Leonard MOCANU ■
Nu este vorba despre celebrul film al anilor ‘70, ci de ceea ce îi este dat să trăiască unui turist sau unui localnic dornic să facă o baie de soare în Constanţa, la Plaja Modern. Să ne imaginăm că împricinatul dorește să sosească dinspre sud (așa cum vine la serviciu și stimabilul nostru primar). Chiar înainte de intrarea în Municipiul Constanţa, o ”combinată rutieră” formată din înlocuirea bordurilor, retrasarea trotuarelor și decopertarea stratului asfaltic îl vor obliga să aleagă cu mare atenție banda de circulație (care oricum nu se vede), pentru a evita capcana luării în piept (de fapt în suspensie și în direcție) a tuturor canalizărilor.
La sensul giratoriu de la strada Hatman Arbore, turistul poate admira (iar localnicul poate aplauda) munca unei echipe de lucrători care plantează ceva verdeață în interiorul scuarului. Bun și acum, când deja două luni din sezonul estival au trecut. Peisajul va fi în plenitudinea splendorii când turiștii vor căuta cu asiduitate târgul de Crăciun sau se vor pregăti să serbeze trecerea dintre ani în urbea lui Ovidius (merge și Vergilius).
Între Piaţa Farului și Gara Constanţa, asfaltul e la locul lui, dar mirosul de carburant de la stația de la Poarta 5 îți ia nasul din loc și te întrebi cum suportă locatarii zonei duhoarea cu cifră cetanică fără să reclame situația măcar la Protecția Mediului. Te întrebi, desigur, și ce sistem de climatizare și filtrare are dom’ primar la mașina se serviciu (sau la cea personală) de nu simte și el parfumul îmbătător.
Că tot vorbim de gospodărirea urbei, să-i mai spunem edilului (el sigur nu a observat) că de la Magazinul Supeco (ex Billa) la Centrul de Scafandri, în circa 500 de metri, sunt CINCI treceri de pietoni, iar de la Centrul de Scafandri la Gară (în circa 600 de metri) nu mai este niciuna. Probabil că ediliii se îngrijesc de cetățeni să facă piciorul frumos, vorba proverbului.
După alte mici aventuri, proba de foc este parcarea la Plaja Modern. O treime din spațiu este ocupată cu o viitoare scenă, fără ca șoferul să fie înștiințat, astfel că acesta este obligat să întoarcă automobilul cum poate, dar cu mare grijă să nu-l deranjeze prea tare pe ”cerberul” care păzește bariera, așezat pe un scaun gata să se rupă de efort, chiar în mijlocul străzii.
Dacă alege ora potrivită, șoferul are toate șansele să găsească un loc în ce a mai rămas din parcare, pentru a se deda apoi la activități intelectuale. Cun aplicația CT Parking refuză să funcționeze până la capăt iar SMS-ul nu poate fi transmis, unica soluție rămâne parcomatul.
Soluție de călit nervii, vreau să spun. De ce? Pentru că ”scula” nu primește ”cash”, lucrează numai cu ”plastice” și nici alea toate. Interactivitatea programului lasă de dorit, pictogramele explicative sunt minuscule și se pot constitui foarte ușor într-un test de inteligență pentru persoane cu IQ de geniu. Și asta după ce ai stat la o coadă de (în cel mai fericit caz) două persoane și mai ai alte trei-patru în spatele tău care bat din picior gata să-și piardă răbdarea.
Iar la final, cireașa de pe tort, fă băiete cale întoarsă și pune bonul pe bord să-l vadă onor’ controlorii. Odată ajuns pe plajă, începi să te gândești cu înfrigurare la senzațiile pe care le vei trăi pe drumul de întoarcere. Domnule primar, domnule amiral, Vergile, dragă, rugu-te-aș coboară din turnul de fildeș și fă traseul de mai sus la volan (sau pe anumite sectoare ca pieton)! Lasă poveștile spuse de consilierii angajați pe bază de simpatii de grup și pune-ți toate cunoștințele acumulate în mulții ani de școală pentru a rezolva ”puzzle-ul” parcomatului. Simte-te pentru o jumătate de oră cetățean al acestei urbe sau turist și răspunde-ți singur la întrebarea de ce ocolesc turiștii Constanța și Mamaia. Lasă răspunsurile scrise de consilierii de imagine și răspunde-ți cu propriile cuvinte. Cu o condiție: injuriile și invectivele la adresa administrației locale sunt interzise. Nu-i așa că ai rămas fără grai?