Acasă Zig-Zag Privind retrospectiv spre 2022

Privind retrospectiv spre 2022

4077
4
Sursa: programadoresbrasil.com
Sursa: programadoresbrasil.com

Manuel VLĂDUȚ ■

Nu poți privi cu speranță spre viitor, dacă nu tragi învățăminte din greșelile trecutului. Și de departe anul 2022 a fost poate, unul dintre cei mai dificili ani prin care omenirea a trecut în istoria sa recentă.

Privind retrospectiv anul care a trecut deja, 2022 a fost plin de evenimente marcante pentru întreaga lume și, în mod particular pentru noi, ca români. La o scurtă trecere în revistă, anul a început cu problemele pandemiei de Covid 19 cu care ne confruntam deja de doi ani și care brusc parcă au încetat să ne mai agaseze, odată cu încheierea  stării de  alertă pe 9 martie. Tot ce a însemnat pandemie și problemele generate de ea au trecut pe planul doi, invazia rusă din Ucraina umbrind marea pandemie, de departe. Pe 24 februarie 2022, a fost declanșată agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, stat suveran și independent – recunoscut ca atare de către Organizația Națiunilor Unite. Putin a devenit astfel inamicul public nr. 1 al Planetei, hulit și tratat ca un paria în întreaga lume civilizată. Nimeni nu a mai avut nevoie de certificat de vaccinare la trecerea frontierei de stat a României, iar românii, cetățenii de rând și-au arătat omenia și solidaritatea față de miile de refugiați ucraineni, în fața întregii lumi!

Războiul, cel demult uitat pe bătrânul nostru continent, ne-a adus aminte cât de fragilă și de prețioasă este pacea și că vechiul dicton latin „Si Vis Pacem Parabellum!” (Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război!) este mai adevărat ca oricând… Criza economică ce se întrezărea și declanșată de acest război nimicitor, începe să se facă simțită. Prețurile la combustibil, energie electrică, alimentelor de bază explodează, statele Europei căutând să găsească soluții pe termen mediu și lung.

Uniunea Europeană  impune sancțiune după sancțiune Federației Ruse, cu scopul clar declarat de a opri mașinăria de război rusească  și a pune capăt războiului din Ucraina. SUA, NATO și țările europene întăresc masiv granițele comune cu Rusia cu trupe și alocând sume uriașe de bani și cantități impresionante de armament și muniție Ucrainei, care rezistă eroic, zi după zi, lună după lună. Pierderile umane și materiale ale Ucrainei dar și ale Rusiei sunt imense… La fel și pierderile economice ale Europei, pe măsură ce conflictul ruso-ucrainean ce pare să se generalizeze sub amenințarea nucleară, se amplifică. În România, dar și în alte țări europene, încep nemulțumirile societății civile provocate de criza economică. Pe fondul războiului hibrid purtat de Rusia prin manipularea opiniei publice cu ajutorul informațiilor false, ies la iveală tot mai mulți admiratori ai dictatorului Putin și lideri de opinie proruși.

Pe fondul controversatului Campionat Mondial de Fotbal din Qatar, sunt descoperite fapte de corupție ale unor înalți demnitari ai Uniunii Europene, mânjiți de mita emirilor arabi pentru a influența politicile și așa fragilei UE.

Ultimul trimestru al anului a venit ca un tăvălug peste investitorii oportunişti odată cu declanşarea falimentului platformei de criptomonede FTX ce marchează şi prăbușirea pieței cripto. Practic, la finalul anului 2022, valoarea de piață a celor aproximativ 22.000 de criptomonede este la mai puțin de o treime din vârful de 3.000 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, multe fiind în agonie sau chiar moarte.

Pentru România, de referință rămâne refuzul de primire în spațiul Schengen, când, pe 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE a respins aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei. Se dovedea astfel, încă o dată, cât de nedemocratică poate fi aplicarea dreptului de Veto, supunând astfel o majoritate absolută voinței unei minorități mânate de interese ascunse…

Eșecul aderării României la Schengen – neasumat în vreun fel de conducătorii noștri politici – nu avea să rămână fără ecou. Valul de indignare al unei întregi societăți civile a arătat că națiunea română este capabilă de solidaritate în astfel de momente, provocând temeri la Viena, în special în rândurile reprezentanților economiei austriece.

Dar mai presus de toate, în urma evenimentelor petrecute în tumultosul an 2022, este de remarcat rezultatul produs de teribilul război purtat în Ucraina și al cărui final este departe de a se întrevede; într-o lume marcată de politici globaliste și de efectele conexiunilor globale ale economiei și finanțelor, războiul din Ucraina a readus în prim plan necesitatea păstrării națiunilor și a suveranității statelor în interiorul granițelor proprii! Lupta poporului și tinerei națiuni ucrainene, rezistența acesteia în fața colosului autocratic de la răsărit, a demonstrat cât se poate de clar că fundamentul existenței statelor nu poate fi globalismul, ci suveranitatea acestora. Tocmai sprijinul fără echivoc adus de exponenții mondiali ai globalizării – SUA și UE poporului Ucrainei în lupta sa pentru suveranitate și independență față de Rusia, întărește cu atât mai mult ideea de naționalism, libertate, democrație!

Mesajul discursului susținut de președintele Americii – Donald Trump, care a provocat rumoare și controverse la Adunarea Generală a ONU din 2019, astăzi devine tot mai evident:

”Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor. Viitorul aparţine naţiunilor suverane şi independente, care-şi protejează cetăţenii şi îşi respectă vecinii. (…) Dacă vrei libertate, fii mândru de ţara ta! Dacă vrei democraţie, păstrează-ţi suveranitatea! Şi dacă vrei pace, iubeşte-ţi naţiunea!”.

Foto: Alex Badea

Europa, Statele Unite ale Americii, adepții Globalizării – în general, nu pot ignora forța generată de dorința națiunilor de libertate și autodeterminare. Viitorul va fi al națiunilor, sau nu va fi deloc!

Acum, la începutul anului 2023, despre care nu putem ști ce ne va oferi, să privim cu iertare spre trecut și cu speranța de pace și de mai bine, spre viitor…

Gazeta Sentinela vă urează tuturor sănătate cu bucurii, liniște în suflet și La Mulți Ani cu Noroc, că vorba aia, sănătate şi bani aveau şi pasagerii Titanicului, norocul le-a lipsit!

Surse: mediaflux.ro, agerpres.ro,

Foto: jurnalul.ro, europafm.ro, republicworld.com

4 COMENTARII

  1. 2023 o sa fie anul in care romanul muritor de rând se va trezi la realitatea cruntă și va lua atitudine….
    P.S.
    Articolul tau a intrat ca zeama de varza in dimineața asta…

  2. De obicei zeama de varză taie greață! Dar provoacă și trezirea…
    M-aș bucura să se întâmple cum spui.
    „Treziți-vă români că ați dormit destul!”

    • Draga Manuel,

      Comentariul meu a fost unul sincer, iar referință a fost „după noaptea de revelion unde m-am înfrățit cu Bachus, articolul tau a intrat că zeama de varza”(generația mea înțelege analogia). După cum spuneam, incepi sa urci in topul preferințelor mele jurnalistice. Nu am vrut sa te ofensez, numai sa te incurajez. SPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.