Acasă PAMFLET Chiţac liberarul luptă pentru dreptate socială în Primăria Constanţa

Chiţac liberarul luptă pentru dreptate socială în Primăria Constanţa

1543
3
Primarul Vergil Chiţac

Dan MIHĂESCU  

● POTCOVĂRIA LU’ DAN ●

Nu marea mi-a fost mirarea când am citit, pe siteul instituţiei, că primarul constanţei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care angajaţii să beneficieze de o majorare mascată a lefurilor, prin includerea unui spor de 15 %, pentru condiţii vătămătoare, în salariu. Ştiu că omului i-a fost insuflat spiritul militar de mic copil, de când a păşit timid în oraş adus, de la Istria, la Liceul Militar de Marină, şi vorba aceea ăştia ştiu una şi bună cu camarazii: “nu lăsăm pe nimeni în urmă”!

M-am bulversat însă total când am văzut, în urma şedinţei de Consiliu Local, că pentru acest moft sindical, în care practic lumea nu primea nimic în plus la salariu, Chiţac este dispus să se ia de păr cu partenerul de coaliţie, echipa USR!

M-a luminat însă, în chestiunea în cauză, un amic, mare lider sindical national.

“Amice”, îmi zice omul, “povestea este simplă, amiralul vostru este de fapt răcan la Primărie!”

Râd de mă prăpădesc de calamburul lexical dar solicit argumente pentru o asemenea blasfemie aruncată la adresa edilului şef.

Cum să-l faci răcan pe ditamai amiralul? “Nu bre, că nu-i nimic de ocară. Răcan înseamnă militar/soldat  – neinstruit, un cuvânt compus prin contaminare lexicală din recrut şi râtan – care înseamnă credul, fraier, uşor de înşelat, şi omul vostru cam dă dovadă…”, se justifică sindicalistul şef.

Apoi plusează, stâpân pe sine: “Dacă ne uităm puţin în urmă, maximum 30 de ani, vedem că deşi amiralul vostru este doar al nouălea primar al Constanţei, orgolios se pare, a sărit ordinea de decădere şi a cerut 10 pe tricoul cu care l-a cadorisit Hagi. Ei ăsta n-a fost semn bun pentru că iată, omul nărăvit se pare, în viaţă, cu promovările ‘la excepţional’ tot aşa s-a trezit în pantofii de primar, iar mai apoi i-au pus stiloul cu semnături în mână, ca şi cum i-ai da briciul la maimuţă. Aşa răcan, cu ziceam, i-a băgat clasa muncitoare pe sub uşă o cerere insignifiantă: Sporul de condiţii vătămătoare, de 15% să-l mutăm direct în salariu, că noi tot atâta încasăm, în final, şi Primăria tot atâţia bani plăteşte, dar ne cauzează şi nouă bine când ne ducem să facem vreun credit ceva, or fi motivat în cerere. Şi primarul, bucuria lui ce să vezi, poate să  majoreze salariile fără să dea un ban în plus, chilipir curat. Astfel, cică salariile de bază ale unor categorii de angajaţi se vor majora cu până la 2000 de lei,

Dar ce nu ştie Chiţac, sau dacă ştie înseamnă că s-a făcut complice, este că sporul de 15 % pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, odată inclus în salariul de bază, face loc liber oricărui alt spor ce va fi identificat şi inventat, sub alte denumiri pompoase.

“Din punctul meu de vedere bravo, este o manevră inteligentă a sindicatului, ca să facă loc pentru alte sporuri căci, conform Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, inventată de Băsescu în 2010, când toate sporurile fuseseră introduse în salariul de bază, acestea nu mai pot depăşi 30% din salariu, în prezent. Sau poate nu mai sunt siguri de rezultatele determinărilor de noxe, care se refac din 3 în 3 ani, şi dacă nu depăşesc parametri acceptaţi atunci dispare sporul…”, mă lămureşte amicul, în chestiunea respectivă.  

3 COMENTARII

  1. Sa aveti spor in toate! Mare intelept, mare pisicher amicul, lider de sindicat! Daca se poate, de ce nu? Totul este sa incerci si sa inseli vigilenta. Insa, SENTINELA vegheaza si nimic nu scapa neobservat! Poate va extindeti aria de cuprindere si in alte zone ale judetului, unde sunt destule de ”vigilentat” si detaliat.

  2. Liderul de sindicat are dreptate.
    „Amiralul vostru este răcan în primărie”
    Am mai comentat pe tema „lucrătorilor” din primărie. I-am sugerat să facă curățenie, să -și facă echipă, cu oameni competenți și de încredere. Și-a pus un citimanager care are
    grijă cum își usucă rufele constănțenii, cum se face curățenie pe lângă bloc, cum se fluidizează traficul și alte năzbâtii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.