Dan MIHĂESCU ■
Motto: „Nu ştii, te învăţăm; nu poţi, te ajutăm; nu vrei, te obligăm”. V.I. Lenin
Într-o epocă în care administrația locală pare să fi obosit de propriile atribuții, Constanța devine teatrul unei comedii urbane absurde.
Pentru că suntem oraș european cu pretenții balcanice, primăria a decis că e mai simplu să se consulte cu … cine-o fi disponibil, fie între ei în Casa Alba-Neagra, fie cu vreun consilier răzlețit sau poate doar cu omul de la tastatură – cel care postează pe Facebook și ne luminează periodic în legătură cu gândurile negre ale lui Galben Împărat. Așa aflăm ba că trebuie să completăm o declarație de salubrizare, că-şi reface SPIT baza de date, ba că Clubul Sportiv Municipal Constanța (CSM) a fost devalizat și banii plutesc prin necunoscut, ba că am fost serviți la clește cu o nouă taxă pentru parcat mașina „pe domeniul lor public” și de acum încolo în capitala de vară a României nimeni nu mai scapă: fie plătești parcare, fie o taxă de „ocupare”. Dar sincer, asta cu taxa de ocupare a fost maximă și sunt contrariată că nu i-a venit ideea lui Zelensky, că tot îl înfiera Trump a fi cel mai mare agent de vânzări. Vă dați seama câți bani ar fi făcut Kievul dacă îi cerea lui Putin taxă de ocupare, cum ne cere Primăria Constanța nouă? Dar bine, noi avem și șansa de a trăi în Rinoceria lui Galben Împărat a anului anului 2025, orașul în care orice idee absurdă devine normă administrativă.

Și acum, surpriză: platformele de gunoi — adio! Dezafectate. De ce? Simplu: pentru că, nu-i așa, ce poate fi mai firesc decât ca fiecare asociație de proprietari să edifice groapă de gunoi la purtător? Ceva cam cum a făcut Galben Împărat cu Stadionul Gheorghe Hagi, dar mai mici și mai dese. Peste tot pe unde e nevoie, pe unde se unesc câțiva cetățeni-proprietari, dintre aceia care sunt chemați la vot și pe 4 mai și peste patru ani…
Se pare că mai nou Rinoceria este condusă de Galben Împărat prin intermediul gândurilor negre postate pe Facebook, în nopțile negre. Nu prin hotărâri clare, publice, transparente; doar printr-o postare confuză într-o zi din Săptămâna Patimilor. Ca să cunoască și supușii cu adevărat ce-s alea Patimi! Culmea ironiei, textul ce dă formă scrisă gândurilor negre invocă o hotărâre de Consiliu Local Municipal din… 2021, de la prima nefastă întronizare a lui Galben Împărat. Deci nu doar urbea, pe de-a întregul, ci și memoria administrativă a orașului a fost în moarte clinică timp de patru ani. Oare în campania electorală pe când ne promitea războaie la baionetă cu insalubrizarea municipiului și extinderea împărăției sale peste mii de insule ecologice, ne-o fi mințit sau s-o fi sucit, iarăși? Greu de spus. Cert e că, în 2025, fiecare constănțean trebuie să-și facă propria insulă – nu ecologică, ci de disperare căci suntem toți sinistrați la noi acasă.
După modelul „ne-am săturat de cimitire, dăm delegare pentru servicii și să-i îngroape cine-o vrea”, a venit și rândul tărășeniei cu gunoiul, să-l agaseze pe Galben Împărat. Oricum, nu mai e loc, fostele platforme pentru staționarea containerelor de colectare a deșeurilor menajere au fost „valorificate” – adică vândute, ca și restul imobilelor din oraș, scăpate printre degetele clanului Mazăre. În ritmul ăsta, până la final de mandat, Galben Împărat o să ne vândă și trotuarele de sub noi, cu tot cu dreptul de a păși pe ele.

Dar stați liniștiți, viitorul promite. Poate mâine vom săpa spațiul verde din fața blocului, îl vom uda cu stropitoarea din balcon și vom plăti iluminatul stradal pe factura individuală a fiecărei locuințe, iar când o să ni se ardă becul de pe stâlpul din fața casei, îl înlocuim personal. Până la urmă, trebuie să redevenim o comunitate responsabilă care să facă ceea ce ni se spune! Mai ține minte ce frumos era cândva…?
Iar problema pubelelor pentru colectarea deșeurilor casnice e deja tragicomică. În cartierele istorice ale Constanței, cu case de pe la 1900, transformate în locuințe colective improvizate în urma naționalizării, unde să pui la un loc opt pubele pentru patru familii? Pe scări? În sufragerie? Poate suspendate de tavan, în funcție de ziua colectării.

Vă înțeleg dacă nu vă vine să credeți, dar în Constanța totul e posibil. În centrul orașului, pe strada General Manu, acolo unde timp de cel puțin 20 de ani a existat o platformă de gunoi, acum s-a înființa un post public de pază permanentă. Trei oameni: un dispecer al Polaris și doi polițiști locali, înarmați cu răbdare, stație de emisie recepție și o misiune nobilă, să-l pândească și să-l vâneze pe Inamicul Public nr.1: constănțeanul. În căutarea unei ghene de gunoi, locuitorii din cartierul respectiv cad victime precum muștele în plasa păiajenului în capcana întinsă de Primărie. Și asta în condiția în care oamenii, culmea ironiei și de bună-credință și-au plătit taxa de salubrizare, dar n-au înțeles încă faptul că Galben Împărat, dintr-o indispoziție personală a dat dispoziție ilegală ca ei să nu mai arunce gunoiul acolo unde o făcea de două decenii. De anul ăsta fiecare face ce vrea și ce știe cu gunoiul menajer personal; și-l ține în casă, și-l plimbă la plajă sau îl scoate la aer doar în ziua colectării. Restul e infracțiune că nu poate fi contravenţie să justifice cheltuiala cu salariile zilnice ale celor doi polițiști locali. Și toate acestea în anul în care taxa de salubrizare ce revine în plata exclusivă a fiecărui constănțean a crescut spectaculos, de la 8 la 20 de lei pe lună. O „îmbunătățire” cu 250%. Bine ați venit în Constanța, unde normalitatea a fost evacuată și înlocuită cu teatrul absurdului municipal.

E amuzant, nu? Sau poate e doar administrația locală care râde de noi, în timp ce noi ne străduim să rămânem civilizați într-un oraș în care edilii se derobează cum pot de responsabilitățile ce le-au primit la pachet cu demnitățile, iar noi ne vedem obligați nu doar să le finanțăm fanteziile iresponsabile, prin taxe și impozite, dar să le exercităm și atribuțiile civice, edilitare și urbanistice. Rămâne de văzut până unde și până când? Când o să ne trezim din această farsă administrativă colectivă?