Acasă Cronica La Tulcea, cu undița în Lacul lebedelor

La Tulcea, cu undița în Lacul lebedelor

9363
0
Foto: Geta Frigioiu
Foto: Geta Frigioiu

Luigi FRIGIOIU ■

Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai cunoscut balet din lume, a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877, la renumitul Teatru Bolșoi din Moscova. Spectacolul a avut un mare succes în coregrafia lui Marius Petipa și Lev Ivanov.

După 100 de ani, “Lacul lebedelor” era unul din primele spectacole pregătite de noua trupă de balet creată de legendarul maestru Oleg Danovski la Constanța. Din distribuție făceau parte nume tinere ce au devenit, în timp, vedetele baletului românesc: Doina Acsinte, Iudith Turos, Delia Buzoescu-Hanțiu, Mihai Babușka, Florin Brândușe, Călin Hanțiu etc.

Ansamblul a adus glorie Constanței în turneele de pe toate meridianele. Din păcate, după maestrul Oleg Danovski au rămas doar amintirile și fii-su. Astăzi, trupa există doar cu numele într-o ruină de teatru măcinată de vreme și de abuzuri manageriale incredibile.

Foto: Geta Frigioiu

Ca o palidă consolare, în această toamnă, peste cerul Dobrogei, trec în zbor două stoluri de lebede. E vorba de două spectacole diferite cu „Lacul lebedelor”. Primul a fost susținut de trupa Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, din Chișinău, la Casa de cultură Tulcea. Coordonare coregrafică realizată de Anastasia Homițcaia, “artistă a poporului” din Republica Moldova.

Povestea e binecunoscută, cu prințul Siegfried și prințesa Odette în centru. Dragostea lor rupe blestemul geniului răului, Rotbart, ce o transformase pe prințesă în lebădă.

Într-o scenografie foarte inspirată, dansatorii din Chișinău au oferit un spectacol de neuitat, o super-feerie coregrafică. Spectatorii tulceni au umplut la refuz Casa de Cultură. Unii dintre ei, pescari din tată-n fiu, au venit cu undițele, convinși că “Lacul lebedelor” e plin de pește. Însă, reprezentația a fost atât de încântătoare încât lipovenii noștri au renunțat la pescuit și s-au mulțumit să urmărească dansul lebedelor.

Foto: Geta Frigioiu

Cel de-al doilea spectacol va fi jucat de un colectiv artistic al Operei Nationale București. Pe 14 noiembrie 2024, la Casa de Cultură Constanța, cei prezenți vor face o călătorie magică, în lumea celor mai faimoase lebede din istoria baletului: „Lacul Lebedelor” – regia și coregrafia Oleg Danovski (adaptarea și punerea în scena – Oleg Danovski-fiul).

Decorurile sunt create de Adrian Damian, costumele de Viorica Petrovici. În foaierul Casei de Cultură, va avea loc o întâlnire cu moștenitorul prenumelui și numelui Oleg Danovski, fiul. Pentru a face seara memorabilă, se pregătește și o degustare de vinuri oferită de Crama Gabai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.