Acasă VREM O ŢARĂ CA AFARĂ ! Constanța, din capitala de vară a României, raiul ruinelor Primăriei

Constanța, din capitala de vară a României, raiul ruinelor Primăriei

8983
0

Luigi FRIGIOIU ■

 “Constănțenii nici nu-și dau seama cât de bine o ducem” afirmația primarului Chițac din conferința de presă m-a făcut curios. Mi-am zis “O fi soare dar nu-l văd eu” cum cântă Andra. Ca urmare, am dat o tură pe urmele jurnaliștilor de la GSP, poate s-au inaugurat ceva obiective de investiții și eu n-am fost pe fază. 

Ruina noii Polivalente e în stare deplorabilă. Lucrările la Sală, întinsă pe 9.820 mp și cu capacitate de 5.000 locuri, s-au sistat în 2023 din cauza dificultăților financiare și a organizării greșite de șantier. Licitația s-a adjudecat de asocierea Euromateria SRL, Aduro Impex SRL, Conpact Scarl – Delta Con SRL şi Research ConsorzioStabile S.C. ARL. Contractul a plecat de la 56 milioane lei, a ajuns în 2021 la 74 milioane lei, iar în 2025 la 100 milioane lei! Aproape dublu de la pornire! 

Precizăm că Euromateria SRL aparține lui Marcel Gheorghe un cunoscut țepar din domeniul construcțiilor. De-a lungul anilor, și-a înglodat firmele (gen Silvani SRL, Rik SRL etc) în datorii, le-a falimentat și a deschis altele. Evident, fără să achire vreodată vechile datorii. În ciuda CV-ului dubios, continuă să se prezintă la licitațiile lucrărilor din bani publici și le câștigă pe bandă rulantă. Un exemplu: Euromateria e implicată în construcția orășelului NATO pentru soldații americani de la Mihail Kogălniceanu.

Sala Polivalentă, ridicată doar 50%,  e lăsată de izbeliște, cu subsolul inundat. Garduri rupte, mizerie de nedescris, materiale aruncate alandala peste tot, rămășițe de gradene, zeci de cabluri atârnate, utilaje ruginite, haite de maidanezi pe lângă țesăturile de țevi. Peisajul e dezolant, iar conservarea construcției e imposibilă. Nu există acoperiș, iar zonele laterale n-au pereți de închidere. 

Răzvan Gheorghe, odrasla lui Don Marcelino, a declarat presei că lucrările se reavizează la Minister pentru ajustarea cu inflația. Prețurile la materialele și manoperă au crescut cu circa 20% și trebuie reactualizate. Când vine aprobarea guvernamentală, reîncep lucrările. Ultimul termen de finalizare e undeva prin februarie 2026. Oferta s-a adjudecat în 2016 dar, execuția a început după circa 4 ani și jumătate. Au existat contestații, analize, alte birocrații administrative. Deficitul forței de muncă a întârziat și mai mult termenele iar firma va suporta penalități din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI). Sala cu trei niveluri e proiectată pentru: handbal, baschet, volei. Se adaptează și pentru alte discipline și pote găzdui congrese, simpozioane, concerte.

Stadionul de 18.000 locuri, chipurile, investiție guvernamentală prioritară, e doar un vis. În groapa creată de demolarea vechiului stadion crește un lăstăriș ca o pădure tânără din plante sălbatice. Proiectul trece prin interminabile faze de avizare și proiectare. Contractul (76 milioane euro) l-a câștigat compania Erbașu însă sunt șanse minime ca șantierul să demareze pentru că banii guvernamentali nu există.

Între timp, ca să nu mai facă valuri prin presă, academicianul Gică Hagi a primit rangul de Cavaler decorat cu Ordinul Național Steaua României. Mai degrabă “Cavalerul tristei figuri”, ca Don Quijote a lui Cervantes, pentru că Făruțu va juca mult și bine pe minuscula arenă de la Ovidiu.

Stadionul de rugby din zona „Badea Cârțan” figurează ca dezafectat, dar unii sportivi încă se pregătesc pe terenul impracticabil. Întreaga zonă a devenit o șerpărie acoperită cu gunoaie. Baza abandonată, din patrimoniul DJTS Constanța, s-a transformat în focar de infecție. Sala de atletism, situată în apropierea stadionului, arată jalnic, cu pereții inundați, tencuiala prăbușită, uși ruginite și interior inutilizabil.

Stadionul „Portul” de lângă Gării e sub asediul bălăriei și mizeriei. Vreme de 4 ani, aici a funcționat spitalul modular pentru pacienții cu COVID  (în pandemie, până la începutul lui 2023). Pe stadion, proprietatea APC, ar trebui să joace echipa Portul, din Liga 4. “Portuarii” evoluează însă pe alte terenuri, căci acasă, gazonul și tribunele sunt distruse. Complexul Portul are și o sală de sport cu un lacăt mare pe ușă.

Lângă fostul stadion cu nocturnă, se află stadionul de rugby și el uitat de autorități. Iar mai jos, pe strada Primăverii, pe terenurile de sport ale Palatului Elevilor au intrat buldozerele. Terenul se amenajează, să sperăm că nu pentru construcția de blocuri.

Principalii beneficiri ai investițiilor ar trebui să fie sportivii de la clubul Primăriei, CSM Constanța, club cu 23 de discipline. Numai că datorită incompetenței primarului, a vicelui Rusu și a directorului Talpeș, CSM a cam intrat în faliment. Echipele de baschet fete, volei băieți și rugby s-au desființat. Baschetbaliștii sunt pe ultimul loc iar handbaliștii au semnat, deja, cu alte echipe. Așa că, până se finalizează arenele, s-ar putea ca, în Constanța, să nu mai avem sport…

Într-un final, am înțeles sensul cugetării lui Chițac de la începutul articolului. Într-adevăr, chiar dacă toată Constanța e îngropată în lucrări neterminate, ruine și bălării, unii reușesc să o ducă bine-mersi. Mai ales când locuiesc în Eforie. De exemplu, familia Vergil și Simon Chițac…

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.