Acasă FOILETON Câştigătorul concursului “Înfiază un primar” dă oraşul în adopţie, pe bucăţi

Câştigătorul concursului “Înfiază un primar” dă oraşul în adopţie, pe bucăţi

868
0
Foto-colaj cu rol ilustrativ
Foto-colaj cu rol ilustrativ

Dan MIHĂESCU ■ 

Donquijotisme
Cavalerul Cauzelor Pierdute

De când a pus Dorel ditamai totemul în mijlocul străzii Mircea cel Bătrân, din Constanţa, am lansat un concurs de imaginaţie cu tema ce-o fi plănuit primarul să amenajeze în acel loc şi astfel ne-am tot amuzat, la redacţie, cu cele mai nostime sugestii primite de la cititori, precum cele din imaginile publicate acum…

Ieri însă, când am ajuns din nou la locul cu pricina m-am enervat într-un hal, constatând că de o lună, tronează aici ditamai baliza rutieră, pe banda a doua cum ar veni, căci în perimetrul respectiv se poate circula pe trei benzi.

Privesc, analizez, din mersul de melc al maşinii (căci cine circulă pe acolo ştie ce ambuteiaje provoacă această strungă mai ales la orele de vâr) şi observ că strada este netedă, plană, în jurul totemului, nicio groapă, nicio surpătură, spărtură, şanţ, decopertare, ceva? Nada! De o lună de zile o baliză rutieră marchează mijlocul străzii, fix, ca să testeze vigilenţa şoferilor, sau ce? O fi vreun studiu sociologic sau de fluenţa traficului…? Sau Dorel îşi ţine rând la spart strada, pentru mai la iarnă, ceva? Nu, dar chiar m-am enervat, chiar şi pe ăia care până acuma n-au nimerit ditamai parul de plastic din mijlocul şoselei, nici noaptea măcar, căci obiectul cu pricina nu-i semnalizat cu sursă de iluminare intermitentă.

Sursa: Sentinela

Şi pentru că m-am hotărât să-i dau de capăt straniei poveşti sun la primărie; au un birou de contrainformaţii unde printre mulţii consilieri ai primarului virtual e şi un vechi camarad de al meu. Nu ăla, altu’! Îi zic despre daravela respectivă, omu zice că a văzut-o şi el şi ca şi mine se tot miră şi se întreabă de ce aşa? Eu insist el zice, stai aşa şi sună un interior, cu mine în telefonul mobil…Îl aud că vorbeşte cu cineva, îi zice vino până la mine să-ţi zic ceva, ăla-i răspunde dacă vrei să-mi zici ceva vino până aici, el insistă…Nu că vreau să-ţi zic altceva, apoi revine la mine…Îmi spune că mă caută mai târziu ca să mă lămurească. După nici o oră mă sună şi-mi zice misterios. Uite care-i treaba: locu-i semnalizat că urmează să se facă determinări să vadă dacă nu cumva o să trebuiască să fie realilzată o intervenţie subterană. Cuiva i s-a părut că ar fi apărut o adâncitură în carosabil şi preventiv…! “Păi de o lună…şi nimic?” Mâine, mâine, mi-au spus că se întruneşte o comisie la Confort Urban, administratorul drumului, ca să hotărască ce-i de făcut în perspectivă… “Aha! Ai vorbit cu El?” Da, da, cu el! “Cum mă, chiar cu El?” A nu cu El, cu el, ce naiba! “Bine mă. Mă miram”. Ha, ha! Hai să auzim de bine, finalizează camaradu’ conversaţia acoperită, tot aşa, pe repede înainte!  

Foto-colaj cu rol ilustrativ
Foto-colaj cu rol ilustrativ
Foto-colaj cu rol ilustrativ
Foto-colaj cu rol ilustrativ

Mi-aduc aminte că acum la CONFORT URBAN SRL, este director general Stere Hira, băiatu bun la toate al primarului virtual, adus pe post tocmai pentru a mişca lucrurile mai cu talent, după ce, bineînţeles a rezolvat ce avea de făcut la RAEDPP, cu spaţiile locative, cu pieţele, cu imobilele cu altă destinaţie, reparaţii, renovări, anvelopări, de astea zic!

Sun! Răspunde! “Chiar mă bucur că mă întrebi, eşti primul care-mi pune această întrebare şi mă bucur…Este, este, aşa este, şi eu trec câteodată pe acolo, ştiu, am văzut, mâine, mâine, ne întâlnim, facem, luăm măsuri să vedem ce-i de făcut dacă este vreo scurgere ceva şi dacă este trebuie făcută lucrarea dar aia nu mai este treaba noastră. Şti ce zic?”

Ştiu. Din păcate ştiu. Ştiu şi eu, şi toţi nefericiţii care trăim în acest oraş sau care trec pe aici. Ştiu că ultimul cîştigător al concursului “Înfiază un primar” are comportamentul autentic al fiului vitreg care nu se identifică de fel cu zestrea familiei ce la primit în sânul ei. Ba încă de la început a dat semne că oamenii şi oraşul îl cam încurcă. Uite de aia s-a hotărât să dea oraşul în grija constăţenilor, pe bucăţi şi a lansat proiectul “Adoptă un spaţiu verde”, până la urmă găsindu-se şi vreo 23 de muşterii, cică, să solicite direct de la primar luarea în administraţie a unor zone, mai mult sau mai puţin verzi, cei drept.

Şi treburile curente le-a delegat către un administrator public, încă de la începutul mandatului, ca să nu aibă dureri de cap, deşi legea nu impune ci doar dă posibilitatea…

Acum şi asta cu drumurile, parcările, alea, alea, chestii socoteli, le-a lăsat în seama lui Teo, băiatu’ bun la toate, ca să nu mai fie discuţii…Da?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.