Acasă Frontul de Est Când riști să termini vopseaua roșie

Când riști să termini vopseaua roșie

9750
1

Dan MIHĂESCU

Cea mai nouă analiză a specialiștilor organizației EUvsDisinfo identifică subiectele politice și economice internaționale parazitate de bruiajul dezinfomării practicat de mass-media kremlineză și stabilște într-o analiză minuțioasă, preluată de Sentinela, motivul pentru care Putin riscă să rămână fără vopseaua roșie cu care-și tot trasează liniile ultimative.

Săptămâna asta toate se așează sub spectrul Națiunilor Unite, deoarece liderii mondiali se adună la New York pentru a 79-a Săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU (UNGA). În acest context, subiectele fundamentale sunt cele de război, pace, stabilitate globală și securitate intră. Pentru Kremlin, UNGA este un loc pentru a dezlănțui un torent de falsități pe o gamă largă de subiecte, în loc să se angajeze într-o diplomație multilaterală serioasă.

Pe frontul intern, totuși, comis-voiajorii dezinformării de la Kremlin sunt abilitați doar să ne “clătească” mințile cu narațiuni limitate gen: redesenarea unor linii roșii false, zdrăngănirea focoaselor nucleare rusești în paralele cu emiterea de amenințări pompoase și, cel mai important, respingerea păcii.

Toate astea au însemnat munca de o zi a micilor gnomi ai dezinformării putiniste din subsoluri întortocheate ale kremlinului moscovit.

De data asta vorbim serios!

De câteva săptămâni încoace, instituțiile de dezinformare ale Kremlinului au întărit amenințările bâlbâite și puțin voalate ale lui Putin despre represalii asimetrice ale Rusiei în cazul în care Occidentul ridică restricțiile impuse Ucrainei pentru folosirea armelor donate de partenerii vestici, în scopul lovirii țintelor militare din adâncul Rusiei.

Când stăpânul încearcă să tragă o altă îndoielnică linie roșie, atunci sicofanții kremlinezi o vor amplifica, cu siguranță.

Pe 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită ridicarea restricțiilor impuse Ucrainei pentru lovirea țintelor militare legitime din interiorul Rusiei și instantaneu “corul antic” al propagandiștilor Kremlinului a intrat în fibrilație. Celebrele publicații pro-Kremlin “Pravda” și rețeaua de propagandă rusă “Portal Kombat”, au acuzat imediat, și în mod fals, că Uniunea Europeană a declarat război Rusiei, în timp ce canalul de stat rus – TV1, a adăugat că aceasta este „Russophobie”.

Alții nu au fost chiar atât de subtili. Notoriul propagandist rus Vladimir Solovyov s-a dovedit să se facă ecoul suscitării fricii în rândul populației prin stimularea altui personaj odios – președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, care s-a lăudat că rachetele rusești Sarmat ar putea ajunge la Parlamentul European în 3 minute și 20 de secunde. Deși acest lucru poate suna doar lăudăros, aceste tipuri de discuții mediatizate (despre potențialele daune pe care le-ar putea aduce rachetele rusești Europei servesc, de asemenea, scopului de a consolida liniile roșii false trasate de Putin.

De asemenea, facilitează o altă temă de dezinformare preferată a Kremlinului– juxtapunând conducerea politică din Occident cu „oamenii obișnuiți”. Implicația manipulativă se referă la conducerea, sau „elitele” occidentale – în limbajul Kremlinului, care iau decizii nesăbuite, egoiste, pe seama oamenilor obișnuiți, de pe urma cărora doar cei din urmă vor suferi. rușii exploatează de ani de zile această marotă, a „elitelor globale”, pentru a comercializa teorii ale conspirației fără temei și pentru a eroda încrederea publicului în guvernele legitime.

Joacă întotdeauna cartea nucleară

Rusia are multe arme îngrozitoare în arsenalul său, așa cum a demonstrat dureros războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, alegerea rachetei Sarmat pentru a emite amenințări la adresa UE nu este un întâmplătoare, aceasta presupunându-se a fi o rachetă balistică nucleară cu rază lungă de acțiune. Introducerea acestei arme specifice în narativul propagandistic al dezinformării, chiar dacă recentele teste de lansare ale Sarmat au eșuat, este o altă modalitate prin care Kremlinul își învârte amenințător deasupra capului,”sabia” nucleară.

