Acasă Eveniment Doi bărbaţi cercetaţi pentru braconaj avifaunistic în zona Vadu-Săcele

Doi bărbaţi cercetaţi pentru braconaj avifaunistic în zona Vadu-Săcele

907
0
Sursă foto: Eugen Petrescu
Sursă foto: Eugen Petrescu

Dan MIHĂESCU ■

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa face cercetări într-un caz de braconaj cinegetic urmare a apelului transmis la 112 de echipa de voluntari ai Societăţii Ornitologice Române ce a identificat un vânător ascuns pe câmp, în timp ce realizau numărătoarea exemplarelor de gârliţă mare şi gîscă cu gât roşu, în zona Săcele-Vadu, informează anchetatorii.

Potrivit sursei citate este vorba despre doi bărbaţi, de 33 şi 58 de ani, din Năvodari, care ar fi pus la cale o partidă de vânătoare solitară în zona de interes avifaunistic Vadu-Săcele, fără a avea autorizaţie pe fondul respectiv, deşi este deţinător legal al armelor de vânătoare.

Sursă foto: Eugen Petrescu

De asemenea, conform siteului SOR două păsări din specie gârliţă mare au fost descoperite pe camp împușcate, în zona Săcele, județul Constanța, deşi în această perioadă nu poate fi capturată ca urmare a suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon.

“Pe 12 februarie 2022, colegii noștri care se aflau pe teren în zona Săcele pentru implementarea schemei de monitorizare a gâștelor au observat o persoană ascunsă într-o zonă cu vegetație densă. Acesta folosea atrape (gâște din cauciuc) și chemătoare electronice ce emiteau sunete specifice gârlițelor mari pentru a atrage păsările cât mai aproape de locul din care vâna”, informează SOR.

Ornitologii mai relatează că au reperat vânătorul camuflat după un tufiș și tot echipamentul pe care îl folosea pentru a atrage păsările ca să le împuște, drept pentru care au sesizat cazul la 112.

Când ne-a văzut, el a ieșit din ascunzătoare și a dat un telefon. La scurt timp, a venit o mașină, iar șoferul l-a ajutat să strângă cât au putut din echipamentul folosit pentru a atrage păsările. S-au urcat în mașină și au fugit de la locul faptei. Nu au mai avut timp să strângă și atrapele, pe care le-au lăsat pe câmp. Poliția a venit la fața locului și a deschis o anchetă. Au fost găsite multe tuburi de cartușe și două gârlițe mari împușcate în raza de acțiune unde era ascunsă persoana în cauză”, informează echipa de voluntari SOR care salute totodată reacția promptă a autorităților care au răspuns foarte repede în acest caz de braconaj.

Echipa de moinitorizare a SOR a numărat sâmbătă, 12 februarie, pe teren peste 50.000 de gârlițe mari, dar și peste 4.000 de gâște cu gât roșu care iernează în zona Săcele – Vadu, cele din urmă fiind o specie vulnerabilă la nivel global, cu o populație totală estimate la aproximativ 55.000 de exemplare. Cazurile de braconaj din România sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele două specii de gâște formează stoluri mixte, iar împușcările accidentale reprezintă una din marile amenințări la adresa gâștelor cu gât roșu.

Sursă: SOR

„Avem un nou caz de braconaj care ne arată tot mai mult nevoia implementării unor soluții informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împușcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Fără un control real și transparent al activității de vânătoare, fenomenul braconajului nu va putea fi combătut”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.