Acasă Cronica Jazz & Blues pe faleza mării, cu frații armeni și greci                                                                         

Jazz & Blues pe faleza mării, cu frații armeni și greci                                                                         

11544
0

Luigi FRIGIOIU   ■

Aveam o datorie de onoare restantă de o săptămână dar pentru că ne-am luat cu toate prostiile și hăhăielile hahalerelor ce ne alterează calitatea vieții, iată că am uitat chiar de primeneala culturală.

Se spune, mereu, că Dobrogea e un model de conviețuire interetnică pentru România și chiar pentru întreaga Europă. Nu mai puțin de 18 minorități trăiesc aici și muncesc împreună. Muncă, muncă dar e nevoie și de o mică distracție, de un balsam pentru suflet. Și unde se poate asculta o muzică elegantă într-un cadru feeric decât pe Faleza Cazinoului, unde totul te îndeamnă la visare.  “Gând la gând cu bucurie. Hai s-o punem de-o cântare!”, și-au spus Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis și Liviu Merdinian, șeful Uniunii Armenilor – filiala Constanța.

Astfel, frații noștri, greci și armeni, și-au conjugat eforturile și ne-au oferit, vineri 15 septembrie, un show artistic unic ca o închidere oficială a sezonului estival. Scena s-a amenajat pe platoul Cazinoului aflat într-o interminabilă renovare. Ne-a luminat strălucirea lunii și stelelor, ne-a mângâiat briza mării.

Lumea-puhoi, a luat cu asalt faleza, dornică de evadarea din cotidianul prăfuit al Constanței. N-au lipsit reprezentanții celorlalte minorități, cea mai semnificativă fiind Comunitatea Evreiască, prezentă cu jumătate din filială. Mai exact, din cei doi membri, a ajuns, doar, jurnalistul Sorin Lucian Ionescu zis SLI-u, celălalt, Erwin-regizorul de la Teatrul de Stat, fusese reținut, pe semne, cu probleme profesionale. De când se repară și Sala Studio, de pe str. Ion Lahovari, roșcovanul umblă cu roaba de nisip prin oraș în căutarea unei scene pentru Seaside Stories, cea recent premiată de Uniter.

În prima parte, a evoluat trupa „Romeo&Jazzy Lou Band”, venită după concertele de la Complex Vega Mamaia. Muzică de calitate, hituri în ton cu atmosfera ușor melancolică dar pozitivă și optimistă. Romeo Kirkorian-Ispas meseriaș, ca întotdeauna. L-au secondat colegii de trupă. Elena Gatcin ne-a confirmat că din Chișinău vin numai artiste talentate și frumoase. Pentru că a fost ziua ei de naștere îi spunem “La mulți ani”!. Andrei Răilean a dovedit că mănuiește cu aceeași măiestrie contrabasul în orchestră și chitara-bas în trupă.

Deși tizul său din opera lui Goethe a făcut pact cu Diavolul, Faust Radu pare, mai degrabă, alesul Domnului atunci când atinge clapele. Iar, mai tânărul, Cristi Zaval și-a demonstrat virtuozitatea la partea de percuție.

După trupa lui Romică, ne-a în(cântat) Sebastian Burneci trio” din partea Comunității Elpis. Prim-trompetist şi solist al Big Band-ului Radio, Sebastian e unul dintre cei mai reprezentativi muzicieni ai generaţiei sale.

Constănțean, din familie de muzicieni, Sebastian Burneci a câștigat de șase ori consecutiv Olimpiada Naţională de Muzică. A urmat Colegiul Regina Maria și e absolvent Prince Claus Conservatoire – Olanda. E membru în diverse proiecte de jazz autohtone şi internaţionale. În „Sebastian Burneci trio”, e acompaniat de Dan Incrosnatu la percuție și de Johny Ionuț Bica la clape și tastele computerului de scenă. „Trio-ul” a interpretat piese din proiectul Unspoken, experiment muzical unic în România (interferența între jazz și muzica contemporană) dar și compoziții noi.

Concertul estival anual oferit de Comunitatea Elenă Elpis și Uniunea Armenilor-filiala Constanța a devenit o permanență pe Agenda culturală a orașului nostru. Deci, așteptăm, cu interes, următoarea reprezentație, cea de-a opta!                           

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.