Acasă Eveniment Great job, Big deal!

Great job, Big deal!

5800
0

Dan MIHĂESCU

Președintele Donald Trump a transmis luni din Biroul Oval al Casei Albe, prin intermediul ziariștilor, că în privința Ucrainei a cam venit vremea deal-ului de care vorbise în campania sa electorală: pământuri rare contra sprijin pentru încheierea războiului cu Rusia.

Liderul de la Casa Albă a sugerat luni , 3 februarie, în cadrul unor declarații de presă, că dorește să ajungă la un acord cu Ucraina pentru a obține acces la pământurile rare ale țării, ca o condiție pentru continuarea sprijinului SUA pentru războiul acesteia împotriva Rusiei, informează Associated Press.

Vorbind reporterilor în Biroul Oval, Trump s-a plâns de faptul că SUA au trimis Ucrainei mai multă asistență militară și economică decât partenerii săi europeni, adăugând: “Căutăm să încheiem o înțelegere cu Ucraina prin care să le asigurăm ceea ce le oferim cu pământurile rare și alte lucruri.”

Trump a sugerat că a primit vești de la guvernul ucrainean că ar fi dispus să încheie o înțelegere pentru a oferi SUA acces la elementele esențiale pentru economia modernă de înaltă tehnologie.

“Vreau să am securitatea pământurilor rare”, a adăugat Trump. “Investim sute de miliarde de dolari. Ei au pământuri rare excelente. Și eu vreau securitatea pământului rar, iar ei sunt dispuși să o facă.”

Trump, care declarase anterior că va pune capăt rapid războiului, a declarat că discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a încheia conflictul.

“Am făcut multe progrese în ceea ce privește Rusia, Ucraina”(…)”Vom vedea ce se va întâmpla. Vom opri acest război ridicol”, a spus Trump.

Doar că majoritatea acestor minerale rare se află în regiunile ocupate deja de Federația Rusă în urma invaziilor succesive, începând din 2014 până în prezent astfel că SUA ar trebui mai întâi să ajute Ucraina să-și recâștige tot teritoriul pentru a ajunge la minereuri.

Cu siguranță, Ucraina ar da cu plăcere tot litiul din subsolul teritoriului național în schimbul recuperării frontierelor din 1991 și a aderării la NATO și UE.

În context, sâmbătă, 1 februarie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky declarase pentru Associated Press că orice negocieri între SUA și Rusia sunt inacceptabile fără țara sa.

“Ei pot avea propriile lor relații, dar a vorbi despre Ucraina fără noi – este periculos pentru toată lumea”, a declarat Zelensky. El a spus că echipa sa a fost în contact cu administrația Trump, dar aceste discuții sunt la un “nivel general”, și crede că vor avea loc în curând întâlniri personale pentru a dezvolta acorduri mai detaliate.

“Trebuie să lucrăm mai mult la acest aspect”, a spus Zelensky.

Ucraina deține zăcăminte semnificative de pământuri rare, care sunt esențiale pentru tehnologiile moderne, inclusiv pentru produsele electronice, de energie regenerabilă și aplicații pentru apărare. De exemplu, neodimul este crucial pentru magneții din turbinele eoliene și vehiculele electrice, în timp ce ytriul joacă un rol cheie în supraconductori și lasere.

Pe lângă elementele de pământuri rare Ucraina deține, de asemenea, rezerve mari de uraniu, litiu și titan utilizate într-o gamă largă de tehnologii moderne, de la centrale nucleare la baterii și chiar medicamente. Cu toate acestea, aceste resurse rămân în mare parte subdezvoltate din cauza lipsei de investiții, a infrastructurii învechite și a provocărilor geopolitice.

Estimările sugerează că depozitele de minerale critice din Ucraina ar putea valora între 3 trilioane de dolari și 11,5 trilioane de dolari. De asemenea, Ucraina se pare că deține 60% din minereurile de mangan din lume.

Anterior, partea ucraineană avansase ideea valorificării resurselor sale naturale în schimbul sprijinului financiar occidental, așa că “ar putea exista o înțelegere”, după cum spune Trump.

Legat de acest subiect, dr. Eric Rudenshiold, specialist în cooperarea bilaterală Europa – Eurasia Expert al Centrului de Politici Caspice și fost Director al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă a dat publicității, în urmă cu o săptămână un studiu care relevă faptul că investițiile SUA în minerit și dezvoltarea resurselor din Ucraina, Asia Centrală și Caucaz pot promova stabilitatea regională, oferind alternative la influența rusă și chineză. Războiul în curs din Ucraina și sancțiunile aferente Rusiei au determinat națiunile regionale să caute noi piețe și rute de tranzit. Angajamentul SUA poate oferi capital și expertiză tehnologică, ajutând economiile locale să crească și formând parteneriate pe termen lung care să dureze chiar și după război.

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.