Acasă Politic Alternativa Dreaptă – proiect de lege privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor comuniste

Alternativa Dreaptă – proiect de lege privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor comuniste

2578
0

Manuel VLĂDUȚ■

Nu cred că există în istoria neamului românesc, un episod mai degradant decât cel al “epocii de aur” a comunismului. Represiunea brutală extinsă pe toată perioada existenței regimului comunist – recunoscut de statul român ca fiind „criminal”, a avut ca urmări, victime din toate categoriile sociale. Oameni executați, închiși, schingiuiți, maltratați, lăsați să moară în închisori, epuizați prin muncă forțată, dezumanizați prin practici ca grotescul „Experiment Pitești”…  Personalități importante ale României (profesori, ofițeri, scriitori, medici, jurnaliști, scriitori, istorici, filosofi), au pătimit ani grei de închisoare sau și-au găsit sfârșitul în pușcările sau coloniile de muncă forțată comuniste.

Pentru ca toate acestea să nu fie uitate de către generațiile viitoare, dar și pentru a stopa pentru totdeauna orice repetare a unor astfel de fapte care au adus o pată de neșters de pe obrazul statului și națiunii române, reprezentanții Partidului Alternativa Dreaptă au înaintat în Parlament,  proiectul de lege privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor comuniste.

PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL

LEGE (PROIECT)

pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articolul I – Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război , publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 214 din 28 martie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

1.Titlul ordonanței de urgență se modifică și va avea următorul cuprins:

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist, fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

2. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul 1: Pentru prevenirea și combaterea incitării la ură națională, rasială sau religioasă, la discriminare și la săvârșirea de infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, prezenta ordonanță de urgență reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, comunist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

3. La articolul 2, literele a)și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:

Articolul 2: a) prin organizație cu caracter fascist, legionar, comunist, rasist sau xenofob se înțelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care își desfășoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, ideologii comuniste, rasiste sau xenofobe, precum ura și violența pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase și inferioritatea altora, incitarea la xenofobie, recurgerea la violență pentru schimbarea ordinii constituționale sau a instituțiilor democratice, naționalismul extremist. În această categorie pot fi incluse organizațiile cu sau fără personalitate juridică, partidele și mișcările politice, asociațiile și fundațiile, societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și orice alte persoane juridice care îndeplinesc cerințele prevăzute la prezenta literă;

b) prin simboluri fasciste, legionare, comuniste, rasiste sau xenofobe se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele prevăzute la lit. a);

4. La articolul 3, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul 3 (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, legionar, comunist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.

5. La articolul 4, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

Articolul 4 (1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, comuniste, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, comuniste, rasiste sau xenofobe.

6. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Articolul 5: Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, ideologii comuniste, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

7. Articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Articolul 6 (1): Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a comunismului, a holocaustului ori a efectelor acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Inițiatori : Senator neafiliat AELENEI EVDOCHIA

                 Deputat neafiliat AELENEI DĂNUȚ

Sursa foto: www.dw.com , facebook – Valentin Licxandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.