Acasă Cultură “Idolul de carne sau Înțelepciunea primului stăpân”, noua “descălecare” literară a lui...

“Idolul de carne sau Înțelepciunea primului stăpân”, noua “descălecare” literară a lui Liviu Lungu

8528
0

Dan MIHĂESCU ■

Muzeul de istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui joi, 8 iunie, de la ora 13.00, prezentarea romanului Idolul de carne sau Înțelepciunea primului stăpân, în prezenţa autorului, scriitorul dobrogean Liviu Lungu. Cartea va fi recenzată de către scriitoarea Gabriela Vlad şi liceeana Sonia Thaissa Fătu. Evenimentul cultural va fi complinit cu un recital de muzică tradițională română și albaneză, susţinut de Daniel Marinescu.

Liviu Lungu născut pe 15 aprilie 1962, în familia profesorului universitar Ion Lungu, a absolvit Şcoala generală Nr. 25 din Constanţa şi Liceul Ovidius, urmând apoi doi ani de studenție la Institutul Politehnic din București, secția Mecanică fină a Facultății de Mecanică (1981 – 1983), pe care a abandonat-o.

Scriitorul este licențiat al Facultății de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universității Ovidius Constanța, specialitatea istorie veche, iar la Universitatea din București a obținut doctoratul în istorie.

În prezent, Liviu Lungu este arheolog/conservator la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, activitatea publicistică regăsindu-se în articole și studii științifice apărute în revista Pontica, dar este şi un remarcabil colaborator al periodicelor Tomis, Literatorul, Transilvania, Luceafărul de dimineață și Proza 21.

În anul 2002, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea.

După debutul în 1996, marcat de romanul Un descălecat… (București, editura A.M.B., 1996) a urmat o serie de alte 14 cărţi, Liviu Lungu fiind în mod indiscutabil cel mai prolific scriitor dobrogean, dacă nu cumva român, contemporan. Liviu Lungu probează, se poate spune fără ca realitatea să ne contrazică, un fel de patologie a scrisului creativ. Scribomania sa literară pare că este manifestarea exterioară a sinelui frământat, devorat de conştiinţa absconsă, mereu în căutarea echilibrului, a evadării din gândurile sale într-un orizont virtual reconstruit, uneori, după propriile năzuinţe. Poate de aceea prozele sale joacă un glisando perpetuu între mai multe planuri ale realităţii şi irealului, între a trebui şi a fi necesar, între a putea şi a vrea, între realitate şi ideal, în mrejele căruia cititorul este prins sau pururea pierdut, în cifrul scriiturii, aşa cum se joacă şi destinul ultimului roman, Idolul de carne sau Înțelepciunea primului stăpân, publicat în 2023 la Editura Asdreni, din Craiova, o simbolistică ermetică de care însuşi Dostoievski ar fi mândru.

Liviu Lungu este povestitorul unei alte lumi, în care trăieşte oniric şi căreia i se sustrage din timp în timp pentru a ne tâlcui moralizator despre fapte şi întâmplări predeterminate de acţiunile noastre.

Dintre lucrările autorului mai enumerăm:   

   ● Întâmplare – roman (București, editura Folio Publishing House, 1989);

   ● Nikephoros Strede – roman (Constanța, editura A.P.C., 1999);

   ● Marele falanster – roman (București, editura La maison d`edition A.M.B., 2001);

   ● Bukure, Iek, berbectul – roman (Constanța, editura Ex Ponto, 2003);

   ● Asediul cetății Licoar – roman (București, editura Muzeului Literaturii române, 2003);

   ● Upailica Trupuțu – carte pentru copii (București, editura La maison d`edition A.M.B., 2004);

   ● Discret de dragoste. Ecuația unui eșec banal (Constanța, editura Ex Ponto, 2005);

   ● Ovidiu altfel (Constanța, editura Muntenia, 2009);

   ● Despre turnuri, cu dragoste și oarecare pertinență (Brăila, editura Muzeului Brăilei, 2011);

   ● Facerea după chipul pictat sau înţelepciunea primului stăpân (RELATARE) – Liviu LUNGU Brăila, 2011  –  171 pag.

   ● Încă o istorie de dragoste sau arhitectonia unui chip cioplit (București, editura Corint Books, 2015);

   ● Peisaj din șoapte multicolore sau Țandări dintr-o cosmogonie miniaturală – roman (București, editura Corint Books, 2016);

   ● Prizonierul poetului Ovidius Naso sau Furiile Centurionului Rapax (București, editura Corint Books, 2017).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.