Acasă Economic Staţiunea Viticolă Murfatlar îşi reface sistemul de irigaţii

Staţiunea Viticolă Murfatlar îşi reface sistemul de irigaţii

1020
0
SCDVV Murfatlar (Sentinela)

Dan MIHĂESCU ■

Dr. biolog Aurora Ranca

După aproape 30 de ani de când vechea reţea de irigaţii prin aspersie a Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Murfatlar, a fost abandonată şi dezmembrată, conducerea unităţii a identificat oportunitatea financiară pentru a potoli setea solului calcaros atunci când plantele au mare nevoie, investind într-un nou sistem modern de udare prin picurare la rădăcina viţei-de-vie.

Potrivit directoarei staţiunii, dr. biolog Aurora Ranca, punerea în operă a proiectului de reintroducere a irigaţiilor în plantaţiile SCDVV Murfatlar a fost posibilă graţie accesului la fondurile europene prin intermediul unui program guvernamental.    

“În contextul schimbărilor climatice manifestate și prin perioade prelungite de seceta atmosferică ce provoacă tot mai severe pagube producţiei, chiar dacă în mod paradoxal podgoria noastră este situată pe malul celui mai mare sistem de irigaţii din ţară, Carasu, astăzi dezafectat dar conceput să irige odinioară peste 200. 000 de hectare de teren arabil, am accesat una din măsurile Programului Național de Sprijin pentru sectorul Vitivinicol finanțat cu fonduri europene pentru achiziția și instalarea sistemelor de irigații prin picurare cu linie de picurare îngropată”, a declarat Aurora Ranca, pentru Sentinela.

SCDVV Murfatlar Bazinul pentru irigaţii

În prezent, la Staţiunea de Cercetare Murfatlar se lucrează la instalarea primului lot de echipamente de udare pe suprafaţa de 50 de ha de vie, urmând că până la sfârșitul anului 2023 irigaţiile să fie refăcute pe alte 71 de hectare de plantaţie.

“Costul investiţiilor este de 5000 euro pe hectar din care un procent de 70% este finanțat din fonduri UE iar 30% din valoare reprezintă obligaţia de cofinanţare a beneficiarului. În contextul refacerii potenţialului de irigare a culturii viţei de vie la SCDVV Murfatlar, tot printr-o investiţie proprie am construit încă de anul trecut un  bazin de stocare pentru apă cu capacitatea de 1milion litri alimentat printr-o  aducţiune subterană cu lungimea de 1 km, prin care pompăm apa din canalul de irigaţii de la Poiana (Amenajarea Carasu-Galeșu), a adăugat directoarea Aurora Ranca.

Conform studiilor pedoclimatice plantațiile Stațiunii Murfatlar sunt într-o zonă semi-aridă, deficitară în aprovizionarea cu apă şi deși viţa-de-vie este, în general, o plantă care nu necesită resurse hidrice importante, totuși, în anumite momente ale creșterii, aceasta are nevoie de apă pentru dezvoltarea corespunzătoare a aparatului foliar şi a inflorescenţelor.

Sistemul de irigare cu tub (furtun) de picurare îngropat, se bazează pe distribuirea apei în mod uniform, în puncte apropiate de rădăcini, în mod lent, picătură cu picătură, într-o proporție și cu o frecvența adaptată nevoilor plantei, având posibilitatea compensării stricte a evapotranspirației şi permițând controlul riguros al normelor de udare. De asemenea, distribuirea apei, picătură cu picătură, numai în apropierea sistemului radicular al plantelor, reduce și eficientizează consumul de apă. Prin evitarea umezirii părților aeriene ale plantelor se împiedică apariția și înmulțirea bolilor și dăunătorilor, micșorându-se sau evitându-se unele tratamente chimice.

Primele plantații experimentale au fost înființate în Pepinieră Murfatlar în anul 1907, de către Serviciul anti filoxeric, cu câteva soiuri franțuzești, dintre care trei au trecut cu brio proba timpului: Chardonnay, Pinot gris și Pinot noir. După ani de căutări, se definește vocația naturală a podgoriei – producerea vinurilor licoroase, de înalta calitate. O scurtă perioadă, între 1939 și 1942, Pepiniera devine Via Regală iar în 1942 ia ființă Stațiunea Experimentală Viticolă Murfatlar, aflată în subordinea Institutului de Cercetări Agronomice al României.

SCDVV Murfatlar bazinul de irigaţii cu capacitatea de stocare de 1 milion de litri

Până în anul 1990 suprafață cultivate a Stațiunii ajunge la un maxim de 1430 hectare dar în prezent mai administrează doar 108,34 hectare teren proprietatea ASAS și 81,86 hectare teren aflat în proprietatea statului.  

Din anul 2002 și până în prezent, Stațiunea funcționează în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorge Ionescu Sisești-București (ASAS), sub actuală denumire: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura și Vinificatie Murfatlar şi printre creațiile cercetătorilor de aici pot fi amintite soiurile Columna, Mamaia – pentru vin și Aurana – pentru masă, precum și numeroasele clone de înaltă calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.