Acasă Cronica Doi bobi zăbavă

Doi bobi zăbavă

362
0

Luigi FRIGIOIU ■

Fata care vinde flori    
„Fata care vinde flori, vine dimineața-n zori / Ca să-i cumpăr florile și să-i sărut buzele” – cam așa spunea maneaua cântată, toată vara, de solistul Raul pe litoral. Probabil, cineva din conducerea Teatrului Naţional de OIperă şi Balet Oleg Danovski, din Constanţa, a auzit-o și s-a gândit să reprogrameze povestea florăresei ajunsă doamnă, Eliza Doolittle. Opereta clasică “My fair lady” nu se mai jucase la Constanța de trei ani! Manageriatul teatrului e total stupid pentru că spectacolul are mare priză la publicul constănțean jucându-se, de fiecare dată, cu casa închisă. Și sâmbătă, 22 octombrie, succesul a fost maxim. Decorul, scenografia, coregrafia, muzica au fost la superlativ. Iar artiștii ce au evoluat pe scenă au fost admirabili. Soprana Lucia Mihalache (Eliza Doolittle) a strălucit în rolul principal. Dar, până să învețe fonetică de la domn profesor Higgins (tenorul Ștefan Popov din București), aproape, s-a făcut miezul nopții. E curios cum, de ani de zile, nu se găsește un artist constănțean pentru acest rol, apelându-se mereu la angajații altor teatre.                                                            

Spectacolul durează peste trei ore, cam mult pentru răbdarea publicului. Peste puțină vreme începeau pregătirile piesei de duminică: Elixirul dragostei. Așa că i-am spus “La revedere” superbei “blonde de la intrare” – amfitrioana spectatorilor, până a doua zi.                                                                                                                            

● Nu există femeie urâtă, doar bărbat care n-a gustat Elixir     
Dimineața, am trecut pe la taică-miu din două motive. Era ziua lui, a împlinit mulți ani (vreo 85) și are un vin excelent după rețetă proprie. I-am dat ușor cu șprițulețul dar timpul, parcă, a zburat. Sun la UBER. Îi spun bătrânului meu: „La mulți ani! Plec, am întâlnire cu blonda de la teatru!” Mă întreabă râzând: “Iar te-ai certat cu nevastă-ta”. Răspund: “Nicidecum, îți povestesc altă dată”.

Șoferul, un băiat simpatic și amabil mă lasă pe aleea din fața teatrului: “Unchiule, când se termină filmul, vin să te iau. Te duc și înapoi, că ești cam obosit…” Blonda, tot la intrare. O întreb: “N-ai mai plecat acasă?” Mi-a zâmbit complice dar mi-a cerut biletul la verificat.   
Piesa mișto. Într-un sat italienesc, un tânăr țăran Nemorino (Doru Iftene) și sergentul Belcore (Marius Eftimie) vor s-o îmbârlige pe frumoasa Adina (Laura Eftimie). Apare un doctor care, cică, vinde elixiruri pentru toate suferințele. Cam țepar, doftorul: cred că avea în sticle vin contrafăcut la mâna a doua. Cei doi rivalii s-au pus la băute și, apoi, la bătute. După ce s-au machit, au vrut să-și dea cu scaunele în cap. Cred că maestru Horațiu Cherecheș a făcut coregrafia, el exersează mișcarea asta când îl supără balerinii trupei. După ce s-au încăierat Doru și Marius, mi-a părut rău că n-am adus un bidon cu vin de la tata, să fac cinste artiștilor. Curat-lacrimă, strugure cu buchet. Nu le făcea rău, ca poșirca doctorului.                                                                               

Noroc că medicul avea o Asistentă-Arlechin care înveselea atmosfera și dezamorsa toate conflictele, cu solouri haioase de dans. Astfel, Asistenta – Petronela Serea a reprezentat sarea și piperul serii, dovedindu-și, ca întotdeauna, complexitatea calităților.                                           

Spre final, m-a ajuns oboseala și am ațipit oleacă. M-au trezit aplauzele spectatorilor. “Blonda” zâmbea, din nou, lângă mine: “Unchiule, te caută taximetristul”. Parolist, simpaticul băiat. Am întrebat-o cum s-a terminat povestea. Mă liniștește: “Cu bine! Laura s-a măritat cu Doru, dar doar pe scenă. Acasă a plecat cu Marius, bărba-su.” Când să urc în mașină, tot blonda mă strigă: “Unchiu, vii data viitoare?” Curios, întreb: “Da’ ce e și când?” Mă lămurește: „Păi, miercuri, în foayer. Cântă Gabriela Dobre și Georgiana Medeleanu. La pian, Natalia Gribinic!” Șoferul:“Spune-i bre, că mergem. Te aduc eu, că am învățat unde stai. M-am dat la bârfă cu blondina, e de gașcă. Data viitoare îi cer numărul de mobil și adresa de facebook”.                                                                       

Așa că miercuri, 26 octombrie, haideți la teatru, că nici nu știți ce riscaţi să pierdeți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.