Luigi FRIGIOIU ■
Când spui Grecia, visezi vacanțe însorite pe mal de mare, insule, taverne. La degustare ai ce alege: ești îmbiat cu Gyros, Moussaka, Souvlaky, Tzatziki, Dolmethakia, Spanakopita, Bougatsa, Portokalopita, Lemonopita, Kataifi, Saraglia, Baklava. Bunătățile alunecă pe gât mai ușor dacă le uzi cu băuturile tradiționale: Ouzo, Tsipuro, Metaxa. Totul în ritm de sirtaki cântat la bouzouki. Te imaginezi pe iahtul “Christina O” al celui mai bogat grec din toate timpurile, Aristotel Onasis, alături de femeile sale celebre, Maria Calas și Jacqueline Kenedy. Evident, îți vine cheful de dans și țopăi mai ceva ca Anthony Quinn în legendarul film Zorba.
Așa au făcut cei ce au umplut la refuz Centrul Multicultural Jean Constantin unde Comunitatea Elenă Elpis Constanța a sărbătorit Ziua Națională a Greciei împreună cu Uniunea Elenă din România, cu sprijinul CJC.
Ziua de 25 Martie 1821 e cea mai strălucită din istoria modernă a vechii Elade, când, sub deviza „Libertate sau moarte”, s-a declanșat Războiul de Independență al Greciei (1821-1829), cunoscut ca Revoluția Greacă (Elliniki Epanastasi). Ziua marchează începutul luptei pentru libertate câștigată, cu greu, acum peste 200 ani.
De la anticul Tomis înfiinţat de greci în sec VII î. Hr., pânǎ la Constanţa de astǎzi, prezenţǎ locuitorilor de origine elenă pe pǎmântul dobrogean e continuă. Au creat si au fost prezenţi în cele mai importante evenimente ale oraşului, au contribuit cu puterea şi priceperea lor la progresul şi civilizaţia urbei şi locuitorilor.
După Tedeumul de la Biserica Greacă – Methamorphosis (Schimbarea la față), la Centrul Jean Constantin au evoluat ansamblurile Elpis și Asteria, soliștii Florian Jurcă și Ioana Țuțuianu, Antik Project, Elenis Band și Sirtaki Band Leonidas. S-a vernisat expoziția de artă “Mythoplasies-Mituri” ce prezintă lucrări realizate în Grecia de artistul plastic Gabriel Grama. Un moment emoționat l-a reprezentat premierea elevilor constănțeni laureați la Olimpiada Județeană de limbă neo-greacă, alături de profii lor.
În sală au fost prezenți înalți oaspeți de la Ambasadă, Consulat și Parlament, lideri de la nivel central și local. Toate oficialitățile s-au prins, alături de spectatori, într-o uriașă horă cu sute de dansatori, cum rar se poate vedea. Unii au propus să ieșim cu hora afară, poate intrăm în Cartea recordurilor – Guinness book. A fost imposibil, ne-am împiedicat în nenumăratele gropi și tranșee lăsate de Chițac pe strada Cuza Vodă pentru mandatul următor.
Nu putem încheia fără a sublinia efortul, aproape, supraomenesc depus de președintele Comunității Elene Elpis din Constanța, neobositul Anton Traian Antoniadis. Pentru ca totul să fie bine și toată lumea să fie mulțumită, Antoniadis și-a dat kilometrajul peste cap. Dacă punea cap la cap traseele parcurse cu ocazia evenimentului, șeful Elpis ar fi putut ajunge în Grecia. Felicitări Tony și fraților noștri de origine greacă din Dobrogea! Mergem înainte împreună!