Am înregistrat sute de cazuri în baza noastră de date, menționează EUvsDisinfo, în care Kremlinul joacă cartea nucleară de mai multe ori. Același tipar tinde să se repete: Putin emite o amenințare ușor voalată – vom lua măsurile corespunzătoare; lacheii politici precum Volodin adaugă specificitate – rachetele Sarmat pot ajunge la Strasbourg în 3 minute și 20 de secunde; și în cele din urmă, propagandiști ca Solovyov strigă despre asta de pe acoperișuri. Et voila! Se trasează o nouă „linie roșie”.

Pace din nou în meniu!

A acuza Europa că a declarat război Rusiei ar trebui să meargă mână în mână cu prezentarea Kremlinului drept un model al păcii, nu-i așa? Cel puțin aceasta este linia obișnuită pro-Kremlin. Rusia bună și blândă vrea pace, dar Occidentul rău și lacom vrea să continue să lupte împotriva pacificatorilor moscoviți. Ei bine, săptămâna aceasta narațiunea a devenit puțin mai incomodă pentru Putin.

Sinceritatea Kremlinului, când invocă pacea, a fost întotdeauna foarte discutabilă și acum s-a ajuns la punctul în care pentru a putea menține aparența trebuie să poată învinovăți Ucraina de subminarea eforturilor de pace. Propagandiștii lui Putin trebuie să mențină aparența doritorilor de pace învinovățind totodată Ucraina de subminarea eforturilor în acest sens, în timp ce Rusia nu face niciun pas pentru angajarea într-un proces semnificativ pentru obținerea unei păci juste și durabile.

E timpul să dai înapoi

La scurt timp după Summitul pentru pace, desfășurat în iunie la elvețieni, Ucraina a schimbat direcțiile de discuție lansând ideea invitării Rusiei la următorul reuniune internațională pe tema păcii. La acea vreme, Kremlinul a încercat minimalizarea acestui subiect pentru a se concentra asupra încercărilor sale continue de a submina eforturile Ucrainei pentru pace. Acum, în contextul AGONU, pacea dreaptă și durabilă în Ucraina este din nou pe ordinea de zi iar ideea organizării unui al doilea Summit prinde contur.

Și astfel, dezinformatorilor Kremlinului s-au trezit în situația incomodă de a trebui să dea înapoi încă o dată. După luni în care Moscova a susținut că nu pot exista negocieri de pace fără Rusia la masă, acum Kremlinul a respins posibilitatea participării la un nou summit de pace. În schimb, s-a întors la acuzarea Ucrainei de respingere a păcii, refuzând totodată organizarea potențialului Summit sub invocând punerea la cale a unui truc anglo-saxon pentru înșelarea Rusiei și în acest context Putin a pus sub semnul întrebării și legitimitatea guvernului ucrainean pentru a negocia pacea.

De altfel, Kremlinul enunța aceleași teme de dezinformare și înaintea Summitului elvețian de la Bürgenstock, din iunie și pentru a confuza și mai mult, agențiile media pro-ruse au inundat piața știrilor și cu vechea și falsa afirmație conform căreia „Occidentul a torpilat și discuțiile de pace din martie 2022 de la Istanbul”.

Când vine vorba despre pace, Kremlinul, spre deosebire de Ucraina, e gata să trăncănească dar evident că nu este pregătit să aleagă calea.

Monstrul „terorismului ucrainean”

În viziunea întortocheată a Kremlinului, Ucraina este descrisă ca un stat terorist și ca atare nu poți să negociezi cu teroriștii.

Într-o altă încercare de a respinge ideea negocierii păcii, unii experți pro-Kremlin au încercat chiar să deturneze știrile recente despre atacul devastator cu pagerele explozive din Liban și Siria pentru a-l lega de Ucraina, susținând că probabil ucrainenii vor dobândi capacități similare pentru a viza Rusia. Logica pro-Kremlin a fost că, dacă Israelul are o astfel de capacitate, o va împărtăși cu SUA și Marea Britanie, care, la rândul lor, o vor împărtăși cu Ucraina.

