Acasă Eveniment Doinea Gradea, fosta vătăşiţă a TVR, a plătit peste 55000 de euro...

Doinea Gradea, fosta vătăşiţă a TVR, a plătit peste 55000 de euro avocaţilor pentru a le închide gura celor care-i reclamau abuzurile!

2554
0
Doina Gradea Sursă facebook
Doinea Gradea sursa facebook

MediaSind TVR ■

Noua conducere interimară a Socităţii Române de Televiziune (SRTV) a reziliat unilateral contractul cu firma lui Alexandru Călin Dumitrescu, ex-consilier pe probleme juridice al fostului director general al televiziunii publice de stat, Doinea Gradea, la solicitarea sindicatului reprezentativ al instituţiei de presă, MediaSind TVR informează un comunicat de presă transmis marţi de  Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind.

Potrivit sursei citate, în perioada administraţiei Doinea Gradea, televiziunea publică de stat a făcut cheltuieli nesăbuite cu avocați, Casa de avocatură Zamfirescu Racoti &Partners, spre exemplu, încasând deja de la TVR 214 589, 39 lei, deşi cauzele nu au fost definitivate în justiție, unele aflându-se doar la primul termen, astfel că SRJ MediaSind solicită public DNA și Curții de Conturi să ancheteze cu celeritate acest dezmăț financiar cu iz de corupție.

La solicitarea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, prin Filiala MediaSind TVR, conducerea interimară a SRTV a pus la dispoziție situația contractelor încheiate și achitate de către instituție cu mai multi avocați: Casa de Avocatură Zamfirescu Racoti & Partners, SPRL  Dumitrescu și Dinu și Cabinet Avocat Dinu Cătălin Ionut. Sumele sunt exorbitante și confirmă dezmățul financiar din Televiziunea Națională, pe care sindicatul nostru l-a reclamat în repetate rânduri.

Deși prevederile OUG nr. 26/2012 interzic tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, Televiziunea Națională a angajat și a achitat 214 589,39 lei (foto) Casei de avocatură Zamfirescu, Racoti &Partners, pentru asistență și reprezentare juridică în mai multe cauze, printre care și unele procese absurde, deschise împotriva SRJ MediaSind și a jurnaliștilor de la Cotidianul Libertatea, care au criticat managementul defectuos al fostei șefe a TVR, Doina Gradea.

Astfel. șefa TVR a achitat Casei de avocatură Zamfirescu suma de 17 317,36 lei doar pentru ca instanța să constate că SRJ MediaSind, în pofida Constituției, a Convențiilor OIM și a Codului Muncii, nu ar avea voie să-și reprezinte membrii de sindicat din Televiziunea Română! De asemenea, SRTV a achitat 18 546,86 lei acelorași avocati pentru ca instanța să oblige SRJ MediaSind să plătească 1 euro despăgubiri pentru că ar fi a lezat prestigiul instituției prin  comunicatele și reacțiile publice care reclamau, de fapt,  abuzurile și a corupția din  SRTV. Deși cauza a fost judecată în stadiul de fond, suma a fost integral achitată Casei de avocatură.

 De asemenea, SRTV a achitat  Casei de Avocatură Zamfirescu Racoti & Partners suma de  20 168,18 lei, mult peste prețul pieței, pentru inițierea acțiunii în daune împotriva Ringier și a jurnaliștilor implicați în publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole considerate defăimătoare la adresa SRTV.

Deși termenul de prescripție a fost împlinit, din cauza nerespectării de către conducerea SRTV a Deciziei Curții de Conturi pentru recuperarea prejudiciilor constatate în urma Deciziei nr. 16 din 02.11.2016, de aproximativ 20 milioane de euro, SRTV i-a acţionat în instanță pe toți membrii Consiliului de Administraţie (CA), în loc să se îndrepte doar către președintele general al SRTV, singura persoană responsabilă care a refuzat să aplice măsura dispusă de instanţă. Pentru această acțiune greșit introdusă în justiție, cu un final previzibil, SRTV a achitat deja avocaților întreaga sumă de 7140 de euro, desi instanța nu a acordat nici măcar primul termen din proces!

Nu în ultimul rând, precizăm că 65 450 lei a încasat de la TVR și firma de avocatură a consilierului pe probleme juridice și de management al președintelui-director general,  SPRL Dumitrescu și Dinu, Alexandru Călin Dumitrescu, fostul partener de afaceri al Doinei Gradea. Contractul încheiat cu Cabinetul de avocat Dinu Cătălin Ionut a fost reziliat unilateral de către SRTV în data de 4 iunie 2021, conform Hotărârii nr. 426/2021, votate cu unanimitate de voturi de către membrii Comitetului Director, aceiași care au fost numiți în funcție de fosta șefă a TVR,  Doina Gradea, și care au aprobat inițial aceste contracte!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR reiterează solicitările făcute public Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, precum și Curții de Conturi a României să cerceteze cu celeritate toate contractele juridice încheiate de către conducerea SRTV cu diverse case de avocatură, cu încălcarea dispozițiilor legale”, subliniază comunicatul de presă.

Astfel, adunând onorariile plătite avocaților, rezultă că suma depășește 55 000 de euro baii fiind achitați cu încălcarea OUG nr.26/2012, în condițiile în care SRTV a plătit salarii în cuantum de 7 442 589 lei celor 11 angajați ai compartimentului Juridic din instituție!  Acestea  sunt doar câteva din afacerile nelegale, depistate de către SRJ MediaSind și de inspectorii Curții de Conturi, în cea mai mare instituție de presă din țară, Televiziunea Română.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR reiterează solicitările făcute public Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, precum și Curții de Conturi a României să cerceteze cu celeritate toate contractele juridice încheiate de către conducerea SRTV cu diverse case de avocatură, cu încălcarea dispozițiilor legale”, subliniază comunicatul de presă.

 Precizăm că SRJ MediaSind va supune aceste cazuri și atenției instituțiilor naționale și internaționale la care este afiliat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.