Tănase PETRENCO ■
Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord sunt în opinia lui Jamie Dimon, președintele JP Morgan Chase – ceai mai mare instituție bancară a lumii, țările care se iau în prezent la întrecere cu natura, în ce priveste potentialul distructiv, prin contribuția la formarea unui nou mecanism modern nimicitor. Este vorba despre o axă a răului și terorii, ce perturbă adânc climatul politic mondial.

Într-un comentariu, preluat de publicația The Economic Times, Dimon opinează că cele patru națiuni ucrează împreună într-u soi de axă a răului pentru a contesta sistemul global care a existat de la sfârșitul celui de-al II-le Război Mondial. Această schimbare în puterea globală, sugerează el, nu este doar o preocupare îndepărtată ci o criză urgentă care se desfășoară în timp real.
Jamie Dimon este de părere că acțiunea de sabotare a stabilității balanței globale a puterii, de către cele patru națiuni, reprezintă un front comun care are scopul eliminării eficienței sistemului global protector, ce a oferit lumii stabilitate și bunăstare după 1950.
Este o vâltoare ce dă naștere ideologiilor generatoare de forțe inumane, distrugătoare, antrenând elementele unui nou dezastru…iminent! Un dezastru care ne pândește pe toți de ceva vreme și care se apropie vertiginos, accelerat, amenințând chiar existența planetei. Sunt zorii ce au răsărit ai celui de-al III-lea Război Mondial!

Dimon este om de afaceri american născut pe 13 Martie 1956. Pe lângă activitatea bancară de mare succes, care i-a adus un profit net de 2,8 miliarde USD, a fost la un pas să devină Secretar al Trezoreriei în mandatul lui Barack Obama, funcție echivalentă cu cea de ministru al finanțelor publice. În decembrie 2016, noul președinte, Donald Trump l-a inclus ca membru al forumului de consultanță economică, organizat de el pe lângă Președinția Americană. Din noua postură nu s-a sfiit să critice deciziile politice ale administrației atât în primul mandat al lui trump cât și în vremea lui Biden. În 2018 a încercat să între în cursa prezidențială dar a renunțat, considerând că nu va reuși să devină destul de popular în rândul alegătorilor. În 2021, Jamie Dimon condamna atacul asupra Capitoliului și îi sugera lui Donald Trump să respecte procesul democratic și rezultatele alegerilor. În luna martie 2025 bancherul avertiza că tarifele lui Trump provoacă o înrăutățire a prognozei economiei americane, din cauza incertitudinii piețelor.Trump l-a ținut minte și l-a acuzat de lipsă de patriotism, invocând afacerile cu China ale companiei pe care o conduce.

În comentariul preluat de publicația “The Economic Times”, Jamie Dimon avertizează vestul asupra pericolului iminent, precizând că cele patru țări din axa răului își intensifică și parteneriatul economic, fapt ce contribuie la contopirea fără precedent și la coordonarea lor militare. Mai mult, atrage atenția că ignorarea acestor semne vizibile poate duce la consecințe devastatoare pentru occidentul colectiv, ce ar arunca lumea, ca și în trecut, într-un lanț de conflicte armate la nivel global.
Renumitul bancher american își completează alerta publică adăugând că exercițiile militare comune, combinate cu cooperarea tehnologică în scopul optimizării surselor energetice necesare dezvoltării arsenalelor nucleare, sunt semnele care ar trebui să producă îngrijorare extremă marilor metropole ale lumii.

Aflate în prezent într-o continuă amenințare, aceste orașe riscă mai nou să devină ținta unor atacuri devastatoare, mai ales în cazul în care armele nucleare ar fi „scăpate de sub control”, în mod criminal și premeditat, ajungând în mâna unor națiuni din axa răului, precum Iranul sau Coreea de Nord, care urmăresc de ceva timp să le achiziționeze.
Din aceste motive, președintele colosului finciar Chase consideră că ideea de confruntare nucleară a depășit deja stadiul de teorie și crede că în prezent nu se mai pune deja problema dacă se va ajunge vreodată la folosirea lor ci mai de grabă când și mai ales spre care dintre ținte vor fi lansate focoasele.
Magnatul își încheie ideația adăugînd că naivitatea și pasivitatea nu vor putea vreodată să prevină această tot mai eminentă catastrofă mondială, despre care se vorbește din ce în ce prea des: Al III-lea Război Mondial. Această stare de fapt urgenteaza necesitatea promovării unor strategii puternice și clare prin care liderii națiunilor nucleare, și nu numai, să navigheze în mod activ și preventiv în acest nou sistem complex geopolitic contemporan afectat de comportamentul belicos al reprezentantelor noii axe.
N.R. Există și o altă opinie structurată, în lumea analiștilor geopolitic, a economiștilor, istoricilor și politicienilor de frunte care sugerează că de fapt, în prezent, ar fi vorba despre conturarea celei de-a IV-a Conflagrații Mondiale, în "ordine de bătaie", în veme ce Războiul Rece, câștigat de Occident, se consideră a fi fost deja cel- de-al III-lea Război Mondial!