Acasă Cronica “Strugurii s-au copt în lipsa ei”, o poveste din Medgidia și… încă...

“Strugurii s-au copt în lipsa ei”, o poveste din Medgidia și… încă 1000

9232
0

Luigi FRIGIOIU ■

Scriitoarea Zully Mustafa a lucrat în învățământ apoi în presă ca redactor, corector și traducător (din franceză, turcă și engleză). În cele din urmă, a revenit la prima dragoste: școala și copii. Zully scrie povești pentru cei mici, romane de dragoste, de călătorii, teatru sau scenarii film, îmbinând talentul cu o vastă experiență în scris. Face ateliere de creație literară din 2009, traduce filme și seriale (din 2011).

A publicat 15 cărți pentru copii, printre care: „Balada căpșunilor fără culoare” (ajunsă la a III-a ediție), „Cel mai frumos dar” (cu CD), „Legendele Apelor” (nominalizată la cea mai bună carte pentru copii în 2005), „Filipică și Moftulici”, „Mânzdrăvan”, „Unde a dispărut primăvara”, colecția de povestiri „Filip și Balonul Fermecat” și colecția educativă „Drumul pâinii”, „Curcubeul”, „Mierea de albine” etc. Are 4 romane cu succes la public: „Strugurii s-au copt în lipsa ei” (2007, reeditare 2024), „Nopți orientale” (2008), „Al treilea călător” (2013) și „Până nu ni se face dor” (2022). Din 2016, colaborează cu Theatre du Soleil: a adaptat show-ul muzical „Frozen – Regatul înghețat” (de 8 ani pe scenele noastre), „Frumoasa și Bestia” (spectacol cu vânzări record), a scris piesa de teatru „Hotel Speranța la parter” (cu premieră anul acesta)”.

Joi, 8 august, ora 18, la Biblioteca Județeană “I.N. Roman” (directoarea Elena Cioclin, gazdă impecabilă) a avut loc re-lansarea cărții „Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Invitația lui Zully de a o însoți la prezentare m-a onorat și m-a bucurat, în egală măsură. Sunt fanul scrisului ei de mult, de când publica în Telegraf. Principalul motiv al admirației e că Zully nu scrie, doar, cu mintea ci și cu inima. Paginile ei sunt pline de trăiri interioare, de sensibilitate, de emoții rar întâlnite în viața cotidiană.

Plecată din Medgidia, Zully Mustafa și-a intitulat cartea “Strugurii s-au copt…”. Instantaneu, gândul m-a dus la legendarul Dan Spărtaru – cel care a cântat (și degustat) ca nimeni altul podgoriile – și la șlagărul “Vin’ la noi la Medgidia”. Însă, povestea nu e despre struguri, must sau vin. E vorba de viață cu bune și rele…

Pe pitorescul peronul al gării din Medgidia s-au cunoscut celebrele personaje ale umorului românesc, Tanța și Costel. De pe același peron, dar plină de tristeți provinciale, Zully a plecat să cunoască lumea. A venit înapoi dezamăgită aducând o tolbă plină de istorii. Despre ea sau despre oamenii întâlniți.

Acum, Zully e o Șeherezada modernă care ne spune povești. Cartea re-lansată e doar una dintre ele. Eu împreună cu prietenii ei de suflet, prezenți la eveniment, am îndemnat-o să continue până ajunge la 1001, ca-n celebrele legende ale Orientului Mijlociu. Viitorul ne va demonstra dacă demersul nostru a reușit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.