Acasă Social Universitatea Ovidius din Constanţa instalează o centrală termică pe peleţi şi energie...

Universitatea Ovidius din Constanţa instalează o centrală termică pe peleţi şi energie solară pentru locuitorii din Faleză Nord

1657
0
S.C. Termoficare Constanța SRL
PT31 S.C. Termoficare Constanța SRL

Dan MIHĂESCU

Un comunicat de presă transmis miercuri, 13 octombrie 2021, de către Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie (INSAE) al Universităţii Ovidius din Constanța (UOC), sub semnătura directorului instituţiei, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, informează că a început instalarea primei centrale centrale termice din Constanţa pentru producerea agentului termic din surse neconvenţionale ce va funcţiona în reţeaua publică de distribuţie a Consiliului Local Municipal.

Potrivit sursei citate este vorba despre o instalaţie pilot ce vizează conversia punctului termic nr. 31 (PT 31) din rețeaua municipală de distribuție a energiei termice, într-o centrală de producere a energiei termice folosind în principal energia solară și testarea aplicațiilor legate de panouri solare și centrale cu biomasă, din proiectul „Cercetări asupra dezvoltării de materiale avansate și optimizare multiscalară prin integrarea materialelor nano-structurate în sisteme energetice avansate-MultiScale”, finanțat cu 8.254.937,50 lei (valoarea nerambursabilă-7.246.911,50 lei) din fonduri UE, prin Programul Operațional Competitivitate (POC), Axa prioritară 1-Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare (CDI) în Sprijinul Competitivităţii Economice şi Dezvoltării Afacerilor, ajuns în ultima etapă, de aplicare a rezultatelor cercetărilor și dezvoltarea activităților de inovare în colaborare cu cele nouă întreprinderile partenere.

Foto: INSAE

„Instalațiile pilot pentru realizarea testelor în proiectul MultiScale, printre care şi cea pentru conversia PT 31 din rețeaua de distribuție a energiei termice municipale, într-o centrală de producere a energiei termice folosind în principal energia solară și testarea aplicațiilor legate de panouri solare și centrale cu biomasă, includ şi realizarea unui echipament complex pentru uscarea algelor colectate de pe plajă, în vederea valorificării acestora pentru extragerea de biostimulatori și alte principii active, utilizabile în agricultură și în industria farmaceutică, pentru testarea tehnologiilor de absorbție a energiei solare și utilizarea energiei termice în procesele de uscare, în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral – ABADL dar şi realizarea standurilor pentru creșterea eficienței proceselor de tratare a apei și integrarea surselor de energie regenerabilă la stația de epurare RAJA Constanța Nord şi punerea în funcţiune a unui echipament tehnologic cu pompe de căldură în campusul Facultății de Educație Fizică și Sport a UOC”, a declarat Mamut.

Instalațiile pilot menționate au scopul de cercetare și testare a diferitelor soluții inovative, în cadrul parteneriatului între cercetătorii INSAE și întreprinderile partenere, în acest sens un exemplu relevant de cercetare aplicată în economie fiind proiectul pilot de transformare a PT 31 din Municipiul Constanţa, str. Muncel, nr. 24, în stație de producere a energiei termice din surse neconvenționale, folosind mixul de biomasă și energie solară, potrivit reprezentantului UOC.  

Conform proiectului este vorba despre realizarea unei instalații termice cu 100 de panouri solare montate pe acoperișul construcției existente ce vor asigura captarea energiei solare și producerea de energie termică. Circulația agentului termic prin panouri se realizează cu ajutorul unor pompe de ultimă generație ce corespund tuturor standardelor de zgomot și vibrație iar pentru acoperirea orelor de vârf în consum și a deficitului de energie termică din sezonul rece, instalația este prevăzută cu două cazane marca EcoHorneț, produse în România, de ultimă generație pe plan mondial, cu eficiență energetică de peste 95% și emisii poluante sub nivelul standardelor aprobate în UE, acestea fiind încălzite prin combustia biomasei peletizate.

Foto: INSAE

Lilnia tehnologică este concepută cu sisteme de acumulare de energie termică și automatizare ce asigură funcționarea secvențială a cazanelor în regim staționar pe perioade strict determinate doar pentru suplimentarea energiei termice ce nu poate fi asigurată de instalația de energie solară, proiectul pilot de transformare a PT 31, proiectat din construcţie pentru a deservi 480 de unităţi locative individuale, în stație de producere a energiei termice din surse neconvenționale (biomasă și energie solară) fiind o abordare holistică în reproiectarea prin integrarea de noi tehnologii și soluții inginerești pentru creșterea eficiența energetice și reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Instalația pilot de la PT 31 a fost realizată pe baza unei analize efectuate de colectivul de cercetare din cadrul UOC în colaborare cu specialiștii S.C. Termoficare Constanța SRL aparţinând Consiliului Local Municipal Constanţa (fostă RADET), beneficiarul direct al proiectului de cercetare finanţat cu fonduri europene.

„Motivația realizării acestui proiect de cercetare ştiinţifică aplicată a fost determinată de necesitatea identificării unor soluţii altenative pentru reducerea poluării şi a consumurilor energetice în producerea şi distribuirea agentului termic pentru consumatorii casnici urbani, asigurarea insolației zonei de acoperiș pentru panourile solare și condițiile specifice legate de acces, instalația urmând a fi un exemplu de soluție pentru deceniile următoare. De asemenea, experiența acumulată, atât la instalația pilot de la PT 31, cât și la celelalte instalații pilot menționate permit acumularea unei experiențe în aplicarea soluțiilor eco-inovative originale românești cu implicarea colectivelor de cercetare, dar și a întreprinderilor inovative care să transforme această experiență în produse și servicii de înaltă competitivitate pe plan național și internațional”, a conchis prof. univ. dr. ing. Mamut Eden. De asemenea, cercetătorul a mai menţionat că în continuare este posibilă crearea unui model de economie circulară în acest domeniu prin includerea unei linii tehnologice de peletizare care este deja instalată la Cernavodă şi care poate utiliza drept materie primă elemente vegetale cu înalt conţinut de celuloză din agricultură (paie de cereale, coceni de porumb, coarde de viţă de vie sau ramuri de pomi fructiferi rezultate din tăierile sezoniere) etc.

Foto: INSAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.