Acasă Cetăţeanul supărat Smiorcăiții te…salută!

Smiorcăiții te…salută!

1184
1
Otto Anton Reisinger

Nastasia BUTUC ■

Nici nu s-au scurs bine vreo 2-3 luni de când edilul şef al Constanţei se făcea preş de modestie publică şi se eticheta, într-un text, drept un servant în slujba cetăţenilor, nicidecum un privilegiat al soartei prin poziţia ocupată, că amiralul fără de flotă a şi dat cu mucii în fasole, când s-a văzut contrat atât de către cetăţeni cât şi de şeful de partid, în încercarea de a impune cu de-a sila reguli de viaţă şi de conduită, contra naturii, a celei de viaţă liberă.

Iată ce zic. Într-un text publicat pe facebook, ca o invectivă strigată pe geamul casei de un ciutan de cartier către băieţii mai mari care i-au luat banii la coci, locatarul din Eforie îi face “smiorcăiţi cu mentalitate păguboasă (…) ce pot urla cât vor”, pe cei care au dat curs invitaţiei de a-şi afirma public opiniile faţă de noul Regulament de acces în Zona Peninsulară, ameninţând totodată că-şi va impune voinţa chiar şi cu forţa.

„Hai să privim realitatea în ochi. Ne uităm cu invidie la Cluj, la Oradea ori la Timișoara, apoi venim să ne plângem pe Facebook de cât de rău e la Constanța. Iar când vine vorba să schimbăm ceva concret în acest oraș, de pildă să îi punem în valoare centrul precum în orice alt loc civilizat din lumea asta, găsim fel de fel de tertipuri pentru a rămâne agățați de vechile metehne. Ba că lucrările fac zgomot, ba că săpăturile fac praf, ba că nu ne mai putem parca toate cele 3 mașini în zona pietonală din centru.

Vreau să vă asigur încă o dată că nu voi ceda în fața acestor comportamente care ne-au blocat în timp mai bine de 20 de ani. Ajunge cu mentalitatea asta păguboasă. Acum lucrăm pentru Constanța așa cum ar trebui să fie, nu după cum vor unii să fie. Pot urla ei cât vor, pentru că pur și simplu nu au dreptate”, a scris primarul Constanței pe pagina sa de facebook.

      Cine să fie oare smiorcăiții de seviciu? După opinia edilului, locuitorii Municipiului Constanța, dintre care unii l-au și votat pe vremelnicul primar Vergil Chițac, sunt smiorcăiții de serviciu care se vaită că: n-au căldură în casă, că e scumpă gigacaloria, că drumurile-s proaste, că tarifele de parcare sunt scumpe, că nu-s parcări, că spitalul a luat foc, că n-au voie decât cu o maşină de familie, că aia, că cealaltă…

Fără să aiba minime cunoștinte de istorie a orașului nostru, chiţacul caută modele care se lipesc ca nuca în perete de dezideratele constănțenilor. Exemple: stelele de la Hollyood, Municipiul Cluj Napoca și alte orașe din Ardeal însă noi îl anunțăm pe domnul primar că administrația românească aici datează, cu intermitenţă, doar din anul 1878, concomitent cu instalarea primului prefect al Constanței, Remus Opreanu. După dezastrul de la Turtucaia, între anii 1916-1918 Dobrogea s-a aflat sub ocupație bulgaro-germano-otomană. În timpul acestei ocupații s-a incercat eliminarea oricăror dovezi de apartenență a Dobrogei la România, mergând până la dărâmarea statuii lui Ovidiu de către bulgari, a monumetului de for public “Avântul Țării”, din faţa Palatului Regal, dedicat eroilor români de pe câmpiile Bulgariei din campania 1913 (Al Doilea Război Balcanic) și chiar a unor biserici ortodoxe românești. Până după anii 1900 populația majoritară a Constanței era reprezentată de etnicii greci. Mă îndoiesc că în timpul ocupației otomane turcii s-au grăbit să construiască palate princiare si clădiri majestoase ca la Cluj, fostă capitală de pricincipat. La acea vreme materialele de constructie se limitau la piatra autohtonă, chirpicii și lutul care se găsea din belșug în dealurile dobrogene. Cum să ștergem cu buretele câteva sute de ani care ne despart arhitectonic de municipiul Cluj? Fără să finalizeze niciun obiectiv de reabilitare în municipiu, lăsând orașul într-o totală dezordine, cu bulevardele Aurel Vlaicu, Tomis, Mamaia, Alexandru Lăpuşneanu sau Baba Novac – vraişte şi multe altele care fac viața constănțenilor un calvar, primăria mai dorește să deschida un șantier perpetuum şi în zona peninsulară, pentru ca total împotriva oricărei logici şi strategii (militare sic.) să deschizi fronturi în absolut toate direcţiile.

