Acasă Economic Recesiunea economică de la începutul săptămânii

Recesiunea economică de la începutul săptămânii

14371
0
ursa: Ahn Young-joon / AP / Profimedia
ursa: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Călin MARINESCU

Luni, 5 august 2024, după deschidere, Bursa din Tokio a intrat în alertă; atât JPX cât și Nikkei principalii indici bursieri care împreună stabilesc indicele compozit JPX-Nikkei, au fost în cădere liberă și acțiunile principalelor companii scădeau ca valoare din cauza unui val inexplicabil de vânzări.

În circa doua ore indicele bursier compozit a scăzut cu 12,4%, ceea ce însemna o pierede uriașă.

Valul stârnit de acest neașteptat eveniment s-a propagat spre vest o dată cu deschiderea burselor din Europa și mai ales din Statele Unite ale Americii (SUA).

Bursele europene au reacționat mai lent din cauza timpului scurt, scăderile fiind între 5% și 7%, inclusiv Bursa de Valori București, dar Bursa din New York (New York Stok Exchange) a urmat aceași traiectorie de descendentă a acțiunilor principalelor companii, atât pe indicele S&P 500 cât și pe NASDAQ. Astfel, la sfârșitul zilei indicele compozit al celor doi indici pierduse 8,2 % ceea ce pentru cea mai mare bursă din lume chiar înseamnă o sume fantastică.

Ca exemplu, averea lui Jeff Bezos a pierdut 15,2 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei sale Amazon au scăzut cu 8,7%.

Indicele S&P 500 reflectă evoluția celor mai mari 500 companii americane iar NASDAQ a celorlalte companii americane tranzacționate la bursă.

Desigur aceste date sunt greu de înțeles în condițiile în care viață bursieră este destul de exclusivistă iar urmărirea operațiunilor, deși foarte bine mediatizate, este greoaie și presupune un mare consum de timp.

Trebuiae să ținem cont că bursele sunt, păstrând proporțiile, un fel de “cazinouri” bine controlate de autorități, unde un număr mare de jucători prin intermeniul unor brokeri depun sume mai mari sau mai mici de bani în speranța că vor avea asigurat un profit cel puțin mai mare decât dobânzile acordate de bănci pentru depozitele în bani.

Este cunoscut că sunt jucători mari și foarte mari, fonduri de investiții, cei mai bogați oameni ai lumii care, să zicem, de mute ori joacă la bursă miliarde de dolari, dar sunt și zeci de milioane de deponenți care își plasează ecnomiile pe bursă în speranța unor câștiguri rezonabile. În istoria societății capitaliste au fost momente în care din motive diverse, uneori provocate, bursele au generat mari pierderi deponenților, cel mai grav fiind faptul că investitorii mici și-au văzut diminuate, dacă nu pierdute, sumele modeste pe care se bazau pentru bătrânețe.

Nu se poate uita Marele Crah sau Joia Neagră de pe Wall Street din octombrie 1929 care a început cu prăbușirea NYSE (New York Stock Exchange) marcând de altfel și debutul recesiunii mondiale, când majoritatea acțiunilor și-au micșorat valoarea spre zero generând renumitele falimente în lanț.

Bursa este de fapt motorul economiei de piață fără de care aceasta nu ar putea funcționa, principalul contributor la dezvoltarea și bunăstarea societății în ansamblu, și în același timp reglează competitivitatea companiilor listate.

Evident au fost scrise sute de lucrări în legătură cu activitatea bursieră dar ceea ce nu trebuie să uităm este că întreaga activitate economică mondială este reglată prin activitatea bursieră.

Pentru protejarea deponenților, în toate piețele financiare a fost dezvoltată o legistație care se îmbunătățește permanent și care consfințește controlul statului pentru prevenirea unor acțiuni împotriva bunului mers al vieții bursiere și implicit al economiilor naționale.

Întorcându-mă la ceea ce s-a întâmplat în ziua de 5 august 2024 la Bursa din Tokio, cu repercursiuni asupra tuturor burselor din lume, bineînțeles că specialiștii invitați la emisiumile celor mai importante posturi de televiziune și media au desfăcut firul în patru în speranță de a identifica originea acestui eveniment ce prevestea, după unele bocitoare, o nouă recesiune globală.

În principiu au fost luate în considerație drept unele din aceste cauze:

  1. Criza Creditelor, fiind cunoscut că mai toate țările, și noi nu facem excepție, sunt îndatorate cu sume ce de multe ori depaesc 50% din PIB ,uneori spre 100%.
  • Creșterea indicelui de șomaj în SUA – ceea ce ar fi un semn al începerii unei recesiuni.
  • Întârzierea Sistemul Federal de Razerve al SUA (FED) de a reduce dobânda de referință, având ca efect posibilitatea declanșării recesiunii în economia ameicană. Se zice că dacă strănută un bancher la New York restul lumii face temperatură.
  • Posibilitatea unei lovituri concertate, având în vedere că Waren Buffet, al treilea între bogații lumii, a vândut înainte de momentul declanșării scăderii valorii acțiunilor la Bursa din New York, diverse acțiuni în valoare totală de 297,2 miliarde USD, motivând nevoia de lichidități pentru o noua investiție.

Bursele de valori funcționează pe baza cererii și ofertei, respectiv atunci când sunt mai mulți cumpărători ai acțiunilor unei companii valoarea lor crește, în timp ce atunci când se vând mai multe acțiuni ale aceleași companii valoarea scade, decizia depinzând de mulți factori precum: politică generală, politică economică locală, situația financiară a companiei respective, credibilitatea managementului companiei și multe altele, inclusiv, dar nu în ultimul rând, experiența și flerul investitorului.

Fără a reuși să stabilească o cauză clară a deteriorării indicilor bursieri mondiali, majoritatea experților financiari previzionau, la începutul acestei săptămâni, un carnagiu în următoarele zile existând, pe fondul panicii generale, riscul vânzărilor necontrolate de acțiuni, cu toate că legislația americană prevede blocarea burselor în cazul apariției unor asemenea evenimente.

Spre surpriza tuturor însă chiar a doua zi, marți 6 august 2024, de Praznicul Schimbării la Față, la Bursa din Tokio indicii compozit JPX-Nikkei Index 400 au recuperat un procent de 8,4 % din cei 12,4% pierduți în ziua anterioară, iar miercuri, la două zile după “tsunami”, indicele compozit a recuperat 4,2%, depășind valoarea dinaintea crizei.

În oglindă, NYSE a recuperat într-un ritm de 4 procente zilnic scăderea indicelui compozit, atât marți 06.08 cât și miercuri 07.08.2024.

Toată acesta istorie ridică câteva întrebare la care până la urmă autoritățile trebuie să găsească răspunsul pentru a salva credibilitatea burselor.

Prima întrebare este bineînțeles stabilirea motivului care a dus la căderea burselor din ziua de 05 august 2024.

În al doilea rând, ce resorturi au făcut că în 24 de ore de la dramatica depreciere, trendul valorii acțiunilor să fie schimbat dramatic.

Și nu în ultimul rând să știm și noi cine sunt cei care au beneficiat de acest scurt episod de “recesiune” mondială din Lunea Neagră, căci așa cum am spus a fost vorba de sume uriașe aflate în joc…miliarde de dolari?

Potcovaria lui Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.