Dan MIHĂESCU ■
Doliu în politică: “A murit Nicolae Ciucă!”, titra calamburesc cotidianul online Evenimentul Zilei, în ediţia de joi 11 noiembrie 2021 iar CAPITAL: “Doliu uriaş în politica din România! Tragedie în PNL. A murit doctorul Nicolae Ciucă”. Aproape la unison, cotidianul Gândul scria, tot ieri: “Medicul Nicolae Ciucă a murit de COVID. Era președintele Organizației de Seniori PNL Constanța”, şi cam în aceiaşi notă mai toate publicaţiile constănţene, care au oferit primele informaţia, au publicat ştiri şi poze despre trista întâmplare, preluând în mare, sau în mic, succintul panegeric postat pe Facebook de Filiala Constanţa a PNL, (ultimul partid cu care s-a îndeletnicit) ce jelea, aproape în metru de odă antică, pierdera venerabilului senior al politicii locale.
Unanim, presa scria că Nicolae Ciucă, președintele Organizației Seniorilor Naționali Liberali Constanța, și fost consilier județean, a murit miercuri seară fiind infectat cu virusul COVID-19, acestei informaţii, mesajul PNL de pe Facebook adăugând savuros contextul dramei politice ce marchează partidul:
„Figură marcantă printre liberali, fost consilier județean, Nicolae Ciucă ocupa, în prezent, funcția de președinte al Organizației Seniorilor Naționali Liberali Constanța și prim-vicepreședinte OSNL. Generații de liberali au fost inspirați de dăruirea, tenacitatea si devotamentul domnului doctor. Partidul Național Liberal a suferit o grea pierdere. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”
Un mesaj asemănător a fost postat și pe pagina de Facebook a Seniorilor Naționali Liberali, unde foștii colegi au transmis cuvinte emoționante şi au precizat că vor fi alături de familia îndoliată.
În mod surprinzător însă, oricât de mult am insistat, şi eu şi alţi ziarişti, atât la partid cât şi la Consiliul Judeţean Constanţa, unde se presupune că a funcţionat în calitatea dobândită, de consilier ales, şi unde a semnat ştatul de plată pentru indemnizaţie, nu s-a găsit nicio urmă de informaţie biografică, a venerabilului politician. Nicio fărâmă de Curriculum vitae, ca să fiu bine înţeles! Toată lumea a dat din colt în colt, unii zâmbind şi punând asta pe firea omului care obişnuia să te şmenuească din vorbe de duh, alţii pe defectele birocraţiei… Şi astfel, ca să omagiem cumva personajul, trebuie să fac acum un exerciţiu de memorie.
Eu ţin minte că l-am cunoscut prima data pe Nicu Ciucă, cel pe care încă nu începuse, pe atunci, să-l onoreze lumea cu apelativul doctore, pe 11 mai 1993, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, când Frontul Salvării Naţionale (FSN) a fuzionat cu insignifiantul Partid Democrat (PD) ce avea ca siglă cerbul carpatin şi era înfiinţat şi condus de avocatul Constantin Vişinescu. Nicolae Ciucă a intrat şi el în schemă atunci ca lider local al PD şi deci a fost preluat în noua echipă PD-FSN. De acolo a urmat calea alături de întreaga echipă constănţeană a partidului inclusive peregrinările şi derapajele către alte forţe politice, revenirea la matcă şi, de dată recentă fuziunea prin absorbţie cu PNL, de unde şi finalul de carieră politică sub auspicii liberale, al lui Nicu Ciucă. Câte despre apelativul doctore şi transformarea acestuia din nume în renume, eu sunt convins că s-a lipit de el pe linie profesională, căci Nicu Ciucă putea fi deseori văzut îmbrăcând halatul alb când făcea controale pe la raioanele de carne şi lactate din pieţele agro-alimentare sau când lucra lame de analize la microscop, în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV). Era întradevăr simpatic, mare cozeur şi jovial, tupeist din cale afară şi ultima măsură în acest sens şi-a dat-o în faţa camerelor de televiziune la recentul Congres PNL de la Pavilionul Epoziţional din Bucureşti unde s-a remarcat luându-i la perpulis pe Cîţu şi Orban şi ameninţându-i, în glumă oarecum, cu bătaia, pentru a înceta disputele interne. Eu unul nu ştiu ca el să fi avut titlul ştiinţific de doctor şi nu am văzut nicio dovadă scrisă în acest sens dar am găsit o însemnare datând din anul 1983 despre un anume Nicolae Ciucă, născut pe 01.10.1939, la Grăsiştea, judeţul Olt, de profesie tenician biolog, angajat la Centrul Veterinar, care figura drept gazdă, în Registrul colaboratorilor Securităţii Statului pentru judeţul Constanţa, caiet document ce a fost recuperat la Revoluţie într-un seif din clădirea fostului Comitet Judeţean PCR. Fiigura la numărul de ordine 101, chiar înaintea lui Aurel Carp – sursă pentru Securitate, fost prefect al judeţului Constanţa prin anul 1992-1993, cred, şi apoi director general al Administraţiei Portului Constanţa, inginer la Chimpex înainte de revoluţie, în timp ce la poziţia 97 se afla Culeţu Dumitru-sursă, născut pe 16. 06. 1946, şef unitate alimentaţie publică, în fapt responsabilul unităţii de Plăcintărie de pe starta Ştefan cel Mare din Constanţa, situată vizavi de complexul Cina, unde era un cuptor celebru şi se coceau renumiţii covrigi ruseseşti fierţi. La poziţia 99, figura fosta mea şefă de la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, şef Biroului Briefing (Informare Zbor)- Mariana Ciurea (soţia defunctului director general al COMAT S. A, Gheorge Ciurea)-tot sursă pentru Securitate.
Cam asta-i cu Seniorii. În rest, cum am zis, despre morţi numai de bine!
Fac un serviciu de salubritate publică şi mai las aici drept mărturie câteva pagini olografe cu alţi şi venerabili seniori constănţeni pe care cine ştie cine-i mai onorează, poate !?
Extraordinar! Și ne mai miram ca procesul lui Petrov iar s-a amânat pana la anul. Este interesant cum puii de cuci de la PD au dat jos din cuib pasarelele pnl-iste, ba chiar le-au furat și penele galbene. În rest, Dumnezeu sa-l ierte.
Era și el, tot un „Ciucă al nostru”… din Olt fiind, deh!😎