Acasă FOILETON Nimic nou la Porțile Orientului: Constanța Altfel dar mereu aceeași      

Nimic nou la Porțile Orientului: Constanța Altfel dar mereu aceeași      

6168
2
Imagine cu scop figurativ
Imagine cu scop figurativ

Luigi FRIGIOIU  ■

Ultimul scandal ce zguduie administrația locală, și așa șubredă, e legat de Asociația “Constanța Altfel” fondată de primarul Vegil Chițac și fostul city manager (administrator public al municipiului), Felicia Nadina Ovanezian. Taberele beligerante, inspirate de modelul ruso-ucrainian, sunt decise să lupte până la ultimul glonț ideologic. Pe o parte a baricadei Comitetul Director al Asociației, pe cealaltă parte avocata Ovanezian. La mijloc a fost prinsă bătrâna cetate Tomis, adusă în stadiul de ruină, cu interesele imobiliare aferente.

La prima vedere, pare o smardoială bărbătească între femei isterice, încheiată cu tradiționala concluzie “Ba pe-a mă-tii”. Ar fi de râs dacă nu s-ar afla în joc viitorul Constanței, într-un mare fel. Altfel sau la fel. Mulți, însă, se întreabă: “What the fuck is Constanța Altfel?”

Inițial părea o organizație decentă, cu bune intenții. Constanța Altfel a declarat război “rechinilor imobiliari”, încercând să oprească haosul urbanistic din Constanța. Pentru că, de peste 20 de ani, în orașul nostru construiește oricine, oriunde, oricum și orice.

După alegerile locale – “Constanța Altfel” și tandemul Chițac-Ovanezian, păreau că își împart laurii victoriei. Numai că populimea nu îl votase pe Amiralul Chițac pentru trecutul său glorios de neînfricat lup de mare (care nu a navigat nici o zi în întreaga carieră). NU! Fomiștii orașului se săturaseră să mănânce pui expirați cu Mazăre și sperau să treacă pe meniu de cherhana. Din păcate, Chițac a pescuit în ape tulburi. Adică, prin bălțile formate după ploaie în nenumăratele gropi din oraș. Nici un rechin n-a mușcat nada din undiță. Doar plevușcă. Atunci, chiţoşenia și-a trimis, în linia întâi, city-managerul, ca să aibă pe cine arunca vina pentru propriile gafe.                                     

Tovărășia” Chițac-Ovanezian s-a rupt. Ca și laurii victoriei, vinovăția se împarte.                                   

Vergil Chițac a greșit de două ori. Prima dată când a acceptat să candideze la Primaria Constanța deși nimic nu-l recomanda pentru funcție. Chițac greșește grav, și acum, că nu pleacă acasă, la Eforie, la copii și la nevastă. Poate nu părăsește primăria pentru că şi-a pierdut timona şi busola (i le-au sechestrat prietenii “marineri” Stroe și Dumitrache). Și dacă rătăcește drumul, riscă să ajungă la altă destinație în loc de Eforie. De exemplu, la Poartă Albă…

A greșit și Felicia Ovanezian când s-a alăturat unui mediocru ajuns, nejustificat, la grade profesionale amețitoare. Amiralul-contra a dovedit că are rău de mare, de înălțime și alte boli. Cel mai grav e că are boală pe constănțeni, iar afecțiunea e contagioasă.

Problemele urbei sunt multiple, complexe și nu pot fi rezolvate decât de o echipă cu specialiști competenți (ingineri, economiști etc). City-managerul trebuie să coordoneze o astfel de echipă, nu să verifice gunoierii sau plantatorii de panseluțe. Pregătirea juridică nu e suficientă să coordonezi un oraș-problemă. E nevoie de profesioniști, ca de aer. Altfel riști să te sufoci sau să fii sufocată.

Felicia Ovanezian a plecat. Atribuțiile i-au fost preluate de vicele Ionuț Rusu, un fel de bijBoc al Constanței sau, dacă vreți, Tom Degețel, mai mult micuț și mai puţin sprintenel. Ionuț e, într-adevăr, profesionist dar în arta baletului că doar a absolvit Coregrafia la Colegiul de Arte “Regina Maria” din Constanţa. Omul potrivit la locul implicit! Ionuț e plin de “poante” și se poate sprijini pe ele ca să iasă din belele. În plus, e capabil să pirueteze, elegant, printre toate problemele orașului, fără ca să rezolve vreuna.

Acum, Felicia Ovanezian și Comitetul director al Asociației “Constanța Altfel” se acuză reciproc că au întinat “nobilele idealuri” ale revoluției peneliste, galbenă de sănătoasă şi triumfătoare la malul mării, în ultimile alegeri. Precizăm că scopul declarat pe frontispiciul organizației este: “Să redăm constănţenilor Constanţa frumoasă!” Cât de frumoasă e Constanța, vedem cu toţii. 

Între timp,  galbenul liberal s-a amestecat cu roșul social-democrat şi a ieșit un maroniu de toată frumusețea ce nu prea miroase a bine, întins ca o pecingine în tot orașul de parcă ai fi aruncat cu el în paletele ventilatorului. Probabil, disputa sterilă pe marginea subiectului “Constanța Altfel” va continua, iar noi vom avea un oraș „la fel” sau și mai rău. Nimeni nu va câștiga. De pierdut, însă, va pierde Constanța și constănțenii…

2 COMENTARII

  1. Așa DA domnule Frigoiu, mai are Omu’ ce citi, chiar daca este vorba de stimabilul nătărău pe care, cu multa ardoare, îl înjur in fiecare dimineață când mai las cate o bieletă in găurile interminabile ale superbei urbe de la marginea mării.
    Acestea fiind spuse, dati-mi voie să-mi exprim părerea despre asociația „Constanța altfel”, acest proiect eșuat lafel că mirificul nostru primar. Cum ar spune tribunul dacă ar mai fi în viața ” vrei Constanța altfel primare….da o M..E nu vrei tu?”

    Acum că mi-am exprimat părerea la adresa edilului, va doresc o seara buna! Plină de inspirație

    Vreau sa închei cu un salut tradițional la adresa golanului din fruntea administrației…HUAAAAAAAA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.