S-ar părea că pentru Kremlin nu există nici un subiect, oricât de îndepărtat, care să nu poată fi legat de Ucraina, dacă poate fi răsucit și răsucit pentru a da vina pe Ucraina și susținătorii săi pentru toate relele lumii. Dar nu vă pierdeți cu firea și nu vă lăsați înșelați!

Tot pe radarul EUvsDisinfo săptămâna aceasta:

Pregătindu-se pentru sezonul rece, Kremlinul dezlănțuie un nou lot de dezinformare despre energie. Într-o inversare perversă a rolului de agresor-victimă, Moscova susține că Kievul a provocat un colaps energetic în Harkov. Desigur, situația din Harkov și din alte orașe ucrainene aflate în prima linie este dificilă. Dar cauza principală este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și atacurile sale zilnice asupra capacităților de producție și transport a energiei electrice, precum și asupra surselor de încălzire și apă ale populației civile. Din 10 octombrie 2022, Rusia a lansat zeci de lovituri cu rachete țintite asupra sistemului energetic ucrainean. Potrivit Ministerului Energiei din Ucraina, din octombrie 2022 până în septembrie 2024, instalațiile de infrastructură energetică au fost supuse la 1.024 de atacuri rusești.

Chiar la timp pentru cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU, purtătorii de cuvânt ai Kremlinului au propus ideea cu adevărat bizară că trebuie introdus un mandat ONU pentru teritoriile date Poloniei din voia lui Stalin. Deși poate părea exagerat la prima vedere, această narațiune face parte dintr-un efort continuu pro-Kremlin pentru a rescrie istoria și a-l “albi” pe Stalin în încercarea de a revizui rezultatele politice ale celui de-al Doilea Război Mondial și a sistemului de relaţii internaţionale statuate de conferințele Ialta-Potsdam. Polonia a fost o țintă deosebit de frecventă pentru aceste încercări de dezinformare pro-Kremlin. Decizia de a preda Silezia, o parte a Prusiei de Est și alte foste teritorii germane statului polonez a fost luată nu de Stalin, ci printr-o decizie comună a SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și URSS la Conferința de la Ialta în februarie 1945 urmată de Conferința de la Potsdam din iulie-august 1945. Armata Roșie a eliberat Polonia de ocupația nazistă, dar nu a însemnat libertate pentru această țară, păstrată de URSS Polonia sub controlul său pentru următorii 44 de ani, perioadă ce a adus decenii de opresiune comunistă.

Generatorii de dezinformare ai Kremlinului nu au ocolit, de asemenea, nici limitele mai îndepărtate ale teoriilor conspirației susținând că guvernul britanic finanțează propagandă pentru a forța oamenii să mănânce insecte. Aceasta a fost o denaturare gravă a eforturilor de a stimula consumul de proteine ​​alternative, cum ar fi proteinele pe bază de plante, carnea cultivată în laborator și alge bogate în proteine, ca mijloc de reducere a impactului climatic al industriei cărnii.

Desigur, pot fi consumate și proteine ​​pe bază de insecte, dar nu există o conspirație globală care să forțeze oamenii să mănânce insecte, așa cum ar dori Kremlinul să credeți.

De fapt, astfel de povești de dezinformare urmăresc promovarea poveștilor “țesute” pentru dezinformarea națiunilor europene despre elite secrete care guvernează destinul maselor, scopul final al acestor mesaje fiind subminarea instituțiilor democratice a libertăților de orice fel și de promovare a imaginii unui „Occident în descompunere”.

1 COMENTARIU

  1. Păi, eu zic să nu mai ţinem seama de “avertismentele false” cu linii roşii; hai să bombardăm Rusia până la Vladivostok, trimitem şi amărâtele noastre de F-16! Să vedem ce iese! Că doar n-o să ne luăm după mintea lui Soloviov!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.