Acasă EDITORIAL Croitoru cel Sfătos şi Piperea Gură de Aur proorocii apocalipsei româneşti

Croitoru cel Sfătos şi Piperea Gură de Aur proorocii apocalipsei româneşti

6343
1

Călin MARINESCU ■

În ultima perioadă apar din ce în ce mai multe informaţii, care de care mai alarmante, privind o viitoare criză ecomonică ce va afecta populaţia României.

Este evident că acesta este preludiul campaniilor electorale care ne vor umple tot timpul către sfârşitui anului curent si bineînteles în 2024.

Campioane sunt televiziunile de ştiri ce ne bombardează zi de zi cu informaţii, care de care mai dure, care de care mai îngrijorătoare sau mai denigrator-caracterizatoare în portretizarea celor care ne conduc destinele.

Nu ca n-aş fi de acord că actualii politicieni sunt în general sub orice critică, iar năucii care ajung în funcţii înalte sunt total debusolati, lucru firesc dealtfel căci de obicei nu îi recomandă nimic pentru poziţiile pe care le ocupă; totuşi inducerea în mentalul colectiv, în subconştientul populaţiei, a unei stari de panică, de alertă continua, fără a oferi un orizont, adică celebra luminiţă de la capătul tunelului, duce, în opinia mea, la descurajarea şi a din ce în ce mai puţinilor conaţionali care mai încearcă să pună câte ceva pe picioare în ţara asta şi mai de grabă sporeşte fluxul emigraţiei româneşti.

G4Media de exemplu, publica recent o “Scurta analiza a viitoarei crize care va afecta Romania” semnată de economistul Lucian Croitoru, mult prea tainic sfătuitor pe probleme de politică monetară al BNR, care pe lângă desconspirarea unei polemici cu Guvernatorul Mugur Isăreascu, induce temeri privind viitorul incert al economiei româneşti.

În analiza sa Lucian Croitoru, uriaş balon de săpun lansat experimental pe orbita vieţii publice de Traian Băsescu, reia aserţiunea potrivit căreia marile crize economice mondiale de regulă au fost rezolvate prin declanşarea unor războaie, mai mari sau mai mici, ce au creeat condiţii de relansare economică, dar face abstracţie de faptul că, din păcate, intotdeauna acestea s-au soldat cu mari pierderi de vieţi şi importante distrugeri materiale şi culturale.

Ne aflăm în prezent în vecinatatea unui război în desfăşurare, care a antrenat şi economia statelor europene deci şi a României şi având în vedere deciziile Sumitului NATO de la Villnius, în mai toate statele se va dezvolta industria de apărare, fiecare ţară urmând să cheltuiască mai mult decât până în prezent, pentru înarmare.

Din păcate toate aceste investiţii publice în industria de apărare vor avea efecte negative asupra puterii de cumpărare a populaţiei din cauza creşterii taxelor pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare necesare modernizărilor sau extinderilor capacităţilor de producţie, ceea ce va duce inevitabil la creşterea inflaţiei.

România se află într-o situaţie specială având în vedere apropierea cvadruplului an electoral 2024 care ar putea schimba în primul rând arhitectura politică a parlamentului, dacă s-ar lua măsurile economice necesare.

Pe de alta parte, o dată ce România a devenit hub de tranzit pentru bunurile ucrainene atât la import dar mai ales la export (cereale vrac) vor apărea venituri suplimentare la buget dar şi pentru societăţile care operează în acest domeniu, cu alte cuvinte  o revigorare a economiei, în general.

O ieşire oraculară a avut deunăzi şi avocatul Gheorghe Piperea care, învăluit în aura-i de prezicător-bazat, atenţiona să ne aparam moneda naţională aşa cum este definite şi stabilită ea prin art. 47 din Constituţia României, denunţând presupusele mişculaţii ale octultei mondiale de a desfiinţa băncile şi a trece noneda naţionala la dispoziţia unei Bănci Centrale, probabil europene. Moneda actuala zice preopinentul, ar urma, conform sinistrei mondiale, să devină Central Bank Curency (CBC) respectiv un fel de vouchere cu valabilitate temporară limitată, zice el de 60 de zile, cu care vor putea fi  achiziţionate doar acele categorii de bunuri şi mărfuri îngăduite de stat şi care vor fi premise în urma unor cercetari sociologice de piaţă.

Asemenea prevederi apocaliptice, parcă desprinse din Biblie, pun sub semnul întrebării buna-credinta a avocatului Gheorghe Piperea zis “Gură de Aur” (fără legătură cu opţiunea politică), pe care ziaristul Ion Ioniţă îl ipostaziază, într-un text scris pe Facebook, în parametrii unui veritabil erou caragelian.

“Într-o diatribă de o eleganţă clasică un prof. univ. dr. la Drept, Universitatea Bucureşti, se întreabă practic de ce un obiect lăsat la soare se încinge mai tare decât unul care stă la umbră.

I se pare suspect şi ce rost are să stea omul la umbră când e cald, că e tot aia ca la soare, minus bronzul.

Cred că prea adesea subestimăm în România prostia autentică, cu morgă, a unor palavragii de nişă îngustă şi presupunem tot felul de conspiraţii şi scheme politice complicate în loc”.

1 COMENTARIU

  1. Eu știu că la granița cu Ucraina e plin de tiruri românești cu combustibili și nu numai. Câștigăm din mai multe părți și statul, și companiile implicate. O bancă centrală europeană vine cu avantaje și dezavantaje pentru România, depinde de negociatorii români din forurile europene, unde la acest aspect nu stăm bine deloc. Ori sunt neprofesioniști, ori au interese personale sau de grup, ori nu au aplomb, ori toate la un loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.