Dan MIHĂESCU ■
Joi dimineaţă a început culesul viilor pentru vinificaţie la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Viti-Vinicolă (SCDVV) Murfatlar, campania de recoltare debutând cu o echipă de 40 de culegători sosiţi din judeţele Moldovei, informează directorul general dr. biolog Autora Ranca.
Potrivit sursei citate, joi 09. septembrie, la Murfatlar a început recoltarea la soiul Pinot noir care a acumulat 227 g de zaharuri la litru, cu o aciditate optimă de 5,4 g/l H2SO4.
„Se constată că , până în prezent, soiurile roşii au acumulat zaharuri mai bine în conditiile acestui an, decât cele albe care au acum între 170 şi 195 g/l zaharuri la acidităţi cuprinse între 5 şi 7,2 g/l H2SO4. Noptile reci din ultimele două săptămâni (cu minima de 4,2 ̊ C) au încetinit acumularea zaharurilor în must dar procesul va continua, favorizat de incalzirea vremii. În general, se constată, anul acesta, o întârziere a maturării strugurilor din cauza primăverii deosebit de reci, deşi potrivit climatologilor, vara 2021 a fost cea mai călduroasă, de la începutul înregistrărilor meteo”, a precizat Aurorta Ranca.
Conform garficului de campania, viticultorii la SCDVV Murfatlar, după epuizarea parcelelor cultivate cu Pinot noir, continua recoltarea la soiul Fetească neagră, care are în prezent doar 217 g/l zaharuri, apoi la Pinot Gris ce a acumulat până acum 219 şi Fetească regală (acum are 207 g/l dar va ajunge la peste 220 g/l).
„Soiurile Muscat Ottonel şi Tămaioasa românească, care de regulă erau primele recoltate, acum sunt întârziate, din cauza perturbărilor clilmatologice din acest an, despre care am relatat, şi probabil le vom recolta peste 10-12 zile, atunci când ciorchii vor ajunge la maturare optimă şi vor acumula în jur de 245-265 g/l, pentru a putea obţine vinurile cerute de piaţă, demiseci si demidulci”, a subliniat directorul general, Aurora Ranca.
Viticultorii spun că anul acesta, din cauza ploilor din primavară şi de la începutul verii (total an 530 l/mp, din care 130 l în iunie) plantnaţiile de viţă de vie au suferit atacuri puternice de mană şi dezvoltarea exuberantă a buruienilor ce a dus inclusiv la pierderi de producţie astfel că se anticipează la o recoltă medie de 5 tone /ha, din care vor obtine, în urma vinificării, aproximativ 2800 hectolitri vin, dar de înaltă calitate ce se încadrează la categoria DOC Murfatlar.
Aviz amatorilor, specialiştii de la Murfatlar anunţă că şi anul acesta vor asigura vânzarea pentru mustul proaspăt produs în urma procesului de vinificaţie, începând de săptămâna viitoare, după ce începe recoltarea şi la soiurile albe, direct de la cramă, la preţul de 5 lei/litru.
Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Viti-Vinicolă Murfatlar exploatează o suprafaţă cultivată pentru vinificaţie de 99 de hectare cu următoarea structură:
Fetească neagră | 8,3611 ha |
Columna | 2,3857 ha |
Cabernet Sauvignon | 11,5274 ha |
Chardonnay | 17,4933 ha |
Pinot noir | 5,5865 ha |
Sauvignon | 14,4271 ha |
Muscat Ottonel | 9,6253 ha |
Tămâioasă românească | 9,5330 ha |
Pinot gris | 14,6375 ha |
Fetească regală | 5,2692 ha |
98,8461 ha |