Un administrator de municipiu, normal, mai întâi realizează o alternativă pentru parcare, la dispoziţia tuturor rezidenților și instituțiilor din zonă, dar el face dovada că este din categoria celor care taie de două ori şi măsoară o singură data, chinuindu-i şi hăituindu-i pe majoritatea constănţenilor, de când a venit la Primărie. Câți ani trebuie să treacă pentru ca se finalizeze instalarea unei conducte pe bulevardul Aurel Vlaicu şi de când opinia plătitorilor de taxe nu contează?

Printre alte promisiuni şi angajamente, de care acuma se face că uită, recunoscând că au fost simple teme electorale, chiţacul a câştigat primăria contestând şi anulând zgomotos, în instanţă, prin asociaţia pe care o conducea, toate regulamentele şi hotărârile de consiliu ale administraţiei Făgădău, privind parcările publice şi de reşedinţă ori accesul în zona peninsulară, acţiuni pe care cetăţenii le-au salutat şi de care s-au bucurat, pentru simplul motiv că suspenda nişte restricţii nou introduce şi mai ales taxe de parcare. Nimeni nu avea să bănuiască însă, la vremea aceea că actrualul primar urma să ia nu una ci cinci piei de pe constănţean, pe motiv că s-a făcut gaură adâncă la buget, prin anularea taxelor şi tarifelor în urma acţiunilor în contecnios administrative, initiate de asociaţia sa.

Domnule Chiţac ot Istria, locuitor în  Eforie şi primar la Constanţa vă informez aici este Constanța, nicidecum Amsterdam, nici Cluj, nici măcar Sibiu. Nu vrem să construim Clujul la Constanța. Îndepliniţi-vă îndatoririle de servant public, aşa cum afirmaţi cândva, reabilitați clădirile din peninsulă și faceți curat în zonă. Este plin de bălării și rahat de câine peste tot și lăsați-ne  sa traim așa cum o facem de multe generații

     Meditația de istorie a Constantiei o ofer gratis chiţacului si altor alogeni care s-au trezit administratori în Primăria Municipiului şi rămân la opinia că în peninsulă nu este momentul să inceapă un șantier când se știe că în  anotimpul rece nu se lucrează. Reabilitați cladirile și apoi reabilitați carosabilul, aşa cum este în firea lucrurilor.

Noul Regulament de acces în zona Peninsulară va intra în vigoare de la 15 noiembrie și îi va afecta direct pe locatarii din acest perimetru, care nu vor putea intra în zona veche a orașului decât cu o singură mașină de familie și doar dacă dețin cu acte loc propriu de parcare pentru aceasta.

Potcovaria lui Dan

1 COMENTARIU

  1. În sfirsit găsesc și eu un articol care sa critice aceasta măsură a primariei(primarului) La noi ca la nimeni, intii punem interdicții și după aceea analizam și facem, dacă eventual facem ceva! Asa cum normal se procedează în cazul fiecărui proiect, trebuia sa existe un studiu de pre și fezabilitate care trebuia supus Des baterii publice. Studiile trebuie sa tina cont de conservarea monumentelor istorice de caracteristica istorica a acestei zone geografice influențate de arhitectura balcanica. De asemenea trebuie ținut cont de locuitorii și agenții economici din zona prin asigurarea accesului în zona și a locurilor de parcare. Bineînțeles în perioada execuției lucrărilor se putea limita accesul în zona. D-na Butuc va rog sa insistați cu demersurile dvs. ca acestea sa se poată face. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.