilia (1947), s-au mutat la Estoril, Portugalia. După moartea soțului (1953), Lupeasca a trăit, în continuare, la Estoril, până când s-a stins din viață, pe 29 iunie 1977. Coșciugul i s-a depus la Capela Regilor Portugaliei din Lisabona, alături de cel al lui Carol al II-lea. În 2003, sicriele celor doi terminatori ai României interbelice, Elena Lupescu și Carol al II-lea, au fost aduse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Cu onoruri militare!
Tovarășa CODOI
Elena Ceaușescu (Lenuța Petrescu) a venit pe lume la 7 ianuarie 1916 în Petrești, Dâmbovița. I se spunea “Leana lui Briceag”, provenea dintr-o familie săracă, a absolvit doar 4 clase primare. S-a mutat cu fratele său, Gheorghe Petrescu, în București iar, în 1947, se căsătorește cu Nicolae Ceaușescu. Odată cu ascensiunea lui Ceaușescu, a devenit subiect al cultului personalității. A fost prezentată ca academician-doctor-inginer (ADI) dar i se spunea Codoi pentru că așa citea “savanta de renume mondial” formula dioxidului de carbon (CO2). Între 1968-1989, a primit, nemeritat, distincții din partea a zeci de state, i-au fost acordate zeci de titluri și premii de către instituții științifice importante ale lumii.
”Tovarășa” primului tovarăș al țării a devenit membră a Biroului Permanent CPEx al Comitetului Central PCR și prim-viceprim-ministru al guvernului. Din 1979, Elena Ceaușescu e asociată „Cabinetului nr. 2”, devenind a doua persoană în stat. Datorită influenței negative în luarea deciziilor, “boborul” a considerat-o principala cauză a căderii lui Nicolae Ceaușescu.
În decembrie 89, și-a însoțit soțul-președinte în elicopterul decolat de pe Comitetul Central. Au fost arestați de noile autorități, judecați sumar și condamnați la moarte. “Odiosul dictator și sinistra lui soție” – cum s-a spus în comunicatul oficial – au fost executați prin sentința unui Tribunal Militar Excepțional înființat prin decret CFSN.
Ciocănitoarea Woodrea
Născută pe 26 decembrie 1973, Elena Gabriela Udrea a copilărit în comuna Pleșcoi-Buzău, loc de origine al celebrilor cârnați. Dedulcită de mică la respectivul produs culinar, i s-a spus “nimfa din Pleșcoi”. Ajunsă la București, s-a căsătorit cu afaceristul dubios Dorin Cocoș. Coana Nuți nu s-a mulțumit cu rolul de “găină – soață de cocoș”. După ce l-a cunoscut pe Traian Băsescu, a avut o ascensiune politică fulminantă. Calitatea cvasioficială de “amantă prezidențială” a ajutat-o să obțină funcțiile de consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru turismului și ministru al dezvoltării regionale și turismului. A fost membră PNL, PDL și al Partidului Mișcarea Populară (din partea PMP a candidat, fără succes, la președinția României).
Pe Elena Udrea au contestat-o puternic atât oponenții, cât și susținătorii lui Traian Băsescu. A fost implicată în multe dosare penale celebre: Microsoft, Gala Bute, Hidroelectrica. În 2018, a fugit din România în Costa Rica. După divorțul de Cocoș, a început o relație cu Adrian Alexandrov. A născut o fetiță la 20 septembrie 2018 în Costa Rica. A fost arestată în Bulgaria, iar pe 11 iunie 2022, a fost încarcerată în penitenciarul Târgșor pentru 6 ani.
Sorcova-vesela!
Pe 20 aprilie 1972, în Hațeg – Hunedoara, s-a născut Elena Valerica Lăsconi. Devenită Elena Lasconi, a avut o carieră diversificată. Și-a început activitatea în mass-media la radiouri din județul Hunedoara. Primul loc de muncă: Radio T5ABC din Hațeg. Ulterior, a continuat la posturi locale din Deva și Petroșani, afiliate Radio 21 (actualmente Virgin Radio). Din 1995, timp de 25 ani, și-a construit reputația ca prezentatoare, reporter și corespondent PRO TV.
Din 2020, e primarul municipiului Câmpulung, județul Argeș, funcție câștigată ca reprezentantă USR. Ulterior, a obținut un nou mandat în alegerile din 2024. La 26 iunie 2024, a devenit președinta Uniunii Salvați România (USR), după ce a câștigat alegerile cu 68,14%. Candidată USR la prezidențialele din 2024, a dat peste cap toate pronosticurile, intrând în finală. După cum se știe, o hotărâre ciudată, neexplicată clar nici până azi, a anulat alegerile. Cu toate acestea, politiciana atipică – cu aspect haios de precupeață zarzavagioaică – a “rămas în cărți”. Naturală și colorată, în ținută și comportament, Elena Lasconi are șansa ei la viitorul scrutin pentru funcția de președinte al României.