Manuel VLĂDUȚ■
Un comunicat de presă straniu, publlicat pe siteul Ministerului Public în data de 11 iulie 2022, la dispoziția Procurorului General al României – Gabriela Scutea, a stârnit valuri de reacții din partea unor instituții media, dar și din partea publicului. Este vorba despre sesizarea din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni contra umanității de către combatanții ruși, ca urmare a războiului de agresiune purtat pe teritoriul Ucrainei, prevăzute de art. 439 din Codul Penal.
„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal. Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare.
În fapt s-au reținut următoarele:
La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.
Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.
Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.
Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.
Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române“.
Cum caii-verzi-pe-pereți nu mai există nici măcar în bogata imaginație populară a românului, Procurorul General al României a găsit în sfârșit o nouă și nobilă misiune pentru procurorii militari care, din cauza secetei de proporții biblice pe care o clamează toate canalele de știri, nu mai aveau oricum, ce frunze să mai toace la câinii ce latră în van, doar – doar îi mai aude cineva!
Și cum noi ne aliniem întotdeauna justificat, la orice inițiativă „serioasă” a NATO și UE, de multe ori de voie, decât de nevoie, și procurorii români pot justifica măreața vânătoare de criminali de război ruși din Ucraina, prin alăturarea lor la EUROJUST, organizație menită să facă dreptate și justiție în Uniunea Europeană și – zic ei – nu numai!
La prima vedere, chestiunea pare o treabă extrem de serioasă; căci dacă parchetele europene au trecut deja la anchetarea acestor crime care se petrec (real) în Ucraina, de ce să nu o facă şi magistraţii de la Secţia Parchetelor Militare? Oricum, nu există vreo măsură populară sau mai degrabă nepopulară, pe care Statul Român să o adopte și să nu o justifice pedant și “democratic”, ca pe un demers pe care, nu-i așa, UE l-a iniţiat. Căci noi suntem campioni la copiat legi, măsuri, hotărâri, sau oricum s-ar mai numi, ba chiar și la plagiat lucrări de doctorat , atunci când vine vorba de democrație autentică…
Numai că, atunci când vine vorba de finalizare, de ducerea la bun sfârșit a lucrurilor serioase, procurorii militarii fie se împiedică fie sunt împidicaţi şi anchetele rămân în băltire apoi, după un timp, dosarele sunt închise și puse la bună păstrare la arhivă… motivând la fel de serios argumente juridice, economice, dar mai ales politice (care numai interesul național nu îl urmăresc),
La fel s-a întâmplat și cu dosarele rămase la dospit ale Revoluției Române din 1989, Mineriada din 13-15 iunie 1990, Dosarul mineriadei din 1991, Crimele Comunismului, Dosarul furtului armelor de la Ciorogârla – 2009, Dosarul catastrofei aeriene de la Tuzla – 5 iulie 2010 – soldată cu 12 morți, Dosarul reprimării demonstațiilor democratice din Piaţa Victoriei – 10 august 2018, care au rămas neelucidate până în ziua de azi, procurorii militari care s-au ocupat de ele ieșind demult, pe rând, la pensie specială, de serviciu!
Încercați un exercițiu de imaginație, cu justițiarii procurori militari români cercetând prin stepele și orașele Ucrainei crime de război, printre explozii și rafale de armă automată, sau vânând îndârjit criminali ruși de război, la Moscova sau oriunde prin lume! Hilar, am spune, dacă nu ar fi de plâns… Cred că rușii, în frunte cu al lor Putler, s-au speriat grozav la aflarea acestei știri!
Realitatea crudă însă – departe de bunele intenții formale justițiare – este că și acest dosar al anchetării infracțiunilor contra umanității săvârșite de ruși pe teritoriul Ucrainei, va rămâne probabil un dosar neelucidat, acoperit de praful gros al uitării.
Surse: https://www.mpublic.ro , https://ro.m.wikipedia.org , https://pressone.ro , Muzej karikature