Acasă Eveniment Adio vară. Primăvară bine ai venit!

Adio vară. Primăvară bine ai venit!

18006
0

Dan MIHĂESCU  ■

Azi este ultima zi din cea de-a zecea lună a anului 2023 și octombrie se încheie la fel de glorios, din punct de vedere al maximelor termice ambientale și al zilelor însorite pe litoral. Temperaturile diurne n-au coborât sub 20-22°C, în niciuna din cele 31 de zile, apa mării n-a refuzat pe nimeni la îmbăiat așa după cum s-a văzut de multe ori în jurnalele televiziunilor de știri iar maximele termice au ajuns și la 32-34°C.

Sigur, agricultorii dobrogeni nu sunt înflăcărăți de același entuziasm precum hotelierii din stațiuni căci seceta endemică a secat semințele de sub brazdă înainte să încolțească, de multe ori chiar din primăvară, iar cele semănate toamna s-au șistăvit, s-au chircit, s-au uscat…s-au ars. Ultima ninsoare care s-a așternut peste trotoarele și străzile constănțenilor a fost ănregistrată în iarna anului 2018.

Culmea este că și horticultorii de bonton din oraș, au reclamat anul acesta mai abitir ca de obicei în ultimul cincinal, căldura excesivă și aerul uscat care a dus la inexplicabile extincții de soiuri, plante sau pomi, în grădinile urbani și în gospodării.

În fine; zilele s-au scurtat, soarele răsare tot mai târziu, și pentru că toate la timpul lor, florile toamnei, crizantemele, floarea-elenei și helianthus au luat locul speciilor estivale. Și pentru că clima joacă feste și natura, la rândul ei continuă să uimească astfel că în ultimele două zile întâlnesc cele mai ciudate și grozave imagini pe care nu a-și fi crezut vreodată că le pot surprinde în cartierul meu din Constanța.

Astfel, peste gard, la vecinii din nord-est și din sud-vest pe cele mai noi ramuri din acest an le-au înflorit buchețele de iasomie în tufele cele mai înalte iar la nivelul solului, pe ici pe colo, mănunchiuri de frunze lanceolate ale vetrelor de ghiocei au spart viguroase crusta neagră a pământului, desigur, toate la vremea  lor căci toporașii sunt deja pe trecute în aceiași grădină. Și tufa de căpșuni de la vecina Elena este verde, viguroasă, înflorită, ba chiar vizitată de vreo două albine întârziate și fructifică din plin…

Peste drum, în curtea vecinului care și-a închis tâmplăria de PVC din garaj, un ditamai rodiul chiar a rodit și de crengile-i cu frunze verzi cerate atârnă grele trei fructe roșii lucioase, precum globurile premium din  pomul de crăciun. Și atunci, cum să mă mai mire faptul că anul ăsta, camaradul Manuel Vlăduț mi-a trimis poze din satul Gherghina cu primele măsline care au fructificat în arborele său. Ieri mi-a confirmat că una dintre ele se și maronise pe ram dar bănuiește că vreun graure i-a venit de hac.

2023. Octombrie, a patra lună de vară la Constanța!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.