Acasă EDITORIAL 10 Mai 1877– Ziua când s-a născut România

10 Mai 1877– Ziua când s-a născut România

7396
0

Manuel VLĂDUȚ ■

“Suntem independenți! Suntem  națiune  de sine stătătoare!” (Mihail Kogălniceanu, 9 mai 1877.)

La 10 mai 1877, Senatul României proclama independența statului român, ulterior principele Carol I semnând proclamația Independența absolută a României” , conferindu-i astfel putere de lege, după ce cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament de către Mihail Kogălniceanu și votat de cele două Camere.

Războiul pentru independență care a urmat împotriva turcilor, a întărit cu sângele ostașilor români jertfiți pe câmpiile Bulgariei la Plevna, Grivița, Smârdan, Rahova, actul de naștere a României independente și a națiunii române suverane! Căci voința politică a conducătorilor principatului român de la acea vreme, a fost dublată prin sacrificiul eroic al miilor de ostași voluntari care s-au alăturat cu entuziasm  junei și glorioasei Armate Române, pentru libertate, independență și neatârnare.

Faptele de arme ale ostașilor-țărani români, au dovedit cu prisosință că independența câștigată prin luptă în următorul an, 1878, nu a fost un cadou primit din partea Imperiului Otoman sau al Imperiului Rus, ori din partea marilor puteri europene! Independența câștigată cu sânge, prin jertfă umană , a fost actul legitim al nașterii României moderne, chiar dacă puterea rusească s-a opus vehement la începutul războiului ca Armata Română să participe la acțiunile militare de la sud de Dunăre. Aflați în mare dificultate pe frontul anti-otoman din Bulgaria, rușii au cerut personal ajutorul: „Turcii înghesuind multe trupe la Plevna ne înfrâng. Vă rog să faceți fuziune, demonstrațiune și dacă se poate să treceți Dunărea, așa cum doriți”. Așa suna telegrama trimisă urgent de către marele duce Nicolae, domnitorului Carol. Este telegrama care stă la baza intrării României în conflictul ruso-turc, iar sângele soldaților români vărsat la sud de Dunăre va consfinți independența României. Ca o recunoaștere a rolului Armatei Române în înfrângerea trupelor turcești, este inclusiv gestul simbolic al comandantului turc, generalul Osman Pașa, de a se preda colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez, și nu armatei ruse…

●10 mai – Ziua Independenței de Stat a României, zi de sărbătoare legală; o campanie de presă inițiată de Gazeta Sentinela.

Data de 10 mai a fost sărbătorită între anii 1866 – 1947 drept  Zi Națională a României, motiv întemeiat pentru care, 57 de senatori și deputați ai PNL au inițiat și propus Biroului Permanent al Camerei Deputaților la 18 aprilie 2016, “restabilirea adevărului istoric și reluarea tradițiiei istorice” – potrivit Agerpres .

Proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României a fost adoptat de Senat la 22 decembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor la 9 iunie 2021. Preşedintele Klaus Iohannis, prin Decretul nr. 811 din 8 iulie 2021, a promulgat Legea nr.189/2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 681/9 iulie 2021.

Deși manifestările cultural-artistice prilejuite de Ziua Independenței României – 10 Mai, au fost reglementate prin lege, evenimentul omagial nu este inclus în calendarul sărbătorilor legale, așa cum sunt și multe alte sărbători laice sau religioase. Oare nu meritau cu prisosință românii la o asemenea zi de sărbătoare, o zi liberă în care să se bucure și să prețuiască la adevărata sa valoare, însăși nașterea ființei naționale a Statului Român Independent?

Proclamarea independenței României la 10 mai 1877, este primul argument de necombătut în susținerea decretării acestei date ca zi de sărbătoare legală, zi liberă.

Și argumentele pot continua, fără a confunda această semnificativă zi cu ziua regalității – spre exemplu, care nu întâmplător a fost stabilită tot la data de 10 mai 1881, ziua încoronării domnitorului Carol I ca primul rege al României, tocmai pentru a marca importanța zilei în care a fost proclamată independența României. Dovadă stă însăși coroana de oțel, făurită din țeava unui tun turcesc capturat pe câmpul de luptă, cu care regele Carol I a fost încoronat!

Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională actuală a României, este o mare sărbătoare, ca ziua reîntregirii noastre ca țară și națiune, dar 10 Mai – Ziua Independenței, este unică și de neconfundat: este ziua în care s-a născut România. Este ziua în care România a apărut pe harta Lumii ca stat liber și independent, suveran și stăpân pe propriul său destin!

Gazeta Sentinela lansează astăzi, de Ziua Independenței României, apelul către Parlamentul României, Guvern, Președinție, către toate instituțiile culturale abilitate, de a sprijini campania noastră pentru promovarea sărbătoririi independenței naționale, la nivelul adevăratei sale importanțe istorice și pentru a oferi românilor o zi de sărbătoare legală – zi liberă, într-o frumoasă zi de 10 mai, zi de primăvară, ziua (re)nașterii noastre naționale!

Sursa: https://historia.ro , www.agerpres.ro ,

Foto: https://ziarullumina.ro , www.adevarul.ro , https://historia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.